In this research work, drying characteristics of zucchini slices were
investigated using a microwave conveyor dryer. The drying experiments with 5
mm, 10 mm, 15 mm thickness were carried out at 1.5 kW and 2.1 kW. The results
showed that energy consumption and drying time decreased considerably with
decreasing conveyor speed. Energy consumption was measured between 2.014-3.520
kWh. Particularly five empirical models were determined in defining the
microwave drying behavior of zucchini slices by statistical analysis. The Page
Model gave a better result for all drying experiments. The coefficients of the
models were determined by non-linear regression analysis and the diffusion
coefficient was calculated. The diffusion coefficients were found between
1.682x10-7- 2.690x10-6 m2/s. A color analysis
was carried out to investigate the effects of microwave dryer on zucchini color
quality. L* values at 2.1 kW and 0.210
m/min dried samples with 5 mm thickness were determined as the highest value.
Bu
çalışmada mikrodalga konveyör kurutucu kullanarak kabak dilimlerinin kuruma
davranışı araştırılmıştır. Kuruma deneyleri 5 mm, 10 mm ve 15 mm dilim
kalınlıklarında, 1,5 kW ve 2,1 kW güçlerinde gerçekleştirildi. Elde edilen
sonuçlara göre konveyör hızının azalması ile enerji tüketimi ve kuruma zamanı
azalmıştır. Enerji tüketimi 2,014-3,520 kWh arasında ölçülmüştür. Kabak
dilimlerinin istatiksel olarak kuruma davranışı beş deneysel model ile
tanımlanmıştır. Tüm kuruma deney sonuçlarına göre Page model daha iyi sonuç
vermiştir. Non-lineer regression analizi ile modeldeki katsayılar ve difüzyon
katsayısı belirlendi. Difüzyon katsayıları 1,682x10-7- 2,690x10-6
m2/s arasında hesaplandı. Mikrodalga kurutucunun kabağın renk
kalitesindeki etkisi göre en yüksek L* değeri 5 mm dilim kalınlığında, 2,1 kW
ve 0,210 m/dk konveyör hızında belirlenmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 4 |