Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Oğuzlar 77 Ceviz Üretici Sorunlarının İncelenmesi (Çorum İli Oğuzlar İlçe Örneği)

Yıl 2021, Cilt: 9 Sayı: 2, 411 - 418, 21.12.2021
https://doi.org/10.33202/comuagri.957417

Öz

Oğuzlar 77 cevizi üreticilerinin yetiştiricilik ve pazarlama sorunları bu araştırmada incelenmek istenmiştir. Bu amaç doğrultusunda 100 ceviz üreticisi ile görüşülmüştür. Üreticilerin ortalama yaşının 58.1 ve %64.00’nün ilkokul mezunu olduğu söylenebilir. Üreticilerin 18.28 yıllık ceviz yetiştiriciliği deneyimi söz konusudur. %96.00’sı tescilli ürün üretmektedir. Üreticilerin %76.00’sı sadece ceviz yetiştiriciliğinden gelir elde etmektedir. Üreticilerin ortalama 10.47 da alanda üretim yapmakta ve ağaç başına ortalama 15.07 kg ceviz elde etmektedir. Üreticilerin %79.00’u yetiştiricilik problemi yaşamaktadır. Yetiştiricilikteki en büyük problem ise doğal ve iklimsel afetlerdir. Yetiştiricilerin yetiştiricilik problemini işletmecinin yaşı, yetiştiricilik tecrübesi ve ceviz ekim alanı istatistiki olarak etkilediği logit analizi sonucu söylenebilir. Üretilen cevizlerin %82.00’si toptan tüccarlara pazarlanmaktadır. Üreticilerin %97.00’sinin pazarlama sorunu yaşamadığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda küçük aile işletmeleri olan ceviz yetiştiriciliğinde problem olduğu gözlenmiştir. İklim değişikliği gibi doğal afetlerden etkilenen yetiştiricilere sigorta yaptırması ve sigortalatma hakkında eğitim verilmesi önerilebilir. Aile işletmesi olan üreticilerin kadın girişimciliğine yönelik eğitim verilebilir. Cevizin değerlendirilmesi için cevizi sadece ham ürün değil katma değer katacak ceviz reçeli, köme/cevizli sucuk gibi ürünlere dönüştürülerek de kadın işletmeleri kurulması önerilebilir.

Kaynakça

  • Almeida, C. M., 2020. Walnut production and trade in portugal and in the world context. Revista de Ciências Agrárias. 43(Especial 2): 010-016.
  • Bayramoğlu, Z., Kenan, C., 2020. Kırşehir ili Kaman ilçesinde ceviz yetiştiriciliğinin yatırım analizi ve kârlılığın belirlenmesi üzerine bir araştırma. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi. 10(1): 11-22.
  • Berenson, M.L., Levine, D.M., 1996. Basic Business statistics concepts and applications. sixth ed.. p. 837. prentice-hall international. New York.
  • Bostan, T., 2012. Bitlis ilinde ceviz yetiştiriciliğinin ekonomisi, karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları üzerine bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. 91 S.
  • Çiftçi, K., Gökçe, O., 2006. İzmir ve Manisa illerinde ceviz yetiştiriciliğinin sosyo-ekonomik yönü ve sorunları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniv. Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi. 16(1):7- 17.
  • Gujarati, N.D., 2001. Essential of Econometrics, Mc Graw Hill, New York. Translate: Senesen, U., Senesen, G.G., Literatür Publication No:33, Istanbul.
  • Güvenç, İ., Kazankaya, A., 2019. Türkiye'de ceviz üretimi, dış cephe ve rekabet gücü. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 29(3): 418-424.
  • Ketenci, C., Bayramoğlu, Z., 2018. Türkiye’de ceviz üretiminin rekabet analizi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi. 5(3): 339-347.
  • Khanali, M., Akram, A., Behzadi, J., Mostashari-Rad, F., Saber, Z., Chau, K.W., 2021. Multi-objective optimization of energy use and environmental emissions for walnut production using imperialist competitive algorithm. Appl Energy. 284: 116342.
  • Kızılaslan, N., Erdemir, S., 2017. Kaman ceviz çeşidine ismini veren Kırşehir ili Kaman ilçesi’nde ceviz yetiştiriciliği ve ceviz üretim faaliyetleri. Bahçe 46 (Özel Sayı 2: III. Ulusal Ceviz Sempozyumu): 209–225.
  • Pezikoğlu, F., Öztürk, M., Tosun, İ., Yaşar, A., 2012, Seçilmiş bazı illerde kapama ceviz bahçelerinin üretim ve pazarlama yapısı. Bahçe Dergisi. 41(2): 23– 35.
  • Ünver, H., Sakar, E., 2011. Türkiye’de ceviz yetiştiriciliğinin durumu ve yapılan seleksiyon çalışmaları. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 15(3): 61-59.
  • Yıldız, E., Çolak, A., 2018. Uşak ili ceviz yetiştiriciliğinin teknik yapısı. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 22(1): 166-171.

