Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2019, Cilt: 7 Sayı: 2, 379 - 386, 24.12.2019
https://doi.org/10.33202/comuagri.545838

Öz

Kaynakça

  • Adak, M.S., Güler, M. Kayan, N., 2010. Yemeklik Baklagillerin Üretimini Artırma Olanakları, VII. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, ZMO Yayınları, Ankara.
  • Altundağ, S. ve Güneş T., 1992. Türkiye'de Patates ve Soğanın Üretim Miktarı ile Fiyat İlişkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara. s.52-65.
  • Anonim, 2017. http://www.millermagazine.com/dunya-kuru-fasulyenohut-pazarı/.html
  • Aşkan, E. ve Dağdemir, V., 2015. Türkiye Sarımsak Piyasasının Ekonomik Analizi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 28(B), 19-26. ISSN: 1307-3311.
  • Balkaya, A., 1999. Karadeniz bölgesindeki taze fasulye ( Phaseolus vulgaris L.) gen kaynaklarının toplanması, fenolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi ve taze tüketime uygun tiplerin teksel seleksiyon yöntemi ile seçimi üzerinde araştırmalar. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Samsun. Doktora Tezi
  • Bolat, M., 2018. Kuru Fasulye Ürün Raporu. Tepge Yayın No301, ISBN 978-605-2207-09-03.
  • Bozoğlu, H., ve Gülümser, A., 1998. Kuru fasulyede Bazı Tarımsal Özelliklerin Genotip Çevre Interaksiyonları ve Stabilitelerinin Belirlenmesi. Tr. J.Agric. and Forestry, (24).211–220.
  • Dağdemir, V, 1998. Türkiye Soğan Piyasasının Ekonomik Analizi. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi Cilt:12, Sayı:1/2, Sayfa 99-114
  • Dağdemir, V. ve Birinci. A., 1999. Türkiye’de Patates Pazarlaması ve Fiyat Dalgalanmalarının Üretim Üzerine Etkisi. II. Ulusal Patates Kongresi, 28 - 30 Haziran, Erzurum.
  • FAO, 2019. http://www.fao.org.
  • Özbekmez, Y., 2015. Ordu Ekolojik Koşullarında Bazı Kuru Fasulye Çeşit ve Genotiplerinin Verim ve Verim Öğeleri ile Tohum ve teknolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Ordu Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri ABD, Yüksek Lisans tezi.
  • Saleh, S. M., Abou-Shleel, S.M. and Abou-Hadid, A.F., 2012. Prediction and adaptation of dry bean yield under climate change conditions. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 8 (2): 147-153.
  • Sepetoğlu, H., 2006. Tarla Bitkileri I, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 569, İzmir.
  • Şehirali, S. 1988. Yemeklik Dane Baklagiller Kitabı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Kitabı:314, Ankara.
  • TEPPGE, 2019. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge
  • TİM, 2019. http://www.tim.org.tr/
  • TOBB, 2019. https://www.tobb.org.tr
  • Topcu, Y., 2003. Gıda Ürünlerinde Pazarlama marjı ve Cebirsel Analiz. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 34 (2): 199-207.
  • Topcu, Y., 2004. A Study on the Meat Cost and Marketing Margins of Cattle Fattening Farms in Erzurum Province. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 28(6): 1007-1015.
  • TUİK, 2019. http://www.tuik.gov.tr

Türkiye’de Kuru Fasulye Piyasasının Ekonomik Analizi ve Pazarlama Marjları

Yıl 2019, Cilt: 7 Sayı: 2, 379 - 386, 24.12.2019
https://doi.org/10.33202/comuagri.545838

Öz

Bu
çalışmada Türkiye’de kuru fasulyenin üretici–tüketici fiyatları ve pazarlama
yapısı incelenmiştir. 2003-2017 yılları arasında üretim–tüketim, dış ticaret,
fiyat dalgalanmaları ve pazarlaması üzerinde durulmuştur. Türkiye’de ekim alanları
ve üretim miktarında düşüş, verimde ise artış olduğu tespit edilmiştir. Bu
çalışmada kuru fasulyenin cari ve reel fiyatlara göre pazarlama marjları hesap
edilmiş. Yine cari fiyatlara göre üretici ve tüketici zincirleme indeksleri
hesaplanarak yıllık enflasyon oranları ile karşılaştırılmıştır. Kuru fasulye
üretim fonksiyonu ile ilgili model tahmin edilmiş, kuru fasulye üretimi üzerine
tarım işçi reel fiyatı, mazot reel fiyatı ve trendin (zamanın) etkili olduğu
bulunmuştur.

