اللغة العربية الفصحى وتراجع استخدامها Fasih Arapça ve Kullanımının Azalması

Cilt: 16 Sayı: 1 25 Ekim 2016
  • Seyhan Osman Muhammed
PDF İndir
TR

اللغة العربية الفصحى وتراجع استخدامها Fasih Arapça ve Kullanımının Azalması

Öz

Dil ile toplumun gelişmişliği arasında kayda değer bir ilişki vardır. Bu nedenle fasih Arapça’nın Arap toplumunun siyasi ve ekonomik durumu göz önünde bulundurulduğunda istenilen ölçüde olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Zira hayatın farklı alan ve katmanlarında fasih Arapçanın rolü daralmış, resmi ve gayri resmi pek çok kurum tarafından yabancı dillerin ve yerel lehçelerin etkisiyle ihmal edilmiştir. Görsel ve yazılı basın başta olmak üzere farklı iletişim araçlarında da bu eksiklik devam etmiştir. Eğitim kurumlarında bile anaokulundan yüksek öğretime tüm aşamalarda fasih Arapçaya gereken önemin verilmediği açık bir şekilde görülmektedir. Fasih Arapça, yaygın bir şekilde avamcanın kullanımı ve fushanın gerilemesi sebebiyle problem yaşamakta ve günümüzde kimliğini koruyup, medeniyet alanlarında ortaya çıkan ihtiyaçları karşılayabilmesi ve gerçek rolünü ifa edebilmesi için toplumun bilinçli olmasına ve özen göstermesine ciddi ihtiyaç duymaktadır. Bu makale Fasih Arapçanın kullanımının azalması ve gerilemesine yol açan özel ve genel sebepleri arka planı ile birlikte ortaya koyarak bu nedenlerin yol açtığı neticeleri analitik bir şekilde ele almaktadır.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Seyhan Osman Muhammed Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

25 Ekim 2016

Gönderilme Tarihi

30 Haziran 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 16 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Muhammed, S. O. (2016). اللغة العربية الفصحى وتراجع استخدامها Fasih Arapça ve Kullanımının Azalması. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), 16(1), 261-276. https://izlik.org/JA29CA45AK
AMA
1.Muhammed SO. اللغة العربية الفصحى وتراجع استخدامها Fasih Arapça ve Kullanımının Azalması. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD). 2016;16(1):261-276. https://izlik.org/JA29CA45AK
Chicago
Muhammed, Seyhan Osman. 2016. “اللغة العربية الفصحى وتراجع استخدامها Fasih Arapça ve Kullanımının Azalması”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 16 (1): 261-76. https://izlik.org/JA29CA45AK.
EndNote
Muhammed SO (01 Haziran 2016) اللغة العربية الفصحى وتراجع استخدامها Fasih Arapça ve Kullanımının Azalması. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 16 1 261–276.
IEEE
[1]S. O. Muhammed, “اللغة العربية الفصحى وتراجع استخدامها Fasih Arapça ve Kullanımının Azalması”, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), c. 16, sy 1, ss. 261–276, Haz. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29CA45AK
ISNAD
Muhammed, Seyhan Osman. “اللغة العربية الفصحى وتراجع استخدامها Fasih Arapça ve Kullanımının Azalması”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 16/1 (01 Haziran 2016): 261-276. https://izlik.org/JA29CA45AK.
JAMA
1.Muhammed SO. اللغة العربية الفصحى وتراجع استخدامها Fasih Arapça ve Kullanımının Azalması. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD). 2016;16:261–276.
MLA
Muhammed, Seyhan Osman. “اللغة العربية الفصحى وتراجع استخدامها Fasih Arapça ve Kullanımının Azalması”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), c. 16, sy 1, Haziran 2016, ss. 261-76, https://izlik.org/JA29CA45AK.
Vancouver
1.Seyhan Osman Muhammed. اللغة العربية الفصحى وتراجع استخدامها Fasih Arapça ve Kullanımının Azalması. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) [Internet]. 01 Haziran 2016;16(1):261-76. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29CA45AK