Araştırma Makalesi

Siyasetnamelerde Çizilen Hz. Ömer İmajı

Cilt: 5 Sayı: 1 31 Mayıs 2019
PDF İndir
EN TR

Siyasetnamelerde Çizilen Hz. Ömer İmajı

Öz

Siyasetname tarzında kaleme alınan eserler, geçmiş dönemlerin uygulamaları en çok örnek gösterilen hükümdarları arasında Hz. Ömer’e oldukça ayrıcalıklı bir konumu verirler. Ancak her bir yazarın Hz. Ömer’i ele alış biçimi, eserinde ona yer verme sıklığı ya da idealize edilen yönü farklılaşmaktadır. Genel olarak bakıldığında Endülüs’te kaleme alınan siyasetnamelerde ona çok daha fazla ağırlık verildiği, oysa İran ve Irak coğrafyasında yazılanlarda bu ağırlık oranının düştüğü gözlemlenir. İbn Cemâa, eserinde hükümdar için Hz. Ömer’in uygulamaları ışığında bir yol haritası çizer; o, yazarın gözünde rehberdir, ideal hükümdardır. Oysa Nizamü’l-Mülk, kendi deneyimlerinden yola çıkarak ideal bir yönetim tarzı ortaya koyar. Onun Siyasetname’sindeki Hz. Ömer, yalnızca savların desteklenmesi için kendisine referans gönderilmek suretiyle sanki istismar edilen bir figürdür. İbn Abdirrabîh, Hz. Ömer’i ekonomiye dair davranışlarıyla; Maverdî ve Şeyzerî, muhtesibin görev sahasında yer alan uygulamalarıyla eserine dâhil etmeyi yeğler. Turtuşî, eserinin mufassal olmasına rağmen, daha çok Hz. Ömer’in kısa anekdotlarını ve sözlerini zikreder. Neyrizî, eserinde onun davranış ve sözlerini ihtiva eden hususi bir bölüm ayırmıştır. Siyasetnamelerde Hz. Ömer’in adaleti, sertliği (aynı zamanda halim yönü), düzen kuruculuğu, teşkilatçılığı, teftiş ediciliği, fiziksel özellikleri ile sevdiği, nefret ettiği ya da hiç umursamadığı huy ve davranışlar üzerinde de durulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdülhamîd el-Kâtib, Ebu Gâlib Abdülhamîd b. Yahya. (2017). Risâle, (S. Gündüz ve G. Gündüz, çev.), Doğu’nun hükümdarı, İstanbul: Antik Yayınları.
  2. Fârâbî, Ebu Nasr Muhammed b. Muhammed. (1956). elMedînetü’l-fâzıla, (N. Danışman, çev.), Ankara: Maarif Nezareti.
  3. İbn Abdirrabbîh, Ebu Ömer Şihâbuddîn Ahmed b. Muhammed el-Kurtubî. (2012). Hükümdar ve siyaset kitabı, (E. Avşar, çev.), İstanbul: Bordo Siyah Yayınları.
  4. İbn Cemaâ, Ebu Abdullah Bedreddîn Muhammed b. İbrahim. (2010). Tahrîru’l-ahkâm fî tedbiri ehli’l-İslâm, (Ö. Kavak, çev.), Adl’e boyun eğmek, İstanbul: Klasik Yayınları.
  5. İbn Firûz, Mehmed Bey b. Firûz Ağa el-İstanbulî. (2012). Gurretü’l-beyzâ, (M. Kaçar, çev.), Adaletin aydınlığında, İstanbul: Büyüyenay Yayınları.
  6. İbn Zafer, Ebu Abdullah Huccetüddîn Muhammed b. Abdullah es-Sıkillî. (2014). Sülvânü’l-mutâ fî udvâni’l-etbâ, (S. Yazar, haz.), Devletin ölümsüzlük iksiri, İstanbul: Büyüyenay Yayınları.
  7. İbnü’t-Tıktıka, Ebu Ca’fer Safiyyüddîn Muhammed b. Tâcüddîn Ali. (2016). el-Fahrî fi’l-âdâbi’s-sultâniyye ve’ddevleti’l-İslâmiyye, (R. Şeşen, çev.), İstanbul: Bilge Kültür Sanat Yayınları.
  8. İbrahim b. Muhammed. (2008). Âdâbu’l-hilâfe ve esbâbu’lhisâfe, (H. Acar, haz.), Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Mayıs 2019

Gönderilme Tarihi

23 Temmuz 2018

Kabul Tarihi

1 Mayıs 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Özdal, A. N. (2019). Siyasetnamelerde Çizilen Hz. Ömer İmajı. Current Research in Social Sciences, 5(1), 52-60. https://doi.org/10.30613/curesosc.446995
AMA
1.Özdal AN. Siyasetnamelerde Çizilen Hz. Ömer İmajı. Curr Res Soc Sci. 2019;5(1):52-60. doi:10.30613/curesosc.446995
Chicago
Özdal, Ahmet Nurullah. 2019. “Siyasetnamelerde Çizilen Hz. Ömer İmajı”. Current Research in Social Sciences 5 (1): 52-60. https://doi.org/10.30613/curesosc.446995.
EndNote
Özdal AN (01 Mayıs 2019) Siyasetnamelerde Çizilen Hz. Ömer İmajı. Current Research in Social Sciences 5 1 52–60.
IEEE
[1]A. N. Özdal, “Siyasetnamelerde Çizilen Hz. Ömer İmajı”, Curr Res Soc Sci, c. 5, sy 1, ss. 52–60, May. 2019, doi: 10.30613/curesosc.446995.
ISNAD
Özdal, Ahmet Nurullah. “Siyasetnamelerde Çizilen Hz. Ömer İmajı”. Current Research in Social Sciences 5/1 (01 Mayıs 2019): 52-60. https://doi.org/10.30613/curesosc.446995.
JAMA
1.Özdal AN. Siyasetnamelerde Çizilen Hz. Ömer İmajı. Curr Res Soc Sci. 2019;5:52–60.
MLA
Özdal, Ahmet Nurullah. “Siyasetnamelerde Çizilen Hz. Ömer İmajı”. Current Research in Social Sciences, c. 5, sy 1, Mayıs 2019, ss. 52-60, doi:10.30613/curesosc.446995.
Vancouver
1.Ahmet Nurullah Özdal. Siyasetnamelerde Çizilen Hz. Ömer İmajı. Curr Res Soc Sci. 01 Mayıs 2019;5(1):52-60. doi:10.30613/curesosc.446995