FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENLERİ VE ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖZÜYLE BİLİMİN DOĞASI
Öz
Fen bilimleri öğretmenlerinin ve fen bilgisi öğretmen adaylarının epistemolojik inançlarını ve bilimin doğasının özelliklerine dair görüşlerini belirlemek için yapılan bu araştırmanın çalışma grubunu 236 fen bilgisi öğretmen adayı ve ortaokullarda görev yapan 61 fen bilimleri öğretmeni oluşturmaktadır. Karma araştırma deseniyle yapılan bu araştırmada veri toplama aracı olarak, “Bilimsel Epistemolojik İnançlar Ölçeği” ve “Bilimsel Epistemoloji Üzerine Görüşler Anketi” kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, “Bilimsel Epistemolojik Ölçeği” nden elde edilen bulgulara göre fen bilimleri öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının geleneksel bilim anlayışına sahip oldukları bulunsa da, “Bilimsel Epistemoloji Üzerine Görüşler Anketi” nden elde edilen bulgulara göre, her iki grubun da bilimin doğasının “bilimsel bilginin doğası deneye dayalıdır, bilimsel teoriler ve kanunlar” özelliklerine yönelik geleneksel bilim anlayışına, “bilimsel bilginin değişebilirliği, bilimsel bilginin doğası kanıta ve gözleme dayalıdır, gözlemler, çıkarımlar ve bilimde teorik başlıklar, bilimsel bilginin yaratıcı doğası, öznellik ve bilimsel bilginin sosyal ve kültürel yapısı” özelliklerine yönelik geleneksel olmayan bilim anlayışına sahip oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca fen bilimleri öğretmenleri ile fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimsel epistemolojik inançları arasında anlamlı bir farka rastlanmamıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abd-El-Khalick, F. (2002). The development of conceptions of the nature of scientific knowledge and knowing in the middle and high school years: A cross-sectional study. Paper presented at the annual meeting of the National Association for Research in Science Teaching, New Orleans, LA.
- Abd-El-Khalick, F. (2001). Embedding nature of science instruction in preservice elementary science courses:Abandoning scientism, But… Journal of Science Teacher Education, 12(3), 215-233.
- Abd-El-Khalick, F. And Akerson, V.L. (2004). Learning as conceptual change: Factors mediating the development of preservice elementary teachers’ views of natüre of science. Science Education, 88 (5), 785-810.
- Abd-El-Khalick, F. And BouJaoude, S. (1997). An exploratory study of the knowledge base for science teaching. Journal of Research in Science Teaching, 34(7), 673-699.
- Abd-El-Khalick, F.and Lederman, N. (2000). The influence of history of science courses on students’ views of natüre of science. Journal of Research in Science Teaching, 37(10), 1057-1095.
- Akçay, B. (2011)Fen ve teknoloji öğretmenlerinin bilimin doğasına yönelik inanışları. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 145-164
- Akgün, Z. (2015). Sınıf öğretmenlerinin bilimin doğasına yönelik görüşleri: Söke ilçe örneği (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
- Alpan, G. ve Erdamar, G. (2014). Uygulama öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının epistemolojik inançlarının karşılaştırılması. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7 (2), 241-257.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Eğitim Üzerine Çalışmalar
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Fatma Adak
Bu kişi benim
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Türkiye
Selda Bakır
MEHMET AKIF ERSOY UNIV
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
15 Ekim 2017
Gönderilme Tarihi
7 Aralık 2016
Kabul Tarihi
13 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 46 Sayı: 2
Cited By
Açık-Düşündürücü Yaklaşıma Dayalı Etkinliklerin Ortaokul Öğrencilerinin Bilimin Doğası Görüşlerine Etkisi
Kuramsal Eğitimbilim
https://doi.org/10.30831/akukeg.382049Examination of the Relationship Between Teachers' Epistemological Beliefs on Learning and Life Long Learning Tendencies
International Journal on Lifelong Education and Leadership
https://doi.org/10.25233/ijlel.1200020Becoming a Science Teacher: Is It Merely a Process of Trial and Error?
Research in Science Education
https://doi.org/10.1007/s11165-021-10023-9