Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of neutrophil-lymphocyte ratio, platelet-lymphocyte ratio and mean platelet volume in patients with knee osteoarthritis

Yıl 2017, Cilt: 42 Sayı: 2, 329 - 336, 30.06.2017
https://doi.org/10.17826/cutf.306411

Öz

Purpose: The purpose of this study was to evaluate neutrophil-to-lymphocyte ratio, platelet-to-lymphocyte ratio, and mean platelet volume levels in patients with knee osteoarthritis and explore their clinical significance.
Material and Methods: The study included 92 patients with knee osteoarthritis and 57 healthy individuals.Age, sex, height, weight, body mass index, stage of knee osteoarthritis with Kellgren-Lawrence classification, total white blood counts, neutrophil, platelet, lymphocyte counts, c-reactive protein, sedimantation, neutrophil-to-lymphocyte ratio, platelet-to-lymphocyte ratio, and mean platelet volume values of the patients were analyzed retrospectively.
Results:The present study found no significant difference in terms of neutrophil-to-lymphocyte ratio, platelet-to-lymphocyte ratio, and mean platelet volume values in patients with knee osteoarthritis when compared to the control group. C-reactive protein levels in patients with osteoarthritis were significantly higher than control group.Although neutrophil-to-lymphocyte ratio value of osteoarthritis patients was moderate high compared to the control group was not statistically significant.
Conclusion: Osteoarthritis has been increasingly recognized to include low grade inflammation, often subclinical. Neutrophil-to-lymphocyte ratio, platelet-to-lymphocyte ratio and mean platelet volume values are cheap and practical. But these rates to determine the severity of disease in patients with knee osteoarthritis are not considered as a suitable parameter in our study.

Diz osteoartrit hastalarında nötrofil/lenfosit oranı, trombosit/lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacminin değerlendirilmesi

Yıl 2017, Cilt: 42 Sayı: 2, 329 - 336, 30.06.2017
https://doi.org/10.17826/cutf.306411

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı diz osteoartrit hastalarında nötrofil/lenfosit oranı, trombosit/lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacmini değerlendirmek ve klinik önemini araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 92 diz osteoartrit hastası ve 57 sağlıklı kontrol alındı. Yaş, cinsiyet, Kellgren-Lawrence derecelendirmesine göre diz osteoartrit evresi, vücut kilo indeksi,  total lökosit sayısı, nötrofil, trombosit, lenfosit sayısı, c-reaktif protein, sedimantasyon, nötrofil/lenfosit oranı, trombosit/lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacmi değerleri retrospektif olarak analiz edildi.
Bulgular: Bu çalışmada diz osteoartrit hastalarında kontrollere göre nötrofil/lenfosit oranı, trombosit/lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacmi değerlerinde anlamlı farklılık saptanmadı. Osteoartrit grubundaki olguların c-reaktif protein değerleri kontrol grubu olguların c-reaktif protein değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Osteoartrit hastalarının nötrofil/lenfosit oranı değeri ortalamaları kontrol grubuna göre ılımlı yüksek saptansa da istatistiksel olarak anlamlılık tespit edilmedi.
Sonuç: Osteoartrit süreci, artık giderek subklinik, düşük dereceli inflamasyon olarak kabul edilmektedir. Nötrofil/lenfosit oranı, trombosit/lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacmi değerlerini ucuz ve pratik uygulanabilirdir. Ancak çalışmamızda diz osteoartrit hastalarında hastalık şiddetini belirlemede bu oranlar uygun bir parametre olarak değerlendirilmemiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Emel Atar Bu kişi benim

Ayhan Aşkın

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2017
Kabul Tarihi 28 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 42 Sayı: 2

Kaynak Göster

MLA Atar, Emel ve Ayhan Aşkın. “Diz Osteoartrit hastalarında nötrofil/lenfosit oranı, trombosit/Lenfosit Oranı Ve Ortalama Trombosit Hacminin değerlendirilmesi”. Cukurova Medical Journal, c. 42, sy. 2, 2017, ss. 329-36, doi:10.17826/cutf.306411.