Kaynakça

  • Adak, M.S., Güler, M. Kayan, N., 2010. Yemeklik Baklagillerin Üretimini Artırma Olanakları, VII. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, ZMO Yayınları, Ankara.
  • Altundağ, S. ve Güneş T., 1992. Türkiye'de Patates ve Soğanın Üretim Miktarı ile Fiyat İlişkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara. s.52-65.
  • Anonim, 2017. http://www.millermagazine.com/dunya-kuru-fasulyenohut-pazarı/.html
  • Aşkan, E. ve Dağdemir, V., 2015. Türkiye Sarımsak Piyasasının Ekonomik Analizi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 28(B), 19-26. ISSN: 1307-3311.
  • Balkaya, A., 1999. Karadeniz bölgesindeki taze fasulye ( Phaseolus vulgaris L.) gen kaynaklarının toplanması, fenolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi ve taze tüketime uygun tiplerin teksel seleksiyon yöntemi ile seçimi üzerinde araştırmalar. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Samsun. Doktora Tezi
  • Bolat, M., 2018. Kuru Fasulye Ürün Raporu. Tepge Yayın No301, ISBN 978-605-2207-09-03.
  • Bozoğlu, H., ve Gülümser, A., 1998. Kuru fasulyede Bazı Tarımsal Özelliklerin Genotip Çevre Interaksiyonları ve Stabilitelerinin Belirlenmesi. Tr. J.Agric. and Forestry, (24).211–220.
  • Dağdemir, V, 1998. Türkiye Soğan Piyasasının Ekonomik Analizi. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi Cilt:12, Sayı:1/2, Sayfa 99-114
  • Dağdemir, V. ve Birinci. A., 1999. Türkiye’de Patates Pazarlaması ve Fiyat Dalgalanmalarının Üretim Üzerine Etkisi. II. Ulusal Patates Kongresi, 28 - 30 Haziran, Erzurum.
  • FAO, 2019. http://www.fao.org.
  • Özbekmez, Y., 2015. Ordu Ekolojik Koşullarında Bazı Kuru Fasulye Çeşit ve Genotiplerinin Verim ve Verim Öğeleri ile Tohum ve teknolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Ordu Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri ABD, Yüksek Lisans tezi.
  • Saleh, S. M., Abou-Shleel, S.M. and Abou-Hadid, A.F., 2012. Prediction and adaptation of dry bean yield under climate change conditions. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 8 (2): 147-153.
  • Sepetoğlu, H., 2006. Tarla Bitkileri I, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 569, İzmir.
  • Şehirali, S. 1988. Yemeklik Dane Baklagiller Kitabı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Kitabı:314, Ankara.
  • TEPPGE, 2019. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge
  • TİM, 2019. http://www.tim.org.tr/
  • TOBB, 2019. https://www.tobb.org.tr
  • Topcu, Y., 2003. Gıda Ürünlerinde Pazarlama marjı ve Cebirsel Analiz. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 34 (2): 199-207.
  • Topcu, Y., 2004. A Study on the Meat Cost and Marketing Margins of Cattle Fattening Farms in Erzurum Province. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 28(6): 1007-1015.
  • TUİK, 2019. http://www.tuik.gov.tr
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Uğur Küzeci

Vedat Dağdemir

Okan Demir

Yayımlanma Tarihi 24 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Küzeci, U., Dağdemir, V., & Demir, O. (2019). Türkiye’de Kuru Fasulye Piyasasının Ekonomik Analizi ve Pazarlama Marjları. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2), 379-386. https://doi.org/10.33202/comuagri.545838