Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Cods of Mentallity of Contradiction to Religious Reform -Modern Turkey As An Example-

Yıl 2009, Cilt: 9 Sayı: 1, 1 - 21, 01.03.2009

Öz

Since 19th century, Islamic world is busy with looking for a way to overcome the problem of multi-dimentioned defeat against West. Reflections of this search on religious field is generally defined by terms of improvement and renewal. It is possible to testify that improvement and renewal activities in modern age Islamic world mostly intensify in Egypt and lower Indian continent, whereas, the idea of renewal and its advocates on religious field around Turkish land didn’t become widespread, on the contrary, it can be seen that there is a serious reserve on this idea. Here this article, we aim to bring up that from which kind of mentallity this contradictive attitude emerges. 

İslam Dünyasında Yenilik ve Yenilikçilik Karşıtlığının Zihniyet Kodları -Modern Türkiye Örneği-

Yıl 2009, Cilt: 9 Sayı: 1, 1 - 21, 01.03.2009

Öz

Dinî Tecdit Karşıtlığının Zihniyet Kodları -Modern Türkiye Örneği- İslam dünyası 19. yüzyıldan bu yana Batı karşısında çok boyutlu mağlubiyet badiresini aşmak için hal çareleri aramakla meşguldür. Bu arayışların dinî alandaki yansıması genellikle ıslah ve tecdit kavramlarıyla ifade edilir. Modern dönem İslam dünyasındaki ıslah ve tecdit faaliyetlerinin daha ziyade Mısır ve Hint alt kıtasında yoğunlaştığına, buna mukabil Türkiye coğrafyasında dinî alanda tecdit (yenilik ve yenilikçilik) fikrinin pek yaygınlaşmadığına, bilakis bu fikre çok ciddi bir rezerv konulduğuna tanık olunur. İşte bu makale, Türkiye ölçeğinde bu muhalif tavrın ne tür bir zihniyetten sadır olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Öztürk

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2009
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Öztürk, M. (2009). İslam Dünyasında Yenilik ve Yenilikçilik Karşıtlığının Zihniyet Kodları -Modern Türkiye Örneği-. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), 9(1), 1-21.
AMA Öztürk M. İslam Dünyasında Yenilik ve Yenilikçilik Karşıtlığının Zihniyet Kodları -Modern Türkiye Örneği-. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD). Mart 2009;9(1):1-21.
Chicago Öztürk, Mustafa. “İslam Dünyasında Yenilik Ve Yenilikçilik Karşıtlığının Zihniyet Kodları -Modern Türkiye Örneği-”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 9, sy. 1 (Mart 2009): 1-21.
EndNote Öztürk M (01 Mart 2009) İslam Dünyasında Yenilik ve Yenilikçilik Karşıtlığının Zihniyet Kodları -Modern Türkiye Örneği-. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 9 1 1–21.
IEEE M. Öztürk, “İslam Dünyasında Yenilik ve Yenilikçilik Karşıtlığının Zihniyet Kodları -Modern Türkiye Örneği-”, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), c. 9, sy. 1, ss. 1–21, 2009.
ISNAD Öztürk, Mustafa. “İslam Dünyasında Yenilik Ve Yenilikçilik Karşıtlığının Zihniyet Kodları -Modern Türkiye Örneği-”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 9/1 (Mart 2009), 1-21.
JAMA Öztürk M. İslam Dünyasında Yenilik ve Yenilikçilik Karşıtlığının Zihniyet Kodları -Modern Türkiye Örneği-. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD). 2009;9:1–21.
MLA Öztürk, Mustafa. “İslam Dünyasında Yenilik Ve Yenilikçilik Karşıtlığının Zihniyet Kodları -Modern Türkiye Örneği-”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), c. 9, sy. 1, 2009, ss. 1-21.
Vancouver Öztürk M. İslam Dünyasında Yenilik ve Yenilikçilik Karşıtlığının Zihniyet Kodları -Modern Türkiye Örneği-. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD). 2009;9(1):1-21.

Correspondence Address
Cukurova University, Faculty of Theology, Balcali Campus, 01330, Saricam/Adana.