ABSTRACT
Objective: A crucial anatomical component that joins the nasal cavity and oral cavity is the naso- palatine canal, which is located in the front region of the maxilla. This study aims to examine the morphology of the nasopalatine canals in cone-beam computed tomography (CBCT) images.
Methods: Sagittal CBCT images from 100 patients (50 females and 50 males, mean age
38.03 ± 12.98) were examined retrospectively. The nasopalatine canal was studied in 6 groups. Furthermore, the inferior and superior diameters and lengths of the nasopalatine canal were measured and assessed in male and female patients. For statistical analysis, the 1-way analysis of
variance test was used to compare the parameters across groups in quantitative data compari- son, and to compare qualitative data, the exact chi-square test and Halton–Fisher–Freeman were utilized. The level of significance was set at P < .05.
Results: The most prevalent nasopalatine canal shape was cylindrical (31%), with a ratio of 15% in females and 16% in males. The least frequent nasopalatine canal shape in both genders was tree branch (5%), while it was 3% in males and 1% in females. The average length of the nasopalatine canal in female patients was 9.40 ± 2.19 mm and 11.59 ± 2.45 mm in male patients. There was no
statistically significant variation between canal types based on gender (P > .05).
Conclusion: The nasopalatine canal’s anatomical features are varied. It is critical to use 3-dimen- sional conical beam computed tomography before proceeding with any treatment in the pre- maxilla region. Knowing the morphological variations of the canal allows spotting pathological alterations easily.
Keywords: Anatomical variation, cone-beam computed tomography, nasopalatine canal
ÖZ
Amaç: Maksilla anterior bölgede yerleşim gösteren nazopalatin kanal ağız kavitesi ve nazal kaviteyi birbirine bağlayan önemli anatomik yapılardan birisidir. Bu çalışmanın amacı, Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (CBCT) görüntülerinde nazopalatin kanal morfolojilerinin değerlendirilmesidir.
Yöntemler: Toplam 100 hastanın (50 kadın 50 erkek, ortalama yaş 38,03 ± 12,98) retrospektif görüntüleri sagittal kesitte değerlendirilmiştir. Nazopalatin kanal 6 farklı grupta sınıflandırılmıştır. Kadın ve erkeklerde nazopalatin kanalın inferior ve superior çapı ve uzunluğu ölçülerek değerlen-
dirilmiştir. İstatistiksel analiz için, nicel verilerin karşılaştırılmasında, parametrelerin gruplar arası değerlendirilmesi için tek yönlü varyans analizi testi, nitel verilerin karşılaştırılmasında ise kesin ki-kare testi ve Halton-Fisher-Freeman kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi P < .05 olarak belirlenmiştir.
Bulgular: Nazopalatin kanal morfolojisinin cinsiyete dayalı değerlendirmesinde en sık görülen nazopalatin kanal morfolojisinin tip 1 (silindir, 31%) şeklinde olduğu ve bu oran kadınlarda 15% ve erkeklerde 16% olarak saptanmıştır. Çalışmada her iki cinsiyette toplamda en az görülen nazopa- latin kanal morfolojisinin tip 5 (ağaç dalı, 5%) olduğu, cinsiyete göre değerlendirildiğinde ise erkek- lerde 3% ve kadınlarda ise %1 oranında bulgulanmıştır. Çalışmamızda nazopalatin kanalın ortalama
uzunluğu kadın hastalarda 9,40±2,19 mm, erkek hastalarda ise 11,59±2,45 mm olarak saptanmış- tır. Nazopalatin kanal morfolojisinde kadın ve erkek hasta görüntülerinin incelenmesi sonucunda sınıflar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (P> .05).
Sonuç: Nazopalatin kanal farklı anatomik yapılara sahiptir. Konvansiyonel dental radyografiler iki boyutlu olması sebebiyle değer- lendirmede yetersiz kalmaktadır. Bu sebeple üç boyutlu değerlendirme imkanı sunan konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kullanımı önemlidir. Kanalın morfolojik yapısı ve varyasyonlarının iyi bilinmesi patolojik değişimlerin tespit edilmesinde kolaylık sağlamaktadır.
Anahtar Kelimeler: Anatomik varyasyon, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, nazopalatin kanal
Anatomical variation cone-beam computed tomography nasopalatine canal
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Ocak 2024 |
Gönderilme Tarihi | 19 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Current Research in Dental Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.