Düzeltme

18. YÜZYIL ADANA KADI SİCİLLERİNE GÖRE ANLAŞMALI BOŞANMA (MUHÂLE‘A)

Cilt: 19 Sayı: 2 27 Aralık 2019
PDF İndir
TR EN

18. YÜZYIL ADANA KADI SİCİLLERİNE GÖRE ANLAŞMALI BOŞANMA (MUHÂLE‘A)

Bu makalenin ilk hali 27 Aralık 2019 tarihinde yayımlandı. https://dergipark.org.tr/tr/pub/cuilah/article/634712

Düzeltme Notu

Bu makale "XVIII. Yüzyıl Adana Şer'iyye Sicilleri Özelinde Aile Hukuku" isimli doktora tezinden üretilmiştir.

Öz

İslâm dini insanların kendisinde huzur bulacakları bir aile kurmalarına ve bunu mümkün mertebe devam ettirmelerine önem vermiştir. Bununla birlikte tarafların istediklerinde evlilik birlikteliğine son vermeleri de imkân dâhilindedir. Evlilik akdine son verme şekillerinden birisi de muhâle‘adır. Muhâle‘a tarafların anlaşarak boşanmalarına verilen isim olup Hz. Peygamber (s.a) döneminden itibaren Müslüman toplumlarda uygulanagelen bir boşanma şekli olmuştur. Hatta muhâle‘a o derece yaygın bir şekilde uygulanmıştır ki konuyla ilgili yapılan bazı çalışmalarda, görülen en sık boşanma şeklinin muhâle‘a olduğu söylenmiştir. Yine bazı araştırmacılara göre muhâle‘a davaları standart boşanma şeklinin bu olduğunu düşündürecek kadar yaygındır.

Adana mahkeme kayıtlarında muhâle‘a akdini ifade etmek için hul‘ ve muhâle‘a lafızlarının kullanıldığı görülmektedir. Bu lafızlar kullanılırken tarafların muhâle‘a-i sahîha-i şer‘iyye ile hul‘ oldukları özellikle belirtilerek gerçekleşen akdin sahih ve hukuka uygun olduğu ifade edilmektedir. Nitekim mahkemeye müracaat eden kişilerin davalarının mahkeme tarafından dinlenerek muhatap alınmış olması aralarındaki nikâhın sahih olduğuna işaret etmektedir. Ayrıca kayıtlarda zevc-i dâhili, zevc-i nâkihi ya da zevc-i muhâli‘i şeklinde kullanılan zevc (koca) kelimesinin fasid bir evliliği îmâ edecek herhangi bir sıfattan ârî olarak kullanılması da bu birlikteliğin sahih olduğunu göstermektedir.

Şer‘iyye sicillerinde talâktan daha çok muhâle‘a kayıtlarının mevcut olması kadının istemediği evlilikleri bu yolla sonlandırabildiğini göstermektedir. Ancak kocanın mehir, nafaka vb. sorumluluklardan kaçma düşüncesiyle karısını muhâle‘aya zorlama ihtimali de mevcuttur. Bununla beraber sosyal çevrenin kadın tarafından gelen bir boşanma talebinin kabulü için kocaya manevî baskı yaptığını ve neticede kocanın muhâle‘aya razı olduğunu söylemek daha doğru olur.

Muhâle‘a kayıtlarının geçerli olması için hâkimin hükmüne ihtiyaç yoktur. Bununla birlikte muhâle‘a akitleri bazı saiklerle mahkeme defterlerine tescil ettirilmiştir. Hatta muhâle‘a akitlerinin talâk hükümlerine nispetle daha titiz bir biçimde kaydedildiği söylenebilir. Nitekim şer‘iyye sicillerinde yer alan muhâle‘a kayıtlarının talâk kayıtlarından çok daha fazla olması bunun bir göstergesi olarak kabul edilebilir.

Muhâle‘a akitlerinin mahkemede tesbit ve kaydedilmesinin belki de en başat sebebi kocanın muhâle‘a yapıldığını tescil ettirerek ileride doğacak maddi ihtilafların önüne geçmek istemesidir. Böylece koca eski karısının daha sonra mehir, iddet nafakası ve varsa birikmiş evlilik nafakası borcunu talep etmesine engel olmaktadır. Çünkü mahkeme kaydının olmaması ya da ispat edilememesi durumunda kadınların muhâle‘a yaptıkları halde kocalarından mehir ve nafaka istemelerine mani bir durum bulunmamaktadır.

