Amaç: Bu retrospektif çalışmada açık kalp cerrahisi geçiren 80 yaş üstü hastaların operasyon öncesi albümin değeri kullanılarak hesaplanan geriatrik nutrisyonel risk indeksinin, ameliyat sonrası mortalite oranını tahmin edebilme gücü ortaya konulmaya çalışıldı.
Gereç ve Yöntem: Temmuz 2019 – Eylül 2022 tarihleri arasında koroner bypass ve kalp kapağı değişimi nedeniyle açık elektif kalp cerrahisi uygulanan toplam 22 hasta (13 erkek, 9 kadın; ortalama yaş: 82,1±2,4 yıl; dağılım, 80-88 yıl) geriatrik nutrisyonel risk indeksi ile retrospektif olarak incelendi. Bu indekse göre iki grup oluşturuldu. 98 ve altındaki değerler riskli, 99 ve üstündeki değerler risksiz grup olarak belirlendi. Riskli grupta 6 hasta vardı. Diğer 16 hasta risksiz grupta bulunuyordu. Tüm hasta grubu cerrahi işlemler, cinsiyet, yaş, vücut kütle indeksi (kg/m2), atrial fibrilasyon, diyabet, hipertansiyon, sigara içiciliği ve operatif özellikler yönüyle karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışmada geriatrik nutrisyonel risk indeksine göre 6 riskli (%27,3) ve 16 risksiz (%72,7) hasta incelendi ve risk varlığı tespit edilen hastalarda mortalite oranı yüksek (%66,7) bulundu. Risk grubundaki hastalar, risk grubu olmayanlara kıyasla daha düşük vücut kitle indeksi ve albümin değerlerine sahipti (sırasıyla 25,0±1,8 ve 30,1±2,4; 28,1±2,4 ve 36,7±3,1). Ayrıca, ortalama entübasyon değerlerinin yüksek bulunduğu belirlendi (11,2±4,2). Diğer parametreler ile risk varlığı arasında anlamlı bir farklılığa rastlanılmadı.
Sonuç: Açık kalp cerrahisi öncesi değerlendirilen geriatrik nutrisyonel risk indeksi, operasyon sonrası mortalite oranını öngörmede güçlü bir belirleyici olarak kullanılabilir.
geriatrik nutrisyonel risk indeksi oktogenarian albümin malnütrisyon
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Purpose: This retrospective study aimed to determine the predictive power of the geriatric nutritional risk index, calculated using the preoperative albumin value of patients over 80 years old who underwent open-heart surgery, in relation to the postoperative mortality rate.
Materials and Methods: A total of 22 patients (13 males, 9 females; mean age: 82.1±2.4 years; range, 80-88 years) who underwent open elective heart surgery for coronary bypass and heart valve replacement between July 2019 and September 2022 were retrospectively analyzed using the geriatric nutritional risk index. Based on this index, two distinct groups were formed. Values 98 and below were considered risky, and values 99 and above were considered risk-free. There were 6 patients in the risk group. The other 16 patients were in the risk-free group. All patient groups were compared on the basis of surgical procedures, age, gender, body mass index (kg/m2), diabetes, hypertension, atrial fibrillation, smoking, and operative characteristics.
Results: In the study, 6 risky (27.3%) and 16 risk-free (%72.7) patients were examined according to the geriatric nutritional risk index and the mortality rate was found to be high (%66.7) in the risky group. The patients in the risk group had lower body mass index and albumin values (25.0±1.8 and 30.1±2.4) compared with the risk-free group (28.1±2.4 and 36.7±3.1). In addition, the mean extubation values were high (11.2±4.2). No significant difference was found between the other parameters and the presence of risk.
Conclusion: Before undergoing open heart surgery, the Geriatric Nutritional Risk Index can strongly predict postoperative mortality rates.
geriatric nutritional risk index octogenarian albumin malnutrition
Declaration of conflicting interests The authors declared no conflicts of interest with respect to the authorship and/or publication of this article. Funding The authors received no financial support for the research and/or authorship of this article.
Adana City Training and Research Hospital
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Kalp ve Damar Cerrahisi |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 18 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 48 Sayı: 4 |