Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Critical thinking in clinical nursing: a content analysis

Yıl 2018, Cilt: 43 Sayı: 1, 172 - 179, 30.06.2018
https://doi.org/10.17826/cumj.342076

Öz

Purpose: Delivery of safe, effective and efficient care are important goals of qualified nursing care which can be met by acquiring critical thinking skills. In nursing critical thinking is a general concept and there are many uncertainty about its definition. In this paper, a specific definition of critical thinking is offered which has a direct relationship with clinical nursing.

Methods: In this qualitative content analysis, data were gathered from 18 nurses who had direct involvement with subjects. Semi structured interviews in Tehran, Karaj and Sanandaj hospitals, were conducted .The data were analyzed through inductive content analysis.

Results:  The extracted attributes of critical thinking were using nursing process in facing with clinical situations, being criterion-based in making clinical decisions, emphasizing on holistic performances, personal critical thinking dispositions and using emotional intelligence in facing with clinical situations 

Conclusions: The emerged categories were resulted in developing an operative definition about the critical thinking in the context of clinical nursing. This definition can help practitioners to develop a framework and guidelines for effective performance in practice. This framework usually guarantees competency in nursing.

Klinik hemşirelikte eleştirel düşünme: içerik analizi

Yıl 2018, Cilt: 43 Sayı: 1, 172 - 179, 30.06.2018
https://doi.org/10.17826/cumj.342076

Öz

Amaç: Kritik düşünme becerileri kazanarak karşılanabilen, nitelikli hemşirelik bakımının önemli hedefleri, güvenli, etkin ve verimli bakım sunmaktır. Hemşirelikte eleştirel düşünme genel bir kavramdır ve tanımıyla ilgili birçok belirsizlik vardır. Bu yazıda, klinik hemşireliği ile doğrudan ilişkisi olan eleştirel düşüncenin belirli bir tanımı sunulmaktadır.

Gereç ve Yöntem: Bu nitel içerik analizinde, hemşirelere doğrudan müdahale eden 18 hemşireden veri toplanmıştır. Tahran, Karaj ve Sanandaj hastanelerinde yarı yapılandırılmış görüşmeler yapıldı. Veriler endüktif içerik analizi ile analiz edildi.

Bulgular: Kritik düşüncenin ortaya çıkardığı özellikler, klinik durumlarla yüzyüze bakarken hemşirelik süreci, klinik kararlar almak için ölçüt temelli olma, bütünsel performanslara vurgu yapma, kişisel eleştirel düşünme eğilimlerini vurgulama ve klinik durumlarda yüzleşmede duygusal zeka kullanma

Sonuç: Ortaya çıkan kategoriler, klinik hemşirelik bağlamında eleştirel düşünme ile ilgili bir operatif tanım geliştirilmesiyle sonuçlanmıştır. Bu tanım uygulayıcılara pratikte etkili performans için bir çerçeve ve yönerge geliştirmeye yardımcı olabilir. Bu çerçeve genellikle hemşirelikte yeterliliği garanti eder.


Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Kaveh Bahmanpour Bu kişi benim

Hassan Navipour Bu kişi benim

Fazlollah Ahmadi Bu kişi benim

Anoshiravan Kazemnejad Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2018
Kabul Tarihi 6 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 43 Sayı: 1

Kaynak Göster

MLA Bahmanpour, Kaveh vd. “Critical Thinking in Clinical Nursing: A Content Analysis”. Cukurova Medical Journal, c. 43, sy. 1, 2018, ss. 172-9, doi:10.17826/cumj.342076.