Araştırma Makalesi

Kadın Dijital Göçmenlerin Facebook Kullanımı ve Mahremiyet İlişkisi

Sayı: 54 29 Haziran 2018
  • Rahime Akikol
PDF İndir
TR EN

Kadın Dijital Göçmenlerin Facebook Kullanımı ve Mahremiyet İlişkisi

Öz

Günümüz postmodern olarak tanımlanan toplumsal yapısında bireyselleşme tüm gücüyle etkisini arttırırken dijital kültürü ortaya çıkaran elektronik cihazlar insanların artık ağlarla bir araya gelmelerine olanak sağlamıştır. Bugün insanoğlu için sosyal hayatı elektronik ortamda yaşamak artık bir tercih değil bir zorunluluk haline gelmiştir. Kişisel sunum kültürü ve ‘içsel benliği’ kamusal alanda sergileme dürtüsü bu sosyal ağ içinde yer almak ve popüler olmaya hevesli olmak yalnızca ergenlere ya da gençlere has bir istek değildir. Kamusal alanda kendini ifade etme ve olabildiğince sergileme kadın dijital göçmenlerin hayatında da önemli hale gelmiştir. Ancak yaşları itibariyle başka bir iklim ve bakış açısından gelmesi dijital göçmenlerin tutumlarını çeşitlendirmektedir. Kadın dijital göçmenlerin Facebook kullanımıyla mahremiyet algılarındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla öncelikle, amaçlı/kartopu örneklem yoluyla elde edilen 8 kişilik örneklemle yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen verilerden de yararlanarak 25 sorundan oluşan bir anket hazırlanmıştır. Bu anket formu amaçlı/kartopu örneklem yoluyla paylaşılmıştır. Anket formu Türkiye’nin farklı yerlerinde 367 kişi tarafından cevaplandırılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programında analiz edilmiştir. Araştırma bulguları kadın dijital göçmenlerin Facebook aracılığıyla yüz yüze iletişimde olduğundan çok fazla sayıda kişiyle kişisel bilgilerini paylaştıklarını böylece özel yaşamlarını kamusal alana taşıdıklarını ve özel alan algılarını daralttıklarını ortaya koymuştur. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alemdar, K., & Erdoğan, İ. (1994). Popüler kültür ve iletişim. Ankara, Turkey: Ümit Yayıncılık.
  2. Arık, E. (2017). Sosyal medyada mahremiyet görünümleri. In A. M. Kırık & A. Büyükaslan (Eds.), “Sosyalleşen birey” sosyal medya araştırmaları (pp. 103–132). İstanbul, Turkey: Çizgi Kitapevi.
  3. Bozkurt, A. (2013). Siyasiler sosyal medya rüzgarının farkında. Bilişim Dergisi, 51, 127.
  4. Bozkurt, V. (2000). Gözetim ve internet özel yaşamın sonu mu? Birikim Dergisi, 136, 75–81.
  5. Castells, M. (2008). Enformasyon çağı: Ekonomi, toplum ve kültür ağ toplumunun yükselişi. İstanbul, Turkey: Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  6. Çetin, M., & Özgiden, H. (2013). Dijital kültür sürecinde dijital yerliler ve dijital göçmenlerin Twitter kullanım davranışları üzerine bir araştırma. Gümüşhane Üniversitesi Elektronik Dergisi, 2, 172–189.
  7. Dijk, J. V. (2016). Ağ toplumu (Ö. Sakin, Trans.). İstanbul, Turkey: Kafka Yayınları.
  8. Göle, N. (2016). Modern mahrem medeniyet ve örtünme. İstanbul, Turkey: Metis Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İletişim ve Medya Çalışmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Haziran 2018

Gönderilme Tarihi

12 Şubat 2018

Kabul Tarihi

10 Mayıs 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Sayı: 54

Kaynak Göster

APA
Akikol, R. (2018). Kadın Dijital Göçmenlerin Facebook Kullanımı ve Mahremiyet İlişkisi. Connectist: Istanbul University Journal of Communication Sciences, 54, 1-36. https://izlik.org/JA77NY83XB
AMA
1.Akikol R. Kadın Dijital Göçmenlerin Facebook Kullanımı ve Mahremiyet İlişkisi. Connectist: Istanbul University Journal of Communication Sciences. 2018;(54):1-36. https://izlik.org/JA77NY83XB
Chicago
Akikol, Rahime. 2018. “Kadın Dijital Göçmenlerin Facebook Kullanımı ve Mahremiyet İlişkisi”. Connectist: Istanbul University Journal of Communication Sciences, sy 54: 1-36. https://izlik.org/JA77NY83XB.
EndNote
Akikol R (01 Haziran 2018) Kadın Dijital Göçmenlerin Facebook Kullanımı ve Mahremiyet İlişkisi. Connectist: Istanbul University Journal of Communication Sciences 54 1–36.
IEEE
[1]R. Akikol, “Kadın Dijital Göçmenlerin Facebook Kullanımı ve Mahremiyet İlişkisi”, Connectist: Istanbul University Journal of Communication Sciences, sy 54, ss. 1–36, Haz. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77NY83XB
ISNAD
Akikol, Rahime. “Kadın Dijital Göçmenlerin Facebook Kullanımı ve Mahremiyet İlişkisi”. Connectist: Istanbul University Journal of Communication Sciences. 54 (01 Haziran 2018): 1-36. https://izlik.org/JA77NY83XB.
JAMA
1.Akikol R. Kadın Dijital Göçmenlerin Facebook Kullanımı ve Mahremiyet İlişkisi. Connectist: Istanbul University Journal of Communication Sciences. 2018;:1–36.
MLA
Akikol, Rahime. “Kadın Dijital Göçmenlerin Facebook Kullanımı ve Mahremiyet İlişkisi”. Connectist: Istanbul University Journal of Communication Sciences, sy 54, Haziran 2018, ss. 1-36, https://izlik.org/JA77NY83XB.
Vancouver
1.Rahime Akikol. Kadın Dijital Göçmenlerin Facebook Kullanımı ve Mahremiyet İlişkisi. Connectist: Istanbul University Journal of Communication Sciences [Internet]. 01 Haziran 2018;(54):1-36. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77NY83XB