Oğuzlar 77 Analysıs Of Walnut Producer Problems (Çorum Provınce, Oğuzlar Dıstrıct Case)

Yıl 2021, Cilt: 9 Sayı: 2, 411 - 418, 21.12.2021
https://doi.org/10.33202/comuagri.957417

Öz

The cultivation and marketing problems of Oğuzlar 77 walnut producers were investigated in this study. For this purpose, 100 walnut producers were interviewed. It can be said that the average age of the producers is 58.1 and 64.00% are primary school graduates. The producers have 18.28 years of walnut cultivation experience. 96.00% of them produce registered products. 76.00% of the producers earn income only from walnut cultivation. Producers produce on an average of 10.47 decares and obtain an average of 15.07 kg of walnuts per tree. 79.00% of producers have aquaculture problems. The biggest problem in aquaculture is natural and climatic disasters. It can be said as a result of logit analysis that the age of the operator, the farming experience and the walnut cultivation area affect the breeding problem of the growers statistically. 82.00% of the walnuts produced are marketed to wholesale traders. It was determined that 97.00% of the producers did not experience any marketing problems. In line with the results of the research, it has been observed that there is a problem in walnut cultivation, which is a small family business. It can be suggested that breeders affected by natural disasters such as climate change take out insurance and provide training on insurance. Training for women entrepreneurship can be given to family-run producers. For the evaluation of walnuts, it may be suggested to establish women's businesses by transforming walnuts into products such as walnut jam, kome/walnut sausage that will add value, not just raw products.

Kaynakça

  • Almeida, C. M., 2020. Walnut production and trade in portugal and in the world context. Revista de Ciências Agrárias. 43(Especial 2): 010-016.
  • Bayramoğlu, Z., Kenan, C., 2020. Kırşehir ili Kaman ilçesinde ceviz yetiştiriciliğinin yatırım analizi ve kârlılığın belirlenmesi üzerine bir araştırma. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi. 10(1): 11-22.
  • Berenson, M.L., Levine, D.M., 1996. Basic Business statistics concepts and applications. sixth ed.. p. 837. prentice-hall international. New York.
  • Bostan, T., 2012. Bitlis ilinde ceviz yetiştiriciliğinin ekonomisi, karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları üzerine bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. 91 S.
  • Çiftçi, K., Gökçe, O., 2006. İzmir ve Manisa illerinde ceviz yetiştiriciliğinin sosyo-ekonomik yönü ve sorunları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniv. Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi. 16(1):7- 17.
  • Gujarati, N.D., 2001. Essential of Econometrics, Mc Graw Hill, New York. Translate: Senesen, U., Senesen, G.G., Literatür Publication No:33, Istanbul.
  • Güvenç, İ., Kazankaya, A., 2019. Türkiye'de ceviz üretimi, dış cephe ve rekabet gücü. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 29(3): 418-424.
  • Ketenci, C., Bayramoğlu, Z., 2018. Türkiye’de ceviz üretiminin rekabet analizi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi. 5(3): 339-347.
  • Khanali, M., Akram, A., Behzadi, J., Mostashari-Rad, F., Saber, Z., Chau, K.W., 2021. Multi-objective optimization of energy use and environmental emissions for walnut production using imperialist competitive algorithm. Appl Energy. 284: 116342.
  • Kızılaslan, N., Erdemir, S., 2017. Kaman ceviz çeşidine ismini veren Kırşehir ili Kaman ilçesi’nde ceviz yetiştiriciliği ve ceviz üretim faaliyetleri. Bahçe 46 (Özel Sayı 2: III. Ulusal Ceviz Sempozyumu): 209–225.
  • Pezikoğlu, F., Öztürk, M., Tosun, İ., Yaşar, A., 2012, Seçilmiş bazı illerde kapama ceviz bahçelerinin üretim ve pazarlama yapısı. Bahçe Dergisi. 41(2): 23– 35.
  • Ünver, H., Sakar, E., 2011. Türkiye’de ceviz yetiştiriciliğinin durumu ve yapılan seleksiyon çalışmaları. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 15(3): 61-59.
  • Yıldız, E., Çolak, A., 2018. Uşak ili ceviz yetiştiriciliğinin teknik yapısı. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 22(1): 166-171.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Rüveyda Yüzbaşıoğlu 0000-0002-6520-0543

Yayımlanma Tarihi 21 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yüzbaşıoğlu, R. (2021). Oğuzlar 77 Ceviz Üretici Sorunlarının İncelenmesi (Çorum İli Oğuzlar İlçe Örneği). ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2), 411-418. https://doi.org/10.33202/comuagri.957417