Araştırma Makalesi

Hanefî Mezhebi Özelinde Kadınların Fıkıh İlmine İlgisi

Cilt: 26 Sayı: 1 15 Haziran 2022
PDF İndir
TR EN

Hanefî Mezhebi Özelinde Kadınların Fıkıh İlmine İlgisi

Öz

Geçmişten günümüze bütün toplumlarda kadının sosyal hayata erişimi ve ilimle meşguliyeti problemli bir konu olagelmiştir. Hz. Peygamber, cahiliye döneminde değersiz görülen kadına, dünyanın geri kalanında eşine rastlamanın mümkün olmadığı bir şekilde önem vermiş, onların sosyal hayata, camiye ve ilim meclislerine erişimini sağlamıştır. Ancak sahabe döneminden itibaren ataerkil Arap toplumunun baskın karakteri ve Hz. Peygamberin mesajının bazı kesimlerce yeterince anlaşılamaması nedeniyle kadının camiye ve ilim meclislerine erişimi, peyderpey kısıtlanmıştır. Hicrî üçüncü asırdan itibaren kadının fitne unsuru olarak görülmesi, toplumun kadına bakışı, aile içinde kadına yüklenen sorumluluklar, İsrâiliyat ile Yunan filozof ve mantıkçılarının kadına bakış açılarının Müslüman ilim çevrelerine etkisi gibi sebepler, kadının bilgiye ve fıkıh tahsiline erişimini daha da kısıtlamıştır. Kadınlar, bireysel çabaları ve ailelerinde fıkıhla uğraşan erkekler sayesinde fıkıh öğreniminden geri kalmasalar da telif ve ilmî çalışmalar konusunda arka planda kalmışlardır. Hanefî tarihi boyunca Esmâ bint Esed b. Furât, Kâsânî’nin eşi Fâtıma bint Muhammed ve İbnü’s-Sââtî Muzafferuddîn Ahmed b. Ali’nin kızı Fâtıma es-Sââtî öne çıkmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdülvehhâb, Hasan Hüsni. Şehîrâtü’t-Tûnîsiyyât. Tunus: el-Matbaatü’t-Tûnûsiyye, 1353.
  2. Ahmed b. Hanbel, Ebû Abdullâh Ahmed b. Muhammed b. Hanbel eş-Şeybânî. Ahkâmü’n-nisâ. thk. Amr Abdülmün’im Selîm. Beyrut: Müessesetü’r-Reyyân, 2002.
  3. Ahmed b. Hanbel, Ebû Abdullâh Ahmed b. Muhammed b. Hanbel eş-Şeybânî. Müsnedü’l-İmâm Ahmed b. Hanbel. nşr. Ebû Hâcir Muhammed Saîd Besyûnî. thk. Şuayb Arnavûd - Adil Mürşid. Beyrut: Müessesetü’r-Risâle, 1405/1985.
  4. Akerî, Ebü’l-Fellâh Abdülhay b. Ahmed. Şezerâtü’z-zeheb fî ahbâr men zeheb. thk. Mahmûd el-Arnâvûd. Dımaşk: Dâru İbn Kesîr, 1986.
  5. Altıntaş, Ramazan. “Cahiliye Arap Toplumunda Kadın”. Diyanet İlmî Dergi 37/1 (2001), 61-85.
  6. Aslan, Bedri. “Meşhur Fakih Kadınlar (Hicrî İlk Üç Asır)”. Turkish Studies 13/25 (2018), 41-54.
  7. Aslan, Recep. “Kadınların Hz. Peygamber’e Yönelttikleri Sorular ve Bunların Eğitim Açısından Değeri”. Ekev Akademi Dergisi 15/49 (2011), 51-64.
  8. Baktemur, Zeynep. “Aydınlanma Çağı Filozoflarına Göre Kadın: Schopenhauer, Kant ve Rousseau Örneği”. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi 1 (2019), 1-12.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

19 Ocak 2022

Kabul Tarihi

26 Nisan 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 26 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD
Hoyladı, Adnan. “Hanefî Mezhebi Özelinde Kadınların Fıkıh İlmine İlgisi”. Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 26/1 (01 Haziran 2022): 5-21. https://doi.org/10.18505/cuid.1059898.

Cumhuriyet İlahiyat Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.