Araştırma Makalesi

İmmünsüpresif hastalarda HBV reaktivasyonunun önlenmesi için tenofovir alafenamid profilaksisi: çok merkezli bir çalışma

Cilt: 47 Sayı: 1 31 Mart 2022
PDF İndir
EN TR

İmmünsüpresif hastalarda HBV reaktivasyonunun önlenmesi için tenofovir alafenamid profilaksisi: çok merkezli bir çalışma

Öz

Amaç: İmmünsupresif tedavi altındaki yüksek riskli hastalarda hepatit B reaktivasyonu antiviral profilaksi ile önlenebilir. Antiviral seçiminde entekavir (ETC) veya tenofovir disoproksil fumarat (TDF) uzun zamandır kullanılabilmekteyken yakın zamanda kullanıma giren tenofovir alafenamid (TAF) güvenli yan etki profili ile iyi bir alternatif olmuştur. Bu çok merkezli geniş hasta sayılı çalışmada immünsüpresif hasta grubunda tenofovir alafenamidin (TAF) etkinliği ve güvenliği araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Altı eğitim ve araştırma hastanesinin 1 Ocak 2019- 30 Eylül 2021 arasındaki kayıtları retrospektif olarak incelenerek immünsüpresif tedavi altında iken hepatit B için antiviral profilaksi başlanan ve en az 6 ay süre ile takip edilen hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Aldıkları immünsüpresif tedavi veya kemoterapiye ayrıca hepatit B serolojilerine göre risk grupları belirlenmiş, hepatit B reaktivasyon varlığı ve yan etkileri yönünden incelenmiştir. Bulgular: Yaş ortalaması 62.5±29 yıl olan 148 hastanın 85’i (%57.4) TAF, 63’ü (%42.6) tenofovir disoproksil fumarate (TDF) veya entekavir (ETC) ile profilaksi almaktaydı. %83.1’i HBsAg (-) antiHBc (+) %16.9’u HBsAg (+) olarak bulundu; kronik HBV’li hastaların %36 sının HBV DNA’sı saptanabilir düzeyin üzerindeydi. Çoğu (%69.6) hematolojik bir malinite nedeni ile immünsüpresif alırken %89.2’sinin aldığı tedavi yüksek riskli ilaç grubunda idi. Riskler açısından TAF ve diğer tedavileri alanlar arasında farklılık yoktu. Tedavi gruplarının hiçbirinde reaktivasyon ya da yan etkiye rastlanmadı. Sonuç: Kronik HBV tedavisinde olduğu gibi immünsüpresif tedavi alan bireylerde HBV reaktivasyonunun önlenmesinde de TAF en az TDF ve ETC kadar etkindir. TDF nin böbrek ve kemik yan etkilerinin TAF da görülmemesinin etkin ve güvenli bu tedavi seçeneğini immünsüpresif hastalarda öne çıkaracağını düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler

tenofovir alafenamid , Hepatit B / önlem ve kontrol , immunsüpresif ajanlar

Kaynakça

  1. WHO. Global Hepatitis Report, 2017. Geneva, WHO, 2017.
  2. European Centre for Disease Prevention and Control. Hepatitis B. In: ECDC. Annual Epidemiological Report for 2019. Stockholm, ECDC, 2021.
  3. Tozun N, Ozdogan O, Cakaloglu Y, Idilman R, Karasu Z, Akarca U et al. Seroprevalence of hepatitis B and C virus infections and risk factors in Turkey: a fieldwork TURHEP study. Clin Microbiol Infect. 2015;21:1020-6.
  4. Aygen B, Demir AM, Gümüş M, Karabay O, Kaymakoğlu S, Koksal AS et al. Immunosuppressive therapy and the risk of hepatitis B reactivation: Consensus report. Turk J Gastroenterol. 2018;29:259-69.
  5. Loomba R, Jake Liang TJ. Hepatitis B reactivation associated with immune suppressive and biological modifier therapies: current concepts, management strategies and future directions. Gastroenterology. 2017;152:1297–309.
  6. Smalls DJ, Kiger RE, Norris LB, Bennett CL, Love BL. Hepatitis B virus reactivation: risk factors and current management strategies. Pharmacotherapy. 2019;39:1190-203.
  7. European Association for the Study of the Liver. EASL 2017 clinical practice guidelines on the management of hepatitis B virus infection. J Hepatol 2017;67:370-98.
  8. Terrault NA, Lok ASF, McMahon BJ, Chang KM, Hwang JP, Jonas MM, et al. Update on prevention, diagnosis, and treatment of chronic hepatitis B: AASLD 2018 hepatitis B guidance. Hepatology. 2018;67:1560-99.
  9. Bozkurt I, Ozturk Cerik H, Kir S, Ustaoglu M, Turgut M, Esen S. Evaluation of Hepatitis B screening and reactivation in patients receiving rituximab containing chemotherapy: A single-centre study. Int J Clin Pract. 2021;75:e14685.
  10. Sarin SK, Kumar M, Lau GK, Abbas Z, Chan HL, Chen CJ, et al. Asian-Pacific clinical practice guidelines on the management of hepatitis B: a 2015 update. Hepatol Int. 2016;10:1-98.

Kaynak Göster

MLA
Senol, Sebnem, vd. “İmmünsüpresif hastalarda HBV reaktivasyonunun önlenmesi için tenofovir alafenamid profilaksisi: çok merkezli bir çalışma”. Cukurova Medical Journal, c. 47, sy 1, Mart 2022, ss. 446-54, https://izlik.org/JA35EL52AC.