Bu çalışmada, şeftali ağaçlarında periyodik olarak gerçekleştirilen
budama faaliyetleri sonucu oluşan artıkların kütle miktarları dikkate alınarak,
budama artık katsayılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çanakkale ilinde
yetiştirilen 5-10 yaş aralığında 3 farklı şeftali çeşidi için yürütülen
çalışmada, budama artık katsayıları belirlenmiş ve katsayılar kullanılarak,
Çanakkale ili ve Türkiye geneli için şeftali yetiştiriciliği kaynaklı budama
artık ve enerji potansiyeli hesaplanmıştır. Üç çeşide ait ağaç başına düşen
budama artık miktarı yüksek oranda yakın değerlerde bulunmuştur. Ancak birim
alana düşen budama artık miktarlarının sıra üzeri ve arası mesafelerdeki
farklılıklar nedeniyle tüm çeşit ve bölgelere uygulanabilir olmadığı
saptanmıştır. Üç çeşidi temsil eden 7.08 kg ağaç-1.yıl-1
ortalama değerin, Türkiye şeftali üretimi budama artıkları belirleme katsayısı
olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Söz konusu artıkların enerjiye
dönüştürülebilme olanakları araştırıldığında, çeşitli araştırmacılar tarafından
ortaya konulan saptamalar ve yaklaşımlar dikkate alınarak, artıkların %70
oranında kullanılabilir olduğu kabul edilmiştir. Elde edilen sonuçlar dikkate
alınarak, biyokütleye konu olan söz konusu artıkların değerlendirilme
olanakları araştırılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 2 |