Trabzon hurması Fuyu, Hachiya ve Rojo Brillante çeşitlerinin kuruma kinetikleri, efektif difüzyon katsayıları, özgül enerji tüketimleri, renk değişimleri, büzülme, rehidrasyon oranı gibi bazı parametreler üzerine infrared radyasyon yoğunluğunun (IP) (1037, 1210 ve 1407 W m-2) ve hava hızının (Av) (1.0, 1.5 ve 2.0 m s-1) etkileri incelenmiştir. Tüm çeşitlerde, en kısa kuruma süresileri Rojo Brillante çeşidinde tespit edilirken, en uzun kuruma süresileri ise Fuyu çeşidinde tespit edilmiştir. Kuruma süresi IP’nin artmasıyla azalırken Av’nin artmasıyla ile artış göstermiştir. 1407 W m-2 IP’de 1.0 m s-1‘de ve Rojo Brillante çeşidinde en düşük özgül enerji tüketimi (8.95 MJ kgsu-1) ve en yüksek Deff değeri (8.15x10-8 m2 s-1) elde edilmiştir. Kalite parametreleri incelendiğinde ise, en yüksek rehidrasyon oranının Rojo Brillante çeşidinde, en düşük büzülmenin Hachiya çeşidinde ve en düşük toplam renk değişiminin ise Fuyu çeşidinde olduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda, her üç çeşidinde kurutmalık olarak değerlendirilebileceği, ilave olarak Rojo Brillante çeşidinin kurutulması işletme özellikleri ve kalite parametreleri açısından diğer çeşitlere kıyasla daha iyi sonuçlar vermesi nedeniyle bu çeşidin öncelikli kullanılabileceği önerilir.
Trabzon hurması infrared radyasyon yoğunluğu kuruma kinetiği kalite özellikleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 23 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 16 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 12 Sayı: 1 |