Klorzoksazonun antibakteriyel etkisinin belirlenmesi
Öz
Amaç: Antibiyotik olmayan ilaçların bazıları, rutin kullanımlarında bakteri gelişimine karşı inhibisyon etki sağlayabilirler. Klorzoksazon, kas spazmı ve bununla birlikte ortaya çıkan ağrıyı tedavi etmek için kullanılan kas gevşetici ilaçtır. Bu çalışmanın amacı Klorzoksazon ‘un antibakteriyel etkilerinin MİK (minimum inhibitör konsantrasyon), MBK (minimum bakterisid konsantrasyon) ve disk difüzyon metodu ile incelenmesidir.
Gereç ve Yöntem: Klorzoksazon’a karşı MİK ve MBK değerlerin belirlenmesi 2 farklı bakteri suşunda (gram negatif bakteri suşu olarak Pseudomonas aeruginosa ve gram pozitif bakteri suşu olarak Bacillus subtilis) seyreltmesi yöntemine göre belirlenmiştir. Disk difüzyon testi ise üç farklı konsantrasyon (25, 50 ve 100 μg)’da yapılmıştır.
Bulgular: Klorzoksazon’un Pseudomonas aeruginosa'ya karşı MİK değeri 800 mg mL-1, MBK değerleri ise 2.56 mg mL-1 ve Klorzoksazon 'un Bacillus subtilis'e karşı MİK değerleri 0.400 mg mL-1, MBK değeri ise 1.92 mg mL-1 olarak belirlenmiştir. Disk difüzyon deneyinden elde edilen sonuçlar Klorzoksazon’un Pseudomonas aeruginosa ve Bacillus subtilis üzerinde antibakteriyel etkisinin olmadığı sonuçlanmıştır.
Sonuç: Klorzoksazon’un antibakteriyel aktivitesinin olmamasına rağmen Klorzoksazon’un muhtemel riskini belirlemek için başka çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler
Antibakteriyel etki,Bacillus subtilis,Klorzoksazon,Pseudomonas aeruginosa
Kaynakça
- Ali Abdul Hussein S, AL-Janabi 2010. In Vitro Antibacterial Activity of buprofen and Acetaminophen. JGID, 2(2): 105–108.
- Aybaba, Ç 2010. Asemetasin ve klorzoksazon’ un farmasötik preparatlarda aynı anda miktar tayinleri. Ankara üniversitesi sağlık bilimleri enstitüsü. (Basılmamış) Yüksek lisans Tezi, 146s.
- Berghot MA, Moawad EB 2003. Convergent synthesis and antibacterial activity of pyrazole and pyrazoline derivatives of diazepam. EUFEPS, 20(2):173-9.Bılgehan H 1992. Klinik Mikrobiyolojik Tanı, 1. Baskı. Barış Yayınları Fakülteler kitabevi, İstanbul, 484-485.
- Büyükkoçak Ü , Koç F , Göçmen Js , Çağlayan O , Aykaç E 2010. Investigation of In Vitro Antibacterial Activity of Suxamethonium Chloride and Rocuronium Bromide. KÜTFD, 13(1).
- Chapın, KC, Lauderdale TL 2007. Reagents, stains, and media: bacteriology. Manual of Clinical Microbiology, 334-364.
- Clarke E G C, Moffat A C 1986. Clarkes isolatıon and identifıcation of drugs, 2th Edition A. C Noffat, London, England, 1223p.
- Delitheos A, Kefalas S, Kokkinou T, Varonos D 1982. Antibacterial properties of several drug categories. Experientia, 38, (11): 1346–1348.
- Dorantes L, Colmenero R, Hernandez H, Mota L, Jaramıllo ME, Fernandez E, Solano C 2000. Inhibition of growth of some foodborne pathogenic bacteria by Capsicum annum extracts. Int J Food Microbiol, 57(1): 125-128.
- Feil K, Claaßen J, Bardins S, Teufel J, Krafczyk S, Schneider E, et al 2013. Effect of chlorzoxazone in patients with downbeat nystagmus: a pilot trial. Neurology, 24;81(13):1152-8.
- Frıtze D, Pukall R 2001. Reclassification of bioindicator strains Bacillus subtilis DSM 675 and Bacillus subtilis DSM 2277 as Bacillus atrophaeus. IJSB, 51: 35-37.
