Araştırma Makalesi
PDF EndNote BibTex RIS Kaynak Göster

Sofralık Üzüm Çeşitlerinde İkinci Ürün (Neferiye) Salkımlarının Bazı Genel Karakteristiklerinin Belirlenmesi

Yıl 2020, Cilt 8, Sayı 1, 115 - 123, 14.07.2020
https://doi.org/10.33202/comuagri.660092

Öz

Bu araştırma, ‘Çanakkale’ İli ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi ‘Ziraat Fakültesi Çiftliği Bitkisel Üretim ve Araştırma Birimi’ ‘Sofralık Üzüm Çeşitleri Araştırma ve Uygulama Bağı’ içerisinde yer alan ‘Yalova İncisi’, ‘Cardinal’, ‘Amasya Beyazı’ ve ‘Kozak Beyazı’ üzüm çeşitlerinde, ikinci ürün (neferiye) salkımlarının bazı genel karakteristiklerinin belirlenmesi amacıyla 2012, 2013 ve 2015 yıllarında 3 yıl süreyle yürütülmüştür. Üzüm çeşitlerinin ilk (ana) ürün ve ikinci ürün (neferiye) salkımlarının hasatları üzüm çeşitlerinin ticari olgunluk dönemlerinde farklı tarihlerde yapılmış ve bu kapsamda; salkım eni (cm), salkım boyu (cm), salkım sıklığı (1–9), ortalama salkım ağırlığı (g), tane ağırlığı (g), %SÇKM, pH, %asitlik ve olgunluk indisi (%SÇKM/%asitlik) parametreleri incelenerek bazı önemli farklılıkların oluştuğu saptanmıştır. Üzüm çeşitlerinin hepsinde salkım eni, salkım boyu, ortalama salkım ağırlığı ve tane ağırlığına ait en yüksek değerler ilk (ana) ürünlerde tespit edilmiş, en yüksek salkım sıklığı değerleri ise ikinci ürünlerden (neferiye) elde edilmiştir. Yalova İncisi ve Cardinal üzüm çeşitlerinde en yüksek %SÇKM değeri ikinci ürünlerde saptanırken, Kozak Beyazı üzüm çeşidinde ilk (ana) ürünlerde tespit edilmiştir. Cardinal ve Kozak Beyazı üzüm çeşitlerinde ilk (ana) ürünlerin olgunluk indisi değerleri, ikinci ürünlerin (neferiye) olgunluk indisi değerlerine kıyasla önemli düzeyde yüksek bulunmuştur.

Kaynakça

  • Referans1 Ağaoğlu, Y.S., 1969. Şaraplık üzüm çeşitlerinden Hasandede, Kalecik karası, Papaz karası, Öküzgözü ve Furmint’in tomurcuk yapıları, floral gelişme devrelerinin tetkiki ve bu çeşitlere uygun budama metotlarının tespiti üzerinde mukayeseli araştırmalar. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi (Basılmamış doktora tezi), 297 s. Ankara.
  • Referans2 Ağaoğlu, Y.S., 1999. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık (Cilt I Asma Biyolojisi). Kavaklıdere Eğitim Yayınları No: 1. 205 s. Ankara.
  • Referans3 Ağaoğlu, Y.S., 2002. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık (Cilt II Asma Fizyolojisi–I). Kavaklıdere Eğitim Yayınları No: 5. 445 s. Ankara.
  • Referans4 Anonim, 1985. Descriptor List for Grapevine Varieties and Vitis Species. Office International de la Vigne et de Vin, Paris.
  • Referans5 Antcliff, A.J., 1958. Studies on the Sultana vine. IV. The morphology of canes and its fruitfulness, Austral. Agric. Res. 9: 328–338.
  • Referans6 Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. (Birinci baskı) Sun Fidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1. 253 s. Ankara.
  • Referans7 Çelik, S., 2011. Bağcılık (Ampeloloji). Cilt I, 3. Baskı. Namık Kemal Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü. 428 s. Tekirdağ.
  • Referans8 Dardeniz, A., 2011. Asmanın morfolojik yapısı 3. 72 s. (Basılmamış ders notları).
  • Referans9 Kısmalı, İ., Ilgın, C., 1992. Yuvarlak Çekirdeksiz üzüm çeşidinde budamada bırakılan koltuklu dalların verimliliği üzerinde araştırmalar. Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. Cilt II. 569–571.
  • Referans10 Koblet, W., Perret, P., 1971. Dei bedeutung der geitztriebe bei beren obst und weinbau. 107 (15): 462–464.
  • Referans11 Scheu, G., 1950. Mein Winzerbuch. Verlag Paul Parey. Berlin.
  • Referans12 Sezen, E., Dardeniz, A., 2015. Farklı kış budama dönemleri ve yaz budaması uygulamalarının Yalova İncisi üzüm çeşidinin verim ve kalitesine olan etkilerinin belirlenmesi. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. 3 (1): 15–27.
  • Referans13 Türker, L., Dardeniz, A., 2014. Sofralık üzüm çeşitlerinde farklı düzeylerdeki koltuk alma uygulamalarının verim ve kalite özellikleri üzerindeki etkileri. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. 2 (2): 73–82.
  • Referans14 Winkler, A.J., Cook, J.A., Kliewer, W.M., Lider, L.A., 1974. General Viticulture. 2nd Edition, University of California Press. 710 p. Berkeley.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik, Ziraat
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Alper DARDENİZ> (Sorumlu Yazar)
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü
Türkiye


