Geçci Şeftali Çeşitlerinin Depolanmasında 1-MCP ve Dinamik Kontrollu Atmosfer Koşullarının Kullanımı
Yıl 2024,
Cilt: 12 Sayı: 1, 121 - 131, 22.07.2024
Kenan Kaynaş
,
Hatice Nihan Çiftci
,
Cemre Aktürk
Hulusi Kıyı
Öz
Taze meyve ve sebzelerin depolanmasında en yeni teknoloji olan Dinamik Kontrollu Atmosferde (DKA) muhafaza modeli elmalarda ticari uygulama bulmasına karşılık diğer türlerde halen araştırma bazında çalışılmaktadır. Bu çalışma kapsamında çok geçci ve uzun süre depolanan bazı şeftali çeşitlerinin en az kayıpla depolama sürelerini uzatmak amacıyla 1-Methylcyclopropane (1-MCP) uygulaması ve DKA koşullarının kombinasyonun kullanılmasının ve sadece DKA koşullarında depolamanın etkileri araştırılmıştır. Çalışmada bitkisel materyal olarak Anadolu Etap Penkon Gıda A.Ş.’nin Çanakkale Kumkale beldesinde tesis edilmiş olan bahçelerinden temin edilen çok geçci ANET 30, ANET 33 ve ANET 55 çeşitlerine ait meyveler kullanılmıştır. Hasattan sonra meyveler gaz izolasyonlu kontrollü atmosfer odalarında 625 ppb dozunda 1-MCP uygulaması yapıldıktan sonra kademeli olarak sıcaklığı 1oC düşürülen DKA koşullarında 60 gün süreyle depolama yapılmıştır. DKA çalışmaları, Anadolu Etap Penkon Gıda A.Ş.’e ait Balıkesir ili Gönen İlçesinde bulunan ticari kontrollü atmosfer depolarında Flourescence Interactive Response Monitor adı verilen chlorophyll fluorescence sensörleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Depo atmosferindeki O2 oranının anaerobik kompanse noktasına düşürülmesinde azot jenaratörü kullanılmıştır. Ortam CO2 oranı ise ürünlerin solunumu sonucu ortama verilen CO2 sayesinde sabit (%3) tutulmuştur. Ancak çalışmada meyvelerde oluşabilecek risk nedeniyle ortam O2 oranı minimum %1 seviyesinde sabitlenmiştir. Çalışmada meyveler 60 gün süreyle depolanmış ve başlangıca göre depolama sonunda meyve eti sertliği (MES), suda çözünür kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asit (TEA), şeker içerikleri ve kabuk rengindeki değişimler saptanmıştır. Bu özelliklerdeki değişimler dikkate alındığında şeftali çeşitlerinin DKA koşullarında (%1 O2 + %3 CO2) önemli bir kalite kaybı olmadan 60 gün depolanabileceği tespit edilmiştir. Projede en uzun depolama süresi 60 gün olarak hedeflenmesine karşılık gözlemler bu meyvelerin DKA koşullarında 75-80 güne kadar depolanabileceği yönündedir.
Teşekkür
Anadolu Etap Penkon Gıda A.Ş.'ye desteklerinden ötürü teşekkür ederiz.
Kaynakça
- Abdi, H., Williams, L.J., 2010. Principal component analysis. Wiley Interdisciplinary Reviews: Computational Statistics. 2 (4): 433-452.
- Bessemans, N., Verboven, P., Verlinden, B., Nicolaï, B., 2016. A novel type of dynamic controlled atmosphere storage based on the respiratory quotient (RQ-DCA). Postharvest Biology and Technology. 115: 91–102.
- Blankenship, S.M., Dole, J.M., 2003. 1-Methylcyclopropene: a review. Postharvest Biology and Technology. 28: 1-25.
- Burdon, J., Lallu, N., Haynes, G., Pidakala, P., Billing, D., McDermott, K., 2010. Dyanmic controlled atmosphere storage of new zealand grown “hass” avocado fruit. ActaHort. 876: 47-54.
- Cano-Salazar, J., Lopez, M.L., Echeverria, G., 2013. Relationship between the ınstrumental and sensory characteristic of four peach and nectarine cultivars stored under air and ca atmospheres. Postharvest Biol. Technol. 75: 58-67.
- Cemeroğlu, B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metodları. Biltav Üniversite Kitapları Serisi: 02. 2. Ankara.
- Crisosto, C.H., 2002. How do we ıncrease peach consumption. Acta Hortic. 592: 601-605.
DeEll, J.R., Prange, R.K., Murr, D.P., 1995. Chlorophyll fluorescence as a potential ındicator of controlled atmosphere disorders in ‘marshall’ msıntosh apples. HortScience. 30: 1084-108.
- El-Grooni, M. A., Sommer, N. F., 1981. Effect of modelling atmospheres on postharves of fruit and vegetables. Hortic. Rev. 3: 412-461.
- Ertan, Ü., Özelkök, S., Kaynaş, K., Demirören, S., 1984. Marmara Bölgesinin Muhtelif Yörelerinde Yetiştirilen Bazı Standart Şeftali Çeşitlerinin Hasat Sonrası Fizyolojisi Üzerinde Araştırmalar. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Proje ve Uygulama Gn. Müd. Sonuç Raporu. Yalova.
- Fan, X., Argenta, L., Mattheis, J. P., 2002. Interactive effects of 1-MCP and temperature on ‘elberta’ peach quality. Hortscience. 37 (1): 134-138.
- Ferrer-Mairal, A., Remon, S., Peiro, J.M., Oria, R., 2012. Effects of ıntermittent conditioning on the color and enzymatic activity of peaches during controlled atmosphere storage. J. Food Bio-chem. 36: 129-138.
- Kaynaş, K., Alkın, G., Çiftci, H.N., Kıyı, H., Aktürk, C., Yaman, Ş., 2022. Anet 30 şeftali çeşidinin depolanmasında 1- metilsiklopropan ve modifiye atmosfer paketlemenin kalite özelliklerine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 10 (1): 99 -107.
- Kesmen, N., Kaynaş, K., 2018. Bayramiç beyazı nektarin çeşidinde farklı uygulamaların depolama ve pazarlama kalitesine etkileri. Çanakkale Onsekiz Mart Üniverssitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 4 (2): 46-58.
- Kluge, R.A., Jacomina. A.P., 2002. Shelf life of peaches treated with 1-MCP. Scientia –Agricola. 59: 69-72.
- Liu, H., Cao, J., Jiang, W., 2015. Changes in phenolics and antioxidant property of peach fruit during ripening and responses to 1-methylcyclopropene. Postharvest Biology and Technology. 108 (2015): 111–118.
- Liu, H., Jiang, W., Zhou, L., Wang, B., Luo, Y., 2005. The effects of 1-methylcyclopropene on peach fruit (Prunus persica L. cv. Jiubao) ripening and disease resistance. International Journal of Food Science and Technology. 40: 1–7.
- Lopez, J.F., Martos, M.V., 2018. Application of essential oils in food systems. Foods. Introduction to the Special Issue. Multidisciplinary Dig. Pub. Ins. 7: 56.
- McGuire, R. G., 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience. 27 (12): 1254-1255.
- Mditshwa, A., Fawole, O. A., Vries, F., van der Merwe, K., Crouch, E., Opara, U. L., 2017. Minimum exposure period for dynamic controlled atmospheres to control superficial scald in Granny Smith apples for long distance supply chains. Postharvest Biology and Technology. 127: 27–34.
- Moran, R. E., McManus, P., 2005. Firmness retention and prevention of coreline browning and senescence in ‘Macoun’ apples with 1-methylcyclopropene. Hortscience. 40 (1): 161–163.
- Neves, L.C., Campos, A.J., Prill, M.A.S., Roberto, S.R., 2013. woolliness and leatheriness in late peach cultivars submitted to both delayed storage and to cold storage. Acta Scientiarum. 35 (3): 363-369.
- Ross, A.F., 1959. Dinitrophenol Methot For Reducing Sugar, In Potato Processing. Ed. W.F. Tulburt and O. Smith.S.P. Tavi Publishing co.: 469-470. Wesport, Connecticut.
- Singleton, V.L., Rossi, J.A., 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. Amer. J.of Enology and Viticulture. 16 (3): 144-158.
- Şen, F., Türk, E. F., 2008. Bahçe ürünlerde 1-metilsiklopropen (1-MCP) kullanımı. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg. 45 (3): 221-228.
- Tarım ve Orman Bakanlığı, 2021. Tarım ve Orman Bakanlığı, İl Müdürlüğü, Çanakkale İli Brifing Raporu. http://www.fao.org, (Eylül, 2021).
- Thompson, A. K., 2010. Controlled Atmosphere Storage of Fruits and Vegetables. Cab International, 2nd Ed.: 1- 10. Wellingford Oxon, UK.
- Truque, E., Aguayo, E., Artes-Hernandez, F., Gomez, P., Artes, F., 2012. Controlled atmosphere for the export of miraflores peaches. Acta Hortic. 962: 585-590.
- Türk, R., 2018. Soğuk muhafazanın tarihsel gelişimi, önemi ve genel durumu. Bahçe. 1 (45): 1-6.
- Watkins, C.B., 2008. Dynamic controlled atmosphere storage – a new technology for the new york storage ındustry. New York Fruit Quarterly. 16 (1): 23-26.
- Watkins, C.B., Nock, J.F., Whitaker, B.D., 2000. Responses of early, mid and late season apple cultivars to postharvest application of 1-methylcyclopropone (1-MCP) under air and controlled atmosphere storage conditions. Postharvest Biology and Technology. 19: 17-32.
- Zanella, A., Cazzanelli, P., Panarese, A., Coser, M., Cecchinel, M., Rossi, O., 2005. Fruit fluorescence response to low-oxygen stress: modern storage technologies compared to 1- MCP treatment of apple. Acta Hortic. 682: 1535– 1542.
- Ziedan, E.H., Farrag, E.S., 2008. Fumigation of peach fruits with essential oils to control postharvest decay. Research J. Agriculture and Biological Sciences. 4 (5): 512-519.