ABSTRACT
Objective: To investigate color change and surface roughness of resin-based composites treated with a surface coating agent.
Methods: Forty specimens were prepared from each resin [G-ænial Posterior (microhybrid composite/GP) and SDR flow+(bulk-fill composite/SDR)]. Following baseline color and surface roughness (Ra) measurements, the specimens were randomly divided into 4 groups (n=10) according to surface coating agents [(Permaseal, Biscover LV, Prebond SE, and control group]. Following the application procedures, color and roughness measurements were repeated. The specimens were discolored for 144 hours in a coffee solution, renewing daily. Final measurements were performed. Color change values (∆E00) and Ra were calculated. Surface topography was determined using scanning electron microscopy. Two-way analyses of variance, Tukey’s post-hoc test and Student t-test were performed, with a p<0.05 regarded as indicative of significance.
Results: SDR showed more color change and surface roughness than GP and both materials presented unacceptable (AT>1.8) and perceptible (PT>0.8) discoloration. The highest discoloration was observed for Permaseal and Prebond SE in terms of ΔE2 and ΔE3. GP-Biscover LV, SDR-Prebond SE combinations showed the lowest and clinically acceptable (AT<1.8) ΔE values. There were no significant differences between surface coating agents in terms of surface roughness (p>0.05). GP-Permaseal and SDR-Prebond SE combinations were exhibited less surface roughness.
Conclusion: A bulk-fill composite is more prone to discoloration than a microhybrid composite. At each period, the bulk-fill composite exhibited greater surface roughness than the microhybrid composite. Biscover LV showed more acceptable results in terms of color stability and roughness than other surface coating agents (Permaseal and Prebond SE).
Keywords: Sealant, Permaseal, Biscover LV, Prebond, Discoloration, Roughness
Farklı Yüzey Örtücü Uygulamalarının Rezin Bazlı Kompozitlerin Yüzey Pürüzlülüğü ve Renk Stabilitesine Etkisi: SEM Çalışması
ÖZ
Amaç : Yüzey örtücü ajanı ile muamele edilmiş rezin esaslı kompozitlerin renk değişimi ve yüzey pürüzlülüğünü araştırmak.
Yöntemler: Her rezin materyalinden [G-ænial Posterior (mikrohibrit kompozit/GP) and SDR flow+(bulk-fill kompozit/SDR)] kırk numune hazırlandı. Başlangıç renk ve yüzey pürüzlülüğü (Ra) ölçümlerinin ardından, numuneler yüzey örtücü ajanlarına [(Permaseal, Biscover LV ve Prebond SE] ve kontrol grubu distile su olacak şekilde rastgele 4 gruba (n=10) ayrıldı. Uygulama işlemlerinin ardından renk ve pürüzlülük ölçümleri tekrarlandı. Numuneler, günlük olarak yenilenen kahve solüsyonunda 144 saat boyunca renklendirildi. Son ölçümler yapıldı. Renk değişim değerleri (∆E00) ve Ra hesaplandı. Yüzey topografisi, taramalı elektron mikroskobu kullanılarak belirlendi. İki yönlü varyans analizleri, Tukey post hoc testi ve Student-t testi yapıldı ve P<0,05 anlamlılık göstergesi olarak kabul edildi.
Bulgular : SDR, GP'den daha fazla renk değişimi ve yüzey pürüzlülüğü gösterdi ve her iki materyal de kabul edilemez (AT>1,8) ve algılanabilir (PT>0,8) renk değişikliği gösterdi. ΔE2 ve ΔE3 açısından en yüksek renk değişimi Permaseal ve Prebond SE için gözlendi. GP-Biscover LV ve SDR-Prebond SE kombinasyonları en düşük ve klinik olarak kabul edilebilir (AT<1,8) ΔE değerlerini gösterdi. Yüzey pürüzlülüğü açısından yüzey örtücü ajanları arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05). GP-Permaseal ve SDR-Prebond SE kombinasyonları daha az yüzey pürüzlülüğü sergiledi.
Sonuç: Bulk-fil rezin kompoziti, mikro-hibrit kompozite göre renk bozulmasına daha yatkındır. Her periyotta, Bulk-fil kompozit, mikro-hibrit
kompozitten daha fazla yüzey pürüzlülüğü sergiledi. Biscover LV, hem renk stabilitesi hem de pürüzlülük açısından diğer yüzey örtücü ajanlarına
(Permaseal ve Prebond SE) göre daha kabul edilebