Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gastronomi Bölümü Öğrencilerinin Beslenme Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi: İstanbul’daki Öğrenciler Üzerine Bir Çalışma

Yıl 2024, Cilt: 5 Sayı: 3, 116 - 125, 30.12.2024
https://doi.org/10.58208/cphs.1536371

Öz

Amaç: Bu çalışmadan elde edilen veriler doğrultusunda, gastronomi eğitiminde temel beslenme bilgisi ihtiyacının belirlenmesi ve bu konuda ilgili önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini, 2021-2022 akademik yılında farklı üniversitelerin gastronomi bölümünde okuyan ve gönüllü olarak katılan 196 öğrenci oluşturmuştur. Anketin ilk bölümünde, bireylerin demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri (boy/cm, vücut ağırlığı/kg) ve beslenme alışkanlıkları sorgulanmıştır. Anketin ikinci bölümünü ise, öğrencilerin beslenme bilgi düzeylerini ölçen “Yetişkinler için Temel Beslenme Bilgi Düzeyi (YETBİD)” ölçeği oluşturmuştur. Anket tamamlandıktan sonra elde edilen veriler, değerlendirme ve gerekli istatistiksel analizlerin yapılması için SPSS (IBM Statistical Package for the Social Sciences) versiyon 22 programı veri tabanına aktarılmıştır. Bulgular: Çalışmada, katılımcıların %38,8’i erkek ve %61,2’si kadındı. Dışarıda yemek yeme oranının erkeklerde kadınlardan daha yüksek olduğu ve bunun istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur (p<0,05). Katılımcıların hesaplanan beden kütle indeksleri erkekler için 25,3±4,7 kg/m2 ve kadınlar için 23,1±4,3 kg/m2 olarak bulunmuştur. Erkek ve kadın bireylerin YETBİD ölçeğinin Temel Beslenme alt boyutundan 80 tam puan üzerinden sırasıyla ortalama 52,2±7,0 ve 53,6±7,1 puan aldıkları (p>0,05) ve Besin Tercihi alt boyutundan 48 tam puan üzerinden sırasıyla ortalama 37,8±6,7 ve 38,9±5,8 puan aldıkları bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, gastronomi bölümü öğrencilerinin temel beslenme bilgi düzeyinin ve besin tercihlerinin orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.öğrencilerinin beslenme bilgi düzeyinin orta düzeyde olduğunu göstermiştir. Çalışmamızın sonuçları, Gastronomi öğrencilerinin beslenme bilgi düzeyinin orta düzeyde olduğunu göstermiştir.

Kaynakça

  • Samancı Ö. Gastronomi: Disiplinler Arası bir Buluşma, Gastronomi İncelemeleri, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2020;31(1):92-95.
  • Karagiannis D, Metaxas T. Culinary Tourism in Greece: Can the past define the future? A comparative analysis by using 10 case studies. Munich Personal RePEc Archive [Internet]. 2015 [cited 2024 Nov 8]. Available from: https://mpra.ub.uni-muenchen.de/66846/8/MPRA_paper_66846.pdf
  • Sarıışık M, Özbay G. Gastronomi turizmi üzerine bir literatür incelemesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2015;26(2):264-278.
  • Ueda H, Poulain JP. What is gastronomy for the French? An empirical study on the representation and eating model in contemporary France. Int J Gastronom Food Sci. 2021;25:1-12.
  • Santich B. The study of gastronomy and its relevance to hospitality education and training. Hosp Manage. 2004;23(1):15-24.
  • Tütüncü Ö. Lisans eğitiminde mutfak zanaatları ve gastronomi. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi. 2019;30(1):93-97.
  • Öney H. Gastronomi eğitimi üzerine bir değerlendirme. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2016;35:193-203.
  • Zengin B, Uyar H, Erkol G. Gastronomi turizmi üzerine kavramsal bir inceleme. Ulusal Turizm Kongesi. 2015;1:1-16.
  • Yücecan S. Optimal beslenme. Ankara: Sağlık Bakanlığı; 2012. (Yayın No: 726).
  • Baysal A. Beslenme. 13. baskı. Ankara: Hatipoğlu Yayınevi; 2011.
  • TNHS. Türkiye Nutrition and Health Survey, Nutritional Status and Habits Evaluation Final Report. Ankara: Sağlık Bakanlığı; 2019. (Yayın No: 931).
  • Saygı YB. Farkında olarak yemek. Aydın Gastronomy. 2022;6(1):91-106.
  • Von Elm E, Altman DG, Egger M, Pocock SJ, Gøtzsche PC, Vandenbroucke JP, Strobe Initiative. The Strengthening the Reporting of Observational Studies in Epidemiology (STROBE) Statement: guidelines for reporting observational studies. Int J Surg. 2014;12(12):1495-1499.
  • WHO. Food and Nutrition Tips During Selfquarantine [Internet]. 2020 [cited 2024 Nov 8]. Available from: http://www.euro.who.int/en/healthtopics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/technical guidance/food-and-nutrition-tips-duringself-quarantine
  • Batmaz H. Yetişkinler için beslenme bilgi düzeyi ölçeği geliştirilmesi ve geçerlik – güvenirlik çalışması [yayımlanmamış doktora tezi]. İstanbul: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü; 2018.
  • Vançelik S, Önal SG, Güraksın A. Atatürk Üniversitesi öğrencilerinde beden ağırlığı durumu ve ilişkili bazı faktörler. TAF Preventive Medicine Bulletin. 2006;5(2):72-82.
  • Güldiken N, Özekicioğlu H. Anadolu üniversitelerinde ailelerinden uzakta öğrenim gören öğrencilerin barınmaya ilişkin sorunları. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2004;5(1):163-180.
  • Korkmaz NH. Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin spor yapma ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2010;23(2):399-413.
  • Güdük Ö, Namoğlu SS, Özbek H, Satman İ. Sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu öğrencilerinin obezite farkındalıklarını etkileyen faktörler. Cumhuriyet Univ Sağ Bil Enst Derg. 2020;5(3):118-132.
  • Özçelik AÖ. Sağlık personelinin beslenme alışkanlıkları üzerinde bir araştırma. Gıda. 2000;25(2):93-99.
  • Altun S. Üniversite öğrencilerinin obeziteye ilişkin ön yargılarının belirlenmesi [yayımlanmış yüksek lisans tezi]. Ankara: Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü; 2015.
  • Ülker H. Pamukkale Üniversitesi öğrencilerinin beslenme bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi [yüksek lisans tezi]. Denizli: Pamukkale Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü; 2021.
  • Şanlıer N, Konaklıoğlu E, Güçer E. Gençlerin beslenme bilgi, alışkanlık ve davranışları ile beden kütle indeksleri arasındaki ilişki. GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2009;29(2):333-352.
  • Çalıştır B, Dereli F, Eksen M, Aktaş S. Muğla Üniversitesi öğrencilerinin beslenme konusunda bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi. 2005;2(2):1-8.

Investigation of Nutrition Knowledge Levels of Gastronomy Department Students: A Study on Students in Istanbul

Yıl 2024, Cilt: 5 Sayı: 3, 116 - 125, 30.12.2024
https://doi.org/10.58208/cphs.1536371

Öz

Aim: In line with the data obtained from this study, it was aimed to determine the need for basic nutrition knowledge in gastronomy education and to make relevant suggestions on this issue. Materials and Methods: The population of the study consisted of 196 students studying in the gastronomy department of different universities in the 2021-2022 academic year and participated voluntarily. In the first part of the questionnaire, demographic characteristics, anthropometric measurements (height/cm, body weight/kg) and eating habits of the individuals were questioned. The second part of the questionnaire consisted of the “A Nutrition Knowledge Level Scale For Adults (NKLSA)”, which measured the nutritional knowledge level of the students. After the questionnaire was completed, the data obtained were transferred to the SPSS (IBM Statistical Package for the Social Sciences) version 22 software database for evaluation and necessary statistical analyses. Results: In the study, 38.8% of the participants were male and 61.2% were female. It was found that the rate of eating out was higher in men than in women and this was a statistically significant difference (p<0.05). The calculated body mass indexes of the participants were 25.3±4.7 kg/m2 for men and 23.1±4.3 kg/m2 for women. It was found that male and female individuals scored an average of 52.2±7.0 and 53.6±7.1 points, respectively, out of 80 full points on the Basic Nutrition sub-dimension of the NKLSA (p>0.05) and an average of 37.8±6.7 and 38.9±5.8 points, respectively, out of 48 full points on the Food Preference sub-dimension. Conclusion: The results of our study showed that the basic nutrition knowledge level and food preferences of gastronomy department students were at a moderate level.52.2±7.00 and 53.6±7.18 points (p>0.05) on the 80 full points of the Basic Nutrition Score of the NETFNS scale, and an average of 38.5±6.23 points on the 48 full points of the Food Preference Score of the NETFNS scale. Conclusion: The results of our study showed that the nutritional knowledge level of Gastronomy students was at an intermediate level. The results of our study showed that the nutritional knowledge level of Gastronomy students is at an intermediate level.

Kaynakça

  • Samancı Ö. Gastronomi: Disiplinler Arası bir Buluşma, Gastronomi İncelemeleri, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2020;31(1):92-95.
  • Karagiannis D, Metaxas T. Culinary Tourism in Greece: Can the past define the future? A comparative analysis by using 10 case studies. Munich Personal RePEc Archive [Internet]. 2015 [cited 2024 Nov 8]. Available from: https://mpra.ub.uni-muenchen.de/66846/8/MPRA_paper_66846.pdf
  • Sarıışık M, Özbay G. Gastronomi turizmi üzerine bir literatür incelemesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2015;26(2):264-278.
  • Ueda H, Poulain JP. What is gastronomy for the French? An empirical study on the representation and eating model in contemporary France. Int J Gastronom Food Sci. 2021;25:1-12.
  • Santich B. The study of gastronomy and its relevance to hospitality education and training. Hosp Manage. 2004;23(1):15-24.
  • Tütüncü Ö. Lisans eğitiminde mutfak zanaatları ve gastronomi. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi. 2019;30(1):93-97.
  • Öney H. Gastronomi eğitimi üzerine bir değerlendirme. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2016;35:193-203.
  • Zengin B, Uyar H, Erkol G. Gastronomi turizmi üzerine kavramsal bir inceleme. Ulusal Turizm Kongesi. 2015;1:1-16.
  • Yücecan S. Optimal beslenme. Ankara: Sağlık Bakanlığı; 2012. (Yayın No: 726).
  • Baysal A. Beslenme. 13. baskı. Ankara: Hatipoğlu Yayınevi; 2011.
  • TNHS. Türkiye Nutrition and Health Survey, Nutritional Status and Habits Evaluation Final Report. Ankara: Sağlık Bakanlığı; 2019. (Yayın No: 931).
  • Saygı YB. Farkında olarak yemek. Aydın Gastronomy. 2022;6(1):91-106.
  • Von Elm E, Altman DG, Egger M, Pocock SJ, Gøtzsche PC, Vandenbroucke JP, Strobe Initiative. The Strengthening the Reporting of Observational Studies in Epidemiology (STROBE) Statement: guidelines for reporting observational studies. Int J Surg. 2014;12(12):1495-1499.
  • WHO. Food and Nutrition Tips During Selfquarantine [Internet]. 2020 [cited 2024 Nov 8]. Available from: http://www.euro.who.int/en/healthtopics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/technical guidance/food-and-nutrition-tips-duringself-quarantine
  • Batmaz H. Yetişkinler için beslenme bilgi düzeyi ölçeği geliştirilmesi ve geçerlik – güvenirlik çalışması [yayımlanmamış doktora tezi]. İstanbul: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü; 2018.
  • Vançelik S, Önal SG, Güraksın A. Atatürk Üniversitesi öğrencilerinde beden ağırlığı durumu ve ilişkili bazı faktörler. TAF Preventive Medicine Bulletin. 2006;5(2):72-82.
  • Güldiken N, Özekicioğlu H. Anadolu üniversitelerinde ailelerinden uzakta öğrenim gören öğrencilerin barınmaya ilişkin sorunları. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2004;5(1):163-180.
  • Korkmaz NH. Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin spor yapma ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2010;23(2):399-413.
  • Güdük Ö, Namoğlu SS, Özbek H, Satman İ. Sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu öğrencilerinin obezite farkındalıklarını etkileyen faktörler. Cumhuriyet Univ Sağ Bil Enst Derg. 2020;5(3):118-132.
  • Özçelik AÖ. Sağlık personelinin beslenme alışkanlıkları üzerinde bir araştırma. Gıda. 2000;25(2):93-99.
  • Altun S. Üniversite öğrencilerinin obeziteye ilişkin ön yargılarının belirlenmesi [yayımlanmış yüksek lisans tezi]. Ankara: Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü; 2015.
  • Ülker H. Pamukkale Üniversitesi öğrencilerinin beslenme bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi [yüksek lisans tezi]. Denizli: Pamukkale Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü; 2021.
  • Şanlıer N, Konaklıoğlu E, Güçer E. Gençlerin beslenme bilgi, alışkanlık ve davranışları ile beden kütle indeksleri arasındaki ilişki. GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2009;29(2):333-352.
  • Çalıştır B, Dereli F, Eksen M, Aktaş S. Muğla Üniversitesi öğrencilerinin beslenme konusunda bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi. 2005;2(2):1-8.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Beslenme Bilimi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mehmet Cem Beyhan 0000-0003-1080-1752

İbrahim Gönen 0000-0002-2645-8138

Hatice Baygut 0000-0003-1703-1420

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 20 Ağustos 2024
Kabul Tarihi 11 Kasım 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

Vancouver Beyhan MC, Gönen İ, Baygut H. Gastronomi Bölümü Öğrencilerinin Beslenme Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi: İstanbul’daki Öğrenciler Üzerine Bir Çalışma. SBGY. 2024;5(3):116-25.