Bu araştırma, Manisa ilinin en büyük bağ alanlarına sahip Alaşehir ilçesinde üzüm üretiminin yapıldığı toprakların genel özelliklerini belirlemek amacıyla, kırsal yerleşim yerlerindeki 20 bağdan 0–60 cm derinliklerden toplanan 100 toprak örneği üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma ile Manisa bağlarının toprak pH, EC, organik madde, doku sınıfları, makro ve mikro besin maddesi özellikleri belirlenmiştir. Araştırma alanıyla ilgili toprak örneklerinin analiz sonuçları sınır değerlerle karşılaştırılmış ve toprakların verimlilik durumları değerlendirilmiştir. Bulgulara göre; Manisa ili bağ toprak örneklerinin pH’ı kuvvetli alkaliden nötre doğru değişmekle birlikte örneklerin çoğu organik madde eksikliğiyle karakterize edilmiştir. Bağ topraklarının tuz değerleri sınırlayıcı bir faktör oluşturmamaktadır. Toplam azot açısından, tüm örnekleri alt azot sınıfında sınıflandırılmıştır. Bağ topraklarının yaklaşık %48’i kalkerli, mevcut fosforun %29’unun düşük ve %71’inin orta, mevcut potasyumun %97’sinin çok düşük ve %3’ünün ise düşük olduğu bulunmuştur. Mevcut magnezyumun %3’ünün çok düşük, %26’sının düşük, %27’sinin orta, %28’inin yüksek ve %16’sının çok yüksekolduğu tespit edilmiştir. Mevcut kalsiyumun %26’sının çok düşük, %27’sinin düşük, %34’ünün orta ve %13’ünün yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bağ toprak örneklerinin %69’unda mevcut çinkonun düşük olduğu saptanmıştır. Demir, %65’inde yeterli; manganez ve bakır, tüm örneklerde yeterli bulunmuştur. Bununla birlikte, bağ toprak örneklerinin besin element içerikleri arasında önemli ilişkilerin olduğu sonucuna varılmıştır.
This research was carried out on 100 soil samples collected from 0–60 cm depths from 20 vineyards in rural settlements in order to determine the general characteristics of the soils where grape production is made in Alaşehir district having largest grape producing vineyard areas of Manisa province. With this research, the soil pH, EC, organic matter, textural classes, macro and micro nutrients of Manisa vineyard were determined. Results of the analysis of soil samples related to research area were compared with the limit values and fertility conditions of soils were evaluated. According to the findings; although the pH of the vineyard soil of Manisa province samples varies from strongly alkaline to notr and the majority of the samples were characterized by organic matter deficiency. The salt values of vineyard soils were not constitute limiting factor. In terms of total nitrogen, all samples were classified in the lower nitrogen class. Approximately 48% of soil was calcareous, the available phosphorus was low by 29% and medium by 71% and the available potassium was found to be very low by 97% and low by 3%. Furthermore, available magnesium was very low (3%), low by 26%, medium by 27%, higher by 28%, and very high (16%); and the available calcium was very low (26%), low by 27%, medium by 34% and higher (13%). It was also found that available zinc was low by 69% of the samples; iron was adequate by 65% of the samples; manganese and copper were adequate in all samples. However, it was concluded that there are important relationships among the nutrient content of the vineyard soil samples.
Viticulture Soil Properties Nutrient Contents Alaşehir. Viticulture, Soil Properties, Nutrient Contents, Alaşehir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 10 Sayı: 2 |