Araştırma Makalesi

Çöküş Söylemi ve Edebi Süreklilik Bağlamında 17. yy. Osmanlı Dönemi Arap Edebiyatının Öncü İki Siması ve Eserlerinde Ön Plana Çıkan Temalar

Cilt: 28 Sayı: 2 15 Aralık 2024
PDF İndir
EN TR

Çöküş Söylemi ve Edebi Süreklilik Bağlamında 17. yy. Osmanlı Dönemi Arap Edebiyatının Öncü İki Siması ve Eserlerinde Ön Plana Çıkan Temalar

Öz

Arap edebiyatı tarihinin dönemlerinden biri olarak Osmanlı dönemi Arap edebiyatı yaklaşık dört buçuk asırlık uzun bir dönemi kapsamaktadır. Modern dönemde Arap edebiyatı tarihi yazımına öncülük eden Carlo Alfonso Nallino (öl.1938), Hamilton Gibb (öl.1971), Régis Blachère (öl.1973) gibi müsteşrikler Osmanlı dönemi Arap edebiyatını yok saymış, dahası bir çöküş ve inkıta evresi olarak tanımlamışlardır. Bu makalede sözü edilen araştırmacıların dönemle ilgili iddialarının sağlamasını yapmak üzere Osmanlı’da Arap edebiyatı alanında var olan süreklilik, çeşitlilik ve gelişim durumu dönemin öncü iki edebiyatçısı ve eserlerinde ön plana çıkan temalar üzerinden konu edilmiştir. Makale, literatür değerlendirmesinin de yapıldığı bir girişi, Osmanlı Dönemi Arap edebiyatı hakkında bir değerlendirmeyi, 17. yy. Osmanlı dönemi Arap edebi çevrelerinde meşhur olan edebiyatçılardan Yûsuf el-Bedî‘(öl. 1073/1662)’nin ve Şihâbuddîn el-Mûsevi Ebû Ma‘tûḳ (öl. 1087/1676)’un edebi şahsiyetlerini ve eserlerinde ön plana çıkan temaları, edebi süreklilik açısından incelemeyi içermektedir. Adı geçen iki edebi şahsiyetin seçilmesinin sebebi, edebiyatta hem geleneği korumuş olmaları hem de eserlerinin modern dönem edebiyatını etkilemiş olmasıdır. Genel olarak Osmanlı dönemi Arap edebiyatında ortaya konan edebî eserler hakkında, özel olarak makalenin konusunu teşkil eden edebiyatçılar hakkında henüz yeterli sayıda ilmî araştırmanın bulunmaması bir boşluk oluşturmaktadır. Makalemiz, önemini bu boşluğu bir nebze de olsa doldurma çabasından almaktadır. Makalemizde, bu dönemin edebî gelişim ve zenginlik açısından bir duraksamaya uğrayıp uğramadığı veya yok sayılacak denli edebî faaliyetlerden uzak olup olmadığı; edebiyat sahasında geleneğin sürekliliğinin sağlanıp sağlanmadığı ve edebî olgunluk ile gelişime ulaşılıp ulaşılmadığı sorularına cevap bulmak amaçlanmıştır. Dönemin iki usta edebiyatçısına ait edebî temaların süreklilik bakımından değerlendirilmesi suretiyle konuya objektif bir bakış açısı sunmak hedeflenmiştir. Makalede nitel araştırma yöntemlerinden betimleyici yöntem kullanılmış olup edebî metinlerden verilen örnekler sınırlı tutulmuştur. Osmanlı Döneminin, Arap edebiyatının sekteye uğradığı bir dönem olmayıp, kendisinden önceki edebî dönemlerin devamı olarak canlılığını sürdürdüğü ve modern döneme temel teşkil edecek çalışmaların yapıldığı verimli bir dönem olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yûsuf el-Bedî‘î’nin ve Ebû Ma‘tûḳ'un edebî zevkleri, tenkit yetenekleri ve şair kimlikleri, onları yetiştiren kültürel çevreyi yansıtırken, canlı bir entelektüel ortamın varlığını da gösterir. Şiirlerinde klasik kasidenin temalarını dönemlerine uygun şekilde işleyerek, Arap edebiyatının zengin mirasının nesilden nesile aktarıldığını kanıtlarlar. Onların edebî kişilikleri, yaşadıkları yüzyılın entelektüel düzeyini ve dönemin edebiyatçı profilini nitelikli bir şekilde temsil etmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ‘Ali Ḥaydar ve Ya‘rub Ḫuḍar. “Menhecu Yûsuf el-Bedî‘î fî kitâbi evci’t-taḥarrî ʿan ḥays̱iyyeti Ebi’l-‘Alâ’ el-Me‘arrî”, Mecelletu Tişrîn li’d-dirâsâti ve’l-buḥûs̱i’l-‘ilmiyye 27/ 1 (Haziran 2005),193-206.
  2. Âmir, Beşir. Kanûnî Sultan Süleyman Devrinde Arapça Şiir Yazan Türk Şairleri. İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, 1984.
  3. Blachère, Régis . Târîḫu’l-edebi’l-ʿArabî. çev. İbrâhîm el-Kîlânî. Dımaşḳ: Dâru’l-Fikr, 1984.
  4. Blachère, Régis . Ebû Tayyib el-Mutenebbî dirâsetun fi’t-târîhi’l-edebî, çev. İbrâhîm el-Kîlânî. Dımaşḳ: Dâru’l- Fikr,2. Basım, 1985.
  5. Bolat, Eren – Gülüştür, Erol."The Romance of Horn ve Beowulf Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma", International Journal of Language Academy 23 (2018), 65-72. https://doi.org/10.18033/İjla.3937.
  6. Carlo Alfonso Nallino. Târîḫu’l-âdâbi’l-’Arabiyye mine’l-Câhiliyye hattâ ‘asri Benî Umeyye. Kāhire: Dâru’l- Ma‘ârif, 1970.
  7. Demirayak, Kenan. Arap Edebiyatı Tarihi Osmanlı Dönemi (Mısır ve Bilâdu’ş-Şâm Bölgesi). Erzurum: Fenomen, 2015.
  8. Demirayak, Kenan. “Osmanlı Dönemi Arap Edebiyatı Üzerine Değerlendirmeler.” Şarkiyat Mecmuası 26 (Nisan 2016), 31-62.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Edebi Çalışmalar (Diğer), Arap Dili ve Belagatı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

15 Temmuz 2024

Kabul Tarihi

2 Kasım 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 28 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Şimşek, S. (2024). Çöküş Söylemi ve Edebi Süreklilik Bağlamında 17. yy. Osmanlı Dönemi Arap Edebiyatının Öncü İki Siması ve Eserlerinde Ön Plana Çıkan Temalar. Cumhuriyet İlahiyat Dergisi, 28(2), 619-639. https://doi.org/10.18505/cuid.1516486
AMA
1.Şimşek S. Çöküş Söylemi ve Edebi Süreklilik Bağlamında 17. yy. Osmanlı Dönemi Arap Edebiyatının Öncü İki Siması ve Eserlerinde Ön Plana Çıkan Temalar. CUID. 2024;28(2):619-639. doi:10.18505/cuid.1516486
Chicago
Şimşek, Sultan. 2024. “Çöküş Söylemi ve Edebi Süreklilik Bağlamında 17. yy. Osmanlı Dönemi Arap Edebiyatının Öncü İki Siması ve Eserlerinde Ön Plana Çıkan Temalar”. Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 (2): 619-39. https://doi.org/10.18505/cuid.1516486.
EndNote
Şimşek S (01 Aralık 2024) Çöküş Söylemi ve Edebi Süreklilik Bağlamında 17. yy. Osmanlı Dönemi Arap Edebiyatının Öncü İki Siması ve Eserlerinde Ön Plana Çıkan Temalar. Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28 2 619–639.
IEEE
[1]S. Şimşek, “Çöküş Söylemi ve Edebi Süreklilik Bağlamında 17. yy. Osmanlı Dönemi Arap Edebiyatının Öncü İki Siması ve Eserlerinde Ön Plana Çıkan Temalar”, CUID, c. 28, sy 2, ss. 619–639, Ara. 2024, doi: 10.18505/cuid.1516486.
ISNAD
Şimşek, Sultan. “Çöküş Söylemi ve Edebi Süreklilik Bağlamında 17. yy. Osmanlı Dönemi Arap Edebiyatının Öncü İki Siması ve Eserlerinde Ön Plana Çıkan Temalar”. Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 28/2 (01 Aralık 2024): 619-639. https://doi.org/10.18505/cuid.1516486.
JAMA
1.Şimşek S. Çöküş Söylemi ve Edebi Süreklilik Bağlamında 17. yy. Osmanlı Dönemi Arap Edebiyatının Öncü İki Siması ve Eserlerinde Ön Plana Çıkan Temalar. CUID. 2024;28:619–639.
MLA
Şimşek, Sultan. “Çöküş Söylemi ve Edebi Süreklilik Bağlamında 17. yy. Osmanlı Dönemi Arap Edebiyatının Öncü İki Siması ve Eserlerinde Ön Plana Çıkan Temalar”. Cumhuriyet İlahiyat Dergisi, c. 28, sy 2, Aralık 2024, ss. 619-3, doi:10.18505/cuid.1516486.
Vancouver
1.Sultan Şimşek. Çöküş Söylemi ve Edebi Süreklilik Bağlamında 17. yy. Osmanlı Dönemi Arap Edebiyatının Öncü İki Siması ve Eserlerinde Ön Plana Çıkan Temalar. CUID. 01 Aralık 2024;28(2):619-3. doi:10.18505/cuid.1516486

Cited By

Cumhuriyet İlahiyat Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.