Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tüketicilerin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma

Yıl 2016, Cilt: 20 Sayı: 2, 99 - 110, 30.12.2016

Öz

Bu araştırmada, tüketicilerin sağlıklı beslenmeye yönelik tutumlarının ve gıda satın alımında dikkate aldıkları
hususların belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, Hatay İli İskenderun İlçesi Halk Eğitim Merkezinde
açılan farklı kurslara katılan kursiyerlere anket uygulanmıştır. 626 adet geçerli anket elde edilmiş olup, demografik
değişkenlere yönelik tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmıştır. Ayrıca T-Test ve ANOVA analizleri uygulanmıştır.
Analiz sonuçlarına göre; sağlıklı beslenme ve gıda satın alımında kadın tüketicilerin erkeklere oranla, orta ve ileri yaş
grubundaki tüketicilerin ise genç tüketicilere göre nispeten daha bilinçli oldukları, ayrıca, eğitim düzeyi düşük
tüketicilerin gıda satın alımında daha hassas davrandıkları sonucuna ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Aktaş, N. ve Özdoğan, Y. (2016). Gıda ve beslenme okuryazarlığı. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 20 (2), 146-153.
  • Boğa, A. ve Binokay, S. (2010). Gıda katkı maddeleri ve sağlığımıza etkileri. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi, 19 (3), 141-154.
  • Büyükpamukçu, M., Oğuz, S.S. ve İlhan, M.N. (2003). Endüstride beslenme. Türk Tabipler Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 15, 40-45.
  • Cairns, R.A., Harris, I.S. ve Mak, T.W. (2011). Regulation of cancer cell metabolism. Nature Reviews Cancer, 11(2), 85-95.
  • Chen, A.Y. ve Chen, Y.C. (2013). A review of the dietary flavonoid, kaempferol on human health and cancer chemoprevention. Food Chemistry, 138(4), 2099- 2107.
  • Erkmen, O. (2010). Gıda kaynaklı tehlikeler ve güvenli gıda üretimi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 53, 220-235.
  • Ferlay, J., Soerjomataram, I., Dikshit, R., Eser, S., Mathers, C., Rebelo, M., Parkin, D.M., Forman, D. ve Bray, F. (2015). Cancer incidence and mortality worldwide: Sources, methods and major patterns in GLOBOCAN 2012. International Journal of Cancer, 136 (5), E359–E386.
  • Gezmen Karadağ, M., Elibol, E., Yıldıran, H., Akbulut, G., Çelik, M.G., Demirmenci, M., Söğüt, M., Güneş, M. ve Dinler, M.F. (2016). Sağlıklı yetişkin bireylerde yeme tutum ve ortorektik davranışlar ile obezite arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. Gazi Medical Journal, 27 (3), 107-114.
  • Kocatepe, D. ve Tırıl, A. (2015). Sağlıklı beslenme ve geleneksel gıdalar (Healthy nutrition and traditional foods). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(1), 55-63.
  • Örücü, E. ve Tavşancı, S. (2001). Gıda ürünlerinde tüketicinin satın alma eğilimini etkileyen faktörler ve ambalajlama. Muğla Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, 3.
  • Özcan, T. ve ark. 2015. Gıda işleme yöntemlerinin gıda alerjenitesi üzerine etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29 (2), 165-181.
  • Sağlık Bakanlığı (2012). 2013-2017 Stratejik plan. http://www.sgb.saglik.gov.tr/content/files/stratejikplan20132017/index.html (Erişim Tarihi: 12 Ağustos, 2016).
  • Sarıkaya, R. ve Çakır, Ş. (2005). Genotoxicity testing of four food preservatives and their combinations in the Drosophila wing spot test. Environmental Toxicology and Pharmacology, 20(3), 424-430.
  • Torre, L.A., Bray, F., Siegel, R.L., Ferlay, J., Lortet-Tieulent, J. ve Jemal, A. (2015). Global cancer statistics, 2012. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 65 (2), 87–108.
  • World Health Organization (2010). Milestones in health promotion: Statements from global conferences. Retrieved July 7, 2012. http://www.who.int/ageing/ageingglobal-strategy-survey-report-en.pdf (Erişim tarih: 12 Ağustos 2016).
  • Velardo, S. (2015). The nuances of health literacy, nutrition literacy and food literacy. Journal of Nutrition Education and Behavior, 47 (4), 385-389.
  • Yılmaz, Y., Semerci, A., Tapkı, N., Dağıstan, E. ve Bozdoğan Konuşkan, D. (2015). Consumers’ knowledge, attitudes and behavior assessment about food safety: The case study of Hatay Province of Turkey. Turkish Journal of AgricultureFood Science and Technology, 3(8), 672-679.
Yıl 2016, Cilt: 20 Sayı: 2, 99 - 110, 30.12.2016

