TR
Petrol Tüketimindeki Dalgalanmalar Geçici mi Yoksa Kalıcı mı? BRICS-T Ülkeleri için Doğrusal ve Doğrusal Olmayan Birim Kök Testi Uygulamaları
Öz
Çalışma, BRICS-T ülkeleri için toplam petrol tüketiminin durağanlığını 1965-2014 yıllarını kapsayan dönem için
doğrusal ve doğrusal olmayan birim kök testleri kullanarak analiz etmektedir. Ampirik sonuçlar Hindistan, Güney
Afrika, Rusya ve Türkiye'nin petrol tüketiminin doğrusal olmayan bir seyir izlediğini göstermektedir. Doğrusallık testi
sonucuna göre uygulanan KSS (2003) ve iki kırılmalı LM birim kök testi sonuçlarına göre, Brezilya, Çin ve Türkiye'de
toplam petrol tüketimi serileri durağandır. Bu sonuç, bu ülkelerde enerji talep yönetimi politikalarının uzun
dönemde petrol tüketimi üzerinde etkili olmayacağını göstermiştir. Diğer bir yandan, Hindistan, Güney Afrika ve
Rusya'da ise petrol tüketimi serilerinin durağan olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu ülkelerde, petrol tüketiminde
meydana gelen herhangi bir şokun kalıcı etkiye sahip olacağı ve petrol tüketimiyle ilgili politikaların da kalıcı etkiler
göstereceği söylenebilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Apergis, N. Ve Payne, J. E. (2010). Structural breaks and petroleum consumption in US states: Are shocks transitory or permanent?. Energy Policy, 38(10), 6375-6378.
- Apergis, N., Loomis, D. ve Payne, J. E. (2010a). Are shocks to natural gas consumption temporary or permanent? Evidence from a panel of US states.Energy Policy, 38(8), 4734-4736.
- Apergis, N., Loomis, D. ve Payne, J. E. (2010b). Are fluctuations in coal consumption transitory or permanent? Evidence from a panel of US states.Applied Energy, 87(7), 2424-2426.
- Aslan, A. (2011). Does natural gas consumption follow a nonlinear path over time? Evidence from 50 US States. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 15(9), 4466-4469.
- Aslan, A. ve Kum, H. (2011). The stationary of energy consumption for Turkish disaggregate data by employing linear and nonlinear unit root tests. Energy,36(7), 4256-4258.
- Campbell, J. Y. ve Perron, P. (1991). Pitfalls and opportunities: what macroeconomists should know about unit roots. In NBER Macroeconomics Annual 1991, Volume 6 (pp. 141-220). MIT press.
- Chen, P. F. ve Lee, C. C. (2007). Is energy consumption per capita broken stationary? New evidence from regional-based panels. Energy Policy, 35(6), 3526-3540.
- Harvey, D. I., Leybourne, S. J. ve Xiao, B. (2008). A powerful test for linearity when the order of integration is unknown. Studies in Nonlinear Dynamics & Econometrics, 12(3).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2016
Gönderilme Tarihi
1 Haziran 2016
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 20 Sayı: 1
APA
Bozkurt, C., & Okumuş, İ. (2016). Petrol Tüketimindeki Dalgalanmalar Geçici mi Yoksa Kalıcı mı? BRICS-T Ülkeleri için Doğrusal ve Doğrusal Olmayan Birim Kök Testi Uygulamaları. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(1), 27-37. https://izlik.org/JA49CY47TP
AMA
1.Bozkurt C, Okumuş İ. Petrol Tüketimindeki Dalgalanmalar Geçici mi Yoksa Kalıcı mı? BRICS-T Ülkeleri için Doğrusal ve Doğrusal Olmayan Birim Kök Testi Uygulamaları. CÜİİBFD. 2016;20(1):27-37. https://izlik.org/JA49CY47TP
Chicago
Bozkurt, Cuma, ve İlyas Okumuş. 2016. “Petrol Tüketimindeki Dalgalanmalar Geçici mi Yoksa Kalıcı mı? BRICS-T Ülkeleri için Doğrusal ve Doğrusal Olmayan Birim Kök Testi Uygulamaları”. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 20 (1): 27-37. https://izlik.org/JA49CY47TP.
EndNote
Bozkurt C, Okumuş İ (01 Haziran 2016) Petrol Tüketimindeki Dalgalanmalar Geçici mi Yoksa Kalıcı mı? BRICS-T Ülkeleri için Doğrusal ve Doğrusal Olmayan Birim Kök Testi Uygulamaları. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 20 1 27–37.
IEEE
[1]C. Bozkurt ve İ. Okumuş, “Petrol Tüketimindeki Dalgalanmalar Geçici mi Yoksa Kalıcı mı? BRICS-T Ülkeleri için Doğrusal ve Doğrusal Olmayan Birim Kök Testi Uygulamaları”, CÜİİBFD, c. 20, sy 1, ss. 27–37, Haz. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49CY47TP
ISNAD
Bozkurt, Cuma - Okumuş, İlyas. “Petrol Tüketimindeki Dalgalanmalar Geçici mi Yoksa Kalıcı mı? BRICS-T Ülkeleri için Doğrusal ve Doğrusal Olmayan Birim Kök Testi Uygulamaları”. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 20/1 (01 Haziran 2016): 27-37. https://izlik.org/JA49CY47TP.
JAMA
1.Bozkurt C, Okumuş İ. Petrol Tüketimindeki Dalgalanmalar Geçici mi Yoksa Kalıcı mı? BRICS-T Ülkeleri için Doğrusal ve Doğrusal Olmayan Birim Kök Testi Uygulamaları. CÜİİBFD. 2016;20:27–37.
MLA
Bozkurt, Cuma, ve İlyas Okumuş. “Petrol Tüketimindeki Dalgalanmalar Geçici mi Yoksa Kalıcı mı? BRICS-T Ülkeleri için Doğrusal ve Doğrusal Olmayan Birim Kök Testi Uygulamaları”. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 20, sy 1, Haziran 2016, ss. 27-37, https://izlik.org/JA49CY47TP.
Vancouver
1.Cuma Bozkurt, İlyas Okumuş. Petrol Tüketimindeki Dalgalanmalar Geçici mi Yoksa Kalıcı mı? BRICS-T Ülkeleri için Doğrusal ve Doğrusal Olmayan Birim Kök Testi Uygulamaları. CÜİİBFD [Internet]. 01 Haziran 2016;20(1):27-3. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49CY47TP