Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İnsansız Hava Aracı Verilerinin Topografik Harita Üretimindeki Doğruluğu

Yıl 2023, Cilt: 1 Sayı: 2, 55 - 65, 31.12.2023

Öz

Son yıllarda sayısal arazi verilerinin elde edilmesinde çok farklı seçenekler kullanıma sunulmaya başlanmıştır. Bunlardan biri İnsansız Hava Araçlarına metrik olmayan kameraların monte edilmesi yoluyla araziden sayısal verilerin toplanmasıdır. Bu çalışma kapsamında, İHA’ların tarihsel gelişimi, özellikleri, kullanım alanları ayrıntılı şekilde ele alınarak, İHA’lar vasıtasıyla harita üretiminde hangi tekniklerden yararlanıldığı ele alınacaktır. İHA’lar yardımıyla topografikda harita üretiminin nasıl gerçekleştirildiğini, hangi materyal ve araçlardan yararlanıldığının ele alındığı bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümü olan giriş bölümünde, çalışma kapsamında ele alınan kavramlar ve çalışma ile ilgili ön bilgiler, çalışmanın amacı ve kapsamı yer almaktadır. İkinci bölümde insansız hava aracı (İHA) ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde uzaktan algılama ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Bu bölüm içerisinde sayısal yükseklik modeli (SYM) ve ilgili standart ve yöntemlere ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümü olan dördüncü bölümde ise, İHA'dan elde edilen verilerin topografik harita üretimindeki doğruluğu araştırılmıştır.

Destekleyen Kurum

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (CÜBAP) Komisyonu tarafından M-755 Nolu proje kapsamında desteklenmiştir.

Kaynakça

  • [1] Yaghoubi, M.; Ahmed, K.; Miao, Y., (2022) Wireless Body Area Network (WBAN): A Survey on Architecture, Technologies, Energy Consumption, and Security Challenges. J. Sens. Actuator Netw.
  • [2] Cvetkovi´c, A.; Blagojevi´c, V.; Manojlovi´c, J., (2023) Capacity Analysis of Power Beacon-Assisted Industrial IoT System with UAV Data Collector. Drones, 7, 146.
  • [3] Guevara, B.S.; Recalde, L.F.; Varela-Aldás, J.; Andaluz, V.H.; Gandolfo, D.C.; Toibero, J.M., (2023) A Comparative Study between NMPC and Baseline Feedback Controllers for UAV Trajectory Tracking. Drones 2023, 7, 144.
  • [4] Altun A.T., (2019). İnsansız Hava Araçları Verilerinden Üretilen Ortogörüntülerin Geometrik Doğruluğunun İncelenmesi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Fen Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2019)
  • [5] Kahveci, M. ve Can, N. (2017). İnsansız Hava Araçları: Tarihçesi, Tanımı, Dünyada ve Türkiye’de Yasal Durumu, Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Teknik Dergisi, 5(4), 511-535.
  • [6] Remondino, F., Barazzetti, L., Nex, F., Scaioni, M. Ve Sarazzi, D. (2011). Uav Photogrammetry For Mapping And 3d Modeling: Current Status And Future Perspectıves International Archives Of The Photogrammetry, Remote Sensing And Spatial Information Sciences, 38(22), Isprs Zurich 2011 Workshop, 14-16 September 2011, Zurich, Switzerland, Ss.25-31.
  • [7] Miller, C.L. and Laamme, R.A. (1958) The Digital Terrain Model-: Theory & Application. MIT Photogrammetry Laboratory, Cambridge, MA, 20.
  • [8] Şahin İ. (2007). Farklı Kaynaklardan Elde Edilen Sayısal Yükseklik Modellerinin Ortofoto Doğruluğuna Etkilerinin Araştırılması Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • [9] Arslanbek L. (2009). Farklı kaynaklardan elde edilen sayısal yükseklik modellerinin ortofoto doğruluğuna etkilerinin araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Afyonkarahisar.
  • [10] Esirtgen F. (2010). Farklı Veri Kaynakları İle Elde Edilen Sayısal Yükseklik Modellerinin Doğruluk Analizi Ve Kalite Değerlendirmesi Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • [11] Yastıklı N. ve Esirtgen F. (2011). Sayısal Yükseklik Modellerinde Kalite Değerlendirme Ve Doğruluk Analizi Tmmob Harita Ve Kadastro Mühendisleri Odası 13. Türkiye Harita Bilimsel Ve Teknik Kurultayı 18¬22 Nisan 2011, Ankara.
  • [12] Toth C. ve Jozkow G. (2016). Remote Sensing Platforms And Sensors: A Survey Isprs Journal Of Photogrammetry And Remote Sensing, No: 115, Ss.22–36.
  • [13] Erden, Ö. (2006). Hava Fotoğrafları Ve Uydu Görüntüleri İle Dijital Ortofoto Üretimi Ve Kentsel Gelişimin İzlenmesi Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Fotogrametri ve Uzaktan Algılama
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ahmet Turan Altun

Önder Gürsoy

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 7 Aralık 2023
Kabul Tarihi 22 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

IEEE A. T. Altun ve Ö. Gürsoy, “İnsansız Hava Aracı Verilerinin Topografik Harita Üretimindeki Doğruluğu”, CÜMFAD, c. 1, sy. 2, ss. 55–65, 2023.