Mehmet Ali GÜNDOĞDU>
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü
0000-0002-5802-5505
Türkiye


Esra ŞAHİN>
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü
0000-0003-3850-3407
Türkiye


Baboo ALİ>
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü
0000-0002-6989-7018
Türkiye

Yayımlanma Tarihi 14 Temmuz 2020
Yayınlandığı Sayı Yıl 2020, Cilt 8, Sayı 1

Kaynak Göster

Bibtex @araştırma makalesi { comuagri660092, journal = {ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {2147-8384}, eissn = {2564-6826}, address = {Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi Yayın Koordinatörlüğü, Terzioğlu Yerleşkesi, 17100, Çanakkale, TÜRKİYE}, publisher = {Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi}, year = {2020}, volume = {8}, number = {1}, pages = {115 - 123}, doi = {10.33202/comuagri.660092}, title = {Sofralık Üzüm Çeşitlerinde İkinci Ürün (Neferiye) Salkımlarının Bazı Genel Karakteristiklerinin Belirlenmesi}, key = {cite}, author = {Dardeniz, Alper and Gündoğdu, Mehmet Ali and Şahin, Esra and Ali, Baboo} }
APA Dardeniz, A. , Gündoğdu, M. A. , Şahin, E. & Ali, B. (2020). Sofralık Üzüm Çeşitlerinde İkinci Ürün (Neferiye) Salkımlarının Bazı Genel Karakteristiklerinin Belirlenmesi . ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi , 8 (1) , 115-123 . DOI: 10.33202/comuagri.660092
MLA Dardeniz, A. , Gündoğdu, M. A. , Şahin, E. , Ali, B. "Sofralık Üzüm Çeşitlerinde İkinci Ürün (Neferiye) Salkımlarının Bazı Genel Karakteristiklerinin Belirlenmesi" . ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 8 (2020 ): 115-123 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/comuagri/issue/56040/660092>
Chicago Dardeniz, A. , Gündoğdu, M. A. , Şahin, E. , Ali, B. "Sofralık Üzüm Çeşitlerinde İkinci Ürün (Neferiye) Salkımlarının Bazı Genel Karakteristiklerinin Belirlenmesi". ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 8 (2020 ): 115-123
RIS TY - JOUR T1 - Sofralık Üzüm Çeşitlerinde İkinci Ürün (Neferiye) Salkımlarının Bazı Genel Karakteristiklerinin Belirlenmesi AU - AlperDardeniz, Mehmet AliGündoğdu, EsraŞahin, BabooAli Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - doi: 10.33202/comuagri.660092 DO - 10.33202/comuagri.660092 T2 - ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 115 EP - 123 VL - 8 IS - 1 SN - 2147-8384-2564-6826 M3 - doi: 10.33202/comuagri.660092 UR - https://doi.org/10.33202/comuagri.660092 Y2 - 2020 ER -
EndNote %0 ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi Sofralık Üzüm Çeşitlerinde İkinci Ürün (Neferiye) Salkımlarının Bazı Genel Karakteristiklerinin Belirlenmesi %A Alper Dardeniz , Mehmet Ali Gündoğdu , Esra Şahin , Baboo Ali %T Sofralık Üzüm Çeşitlerinde İkinci Ürün (Neferiye) Salkımlarının Bazı Genel Karakteristiklerinin Belirlenmesi %D 2020 %J ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 2147-8384-2564-6826 %V 8 %N 1 %R doi: 10.33202/comuagri.660092 %U 10.33202/comuagri.660092
ISNAD Dardeniz, Alper , Gündoğdu, Mehmet Ali , Şahin, Esra , Ali, Baboo . "Sofralık Üzüm Çeşitlerinde İkinci Ürün (Neferiye) Salkımlarının Bazı Genel Karakteristiklerinin Belirlenmesi". ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 8 / 1 (Temmuz 2020): 115-123 . https://doi.org/10.33202/comuagri.660092
AMA Dardeniz A. , Gündoğdu M. A. , Şahin E. , Ali B. Sofralık Üzüm Çeşitlerinde İkinci Ürün (Neferiye) Salkımlarının Bazı Genel Karakteristiklerinin Belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2020; 8(1): 115-123.
Vancouver Dardeniz A. , Gündoğdu M. A. , Şahin E. , Ali B. Sofralık Üzüm Çeşitlerinde İkinci Ürün (Neferiye) Salkımlarının Bazı Genel Karakteristiklerinin Belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2020; 8(1): 115-123.
IEEE A. Dardeniz , M. A. Gündoğdu , E. Şahin ve B. Ali , "Sofralık Üzüm Çeşitlerinde İkinci Ürün (Neferiye) Salkımlarının Bazı Genel Karakteristiklerinin Belirlenmesi", ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 8, sayı. 1, ss. 115-123, Tem. 2020, doi:10.33202/comuagri.660092