Çalışma dâhilinde incelenen dönemde, Adana şer‘iyye sicillerine yansımış boşanma şekilleri arasında en yaygın olanı muhâle‘a akdidir. Öyle ki incelediğimiz defterler içerisindeki muhâle‘a kayıtları kocanın tek taraflı bir irade beyanıyla karısını boşamasına (talâk) ait kayıtlarının neredeyse iki katını teşkil etmektedir. Bu başlık altında Osmanlı hukuk tarihi boyunca bu denli yaygın olan muhâle‘a akdinin kuruluşu ve sonuçları ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA), Adana Şer‘iyye Sicilleri (AŞS), 13 Numaralı Defter.
  2. Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA), Adana Şer‘iyye Sicilleri (AŞS), 36 Numaralı Defter.
  3. Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA), Adana Şer‘iyye Sicilleri (AŞS), 16 Numaralı Defter.
  4. Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA), Adana Şer‘iyye Sicilleri (AŞS), 50 Numaralı Defter.
  5. Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA), Adana Şer‘iyye Sicilleri (AŞS), 102 Numaralı Defter.
  6. Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA), Adana Şer‘iyye Sicilleri (AŞS), 14 Numaralı Defter.
  7. Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA), Adana Şer‘iyye Sicilleri (AŞS), 4 Numaralı Defter.
  8. Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA), Adana Şer‘iyye Sicilleri (AŞS), 57 Numaralı Defter.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Düzeltme

Yayımlanma Tarihi

27 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 19 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Korkmaz, Ö. (2019). 18. YÜZYIL ADANA KADI SİCİLLERİNE GÖRE ANLAŞMALI BOŞANMA (MUHÂLE‘A). Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), 19(2), 662-684. https://izlik.org/JA54KP76XC
AMA
1.Korkmaz Ö. 18. YÜZYIL ADANA KADI SİCİLLERİNE GÖRE ANLAŞMALI BOŞANMA (MUHÂLE‘A). Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD). 2019;19(2):662-684. https://izlik.org/JA54KP76XC
Chicago
Korkmaz, Ömer. 2019. “18. YÜZYIL ADANA KADI SİCİLLERİNE GÖRE ANLAŞMALI BOŞANMA (MUHÂLE‘A)”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 19 (2): 662-84. https://izlik.org/JA54KP76XC.
EndNote
Korkmaz Ö (01 Aralık 2019) 18. YÜZYIL ADANA KADI SİCİLLERİNE GÖRE ANLAŞMALI BOŞANMA (MUHÂLE‘A). Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 19 2 662–684.
IEEE
[1]Ö. Korkmaz, “18. YÜZYIL ADANA KADI SİCİLLERİNE GÖRE ANLAŞMALI BOŞANMA (MUHÂLE‘A)”, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), c. 19, sy 2, ss. 662–684, Ara. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54KP76XC
ISNAD
Korkmaz, Ömer. “18. YÜZYIL ADANA KADI SİCİLLERİNE GÖRE ANLAŞMALI BOŞANMA (MUHÂLE‘A)”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 19/2 (01 Aralık 2019): 662-684. https://izlik.org/JA54KP76XC.
JAMA
1.Korkmaz Ö. 18. YÜZYIL ADANA KADI SİCİLLERİNE GÖRE ANLAŞMALI BOŞANMA (MUHÂLE‘A). Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD). 2019;19:662–684.
MLA
Korkmaz, Ömer. “18. YÜZYIL ADANA KADI SİCİLLERİNE GÖRE ANLAŞMALI BOŞANMA (MUHÂLE‘A)”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), c. 19, sy 2, Aralık 2019, ss. 662-84, https://izlik.org/JA54KP76XC.
Vancouver
1.Ömer Korkmaz. 18. YÜZYIL ADANA KADI SİCİLLERİNE GÖRE ANLAŞMALI BOŞANMA (MUHÂLE‘A). Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) [Internet]. 01 Aralık 2019;19(2):662-84. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54KP76XC