Öz

Kaynakça

  • Aktaş, N. ve Özdoğan, Y. (2016). Gıda ve beslenme okuryazarlığı. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 20 (2), 146-153.
  • Boğa, A. ve Binokay, S. (2010). Gıda katkı maddeleri ve sağlığımıza etkileri. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi, 19 (3), 141-154.
  • Büyükpamukçu, M., Oğuz, S.S. ve İlhan, M.N. (2003). Endüstride beslenme. Türk Tabipler Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 15, 40-45.
  • Cairns, R.A., Harris, I.S. ve Mak, T.W. (2011). Regulation of cancer cell metabolism. Nature Reviews Cancer, 11(2), 85-95.
  • Chen, A.Y. ve Chen, Y.C. (2013). A review of the dietary flavonoid, kaempferol on human health and cancer chemoprevention. Food Chemistry, 138(4), 2099- 2107.
  • Erkmen, O. (2010). Gıda kaynaklı tehlikeler ve güvenli gıda üretimi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 53, 220-235.
  • Ferlay, J., Soerjomataram, I., Dikshit, R., Eser, S., Mathers, C., Rebelo, M., Parkin, D.M., Forman, D. ve Bray, F. (2015). Cancer incidence and mortality worldwide: Sources, methods and major patterns in GLOBOCAN 2012. International Journal of Cancer, 136 (5), E359–E386.
  • Gezmen Karadağ, M., Elibol, E., Yıldıran, H., Akbulut, G., Çelik, M.G., Demirmenci, M., Söğüt, M., Güneş, M. ve Dinler, M.F. (2016). Sağlıklı yetişkin bireylerde yeme tutum ve ortorektik davranışlar ile obezite arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. Gazi Medical Journal, 27 (3), 107-114.
  • Kocatepe, D. ve Tırıl, A. (2015). Sağlıklı beslenme ve geleneksel gıdalar (Healthy nutrition and traditional foods). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(1), 55-63.
  • Örücü, E. ve Tavşancı, S. (2001). Gıda ürünlerinde tüketicinin satın alma eğilimini etkileyen faktörler ve ambalajlama. Muğla Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, 3.
  • Özcan, T. ve ark. 2015. Gıda işleme yöntemlerinin gıda alerjenitesi üzerine etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29 (2), 165-181.
  • Sağlık Bakanlığı (2012). 2013-2017 Stratejik plan. http://www.sgb.saglik.gov.tr/content/files/stratejikplan20132017/index.html (Erişim Tarihi: 12 Ağustos, 2016).
  • Sarıkaya, R. ve Çakır, Ş. (2005). Genotoxicity testing of four food preservatives and their combinations in the Drosophila wing spot test. Environmental Toxicology and Pharmacology, 20(3), 424-430.
  • Torre, L.A., Bray, F., Siegel, R.L., Ferlay, J., Lortet-Tieulent, J. ve Jemal, A. (2015). Global cancer statistics, 2012. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 65 (2), 87–108.
  • World Health Organization (2010). Milestones in health promotion: Statements from global conferences. Retrieved July 7, 2012. http://www.who.int/ageing/ageingglobal-strategy-survey-report-en.pdf (Erişim tarih: 12 Ağustos 2016).
  • Velardo, S. (2015). The nuances of health literacy, nutrition literacy and food literacy. Journal of Nutrition Education and Behavior, 47 (4), 385-389.
  • Yılmaz, Y., Semerci, A., Tapkı, N., Dağıstan, E. ve Bozdoğan Konuşkan, D. (2015). Consumers’ knowledge, attitudes and behavior assessment about food safety: The case study of Hatay Province of Turkey. Turkish Journal of AgricultureFood Science and Technology, 3(8), 672-679.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Şükran Çakır Arıca Bu kişi benim

Nuriye Güreş

Seda Arslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 20 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çakır Arıca, Ş., Güreş, N., & Arslan, S. (2016). Tüketicilerin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(2), 99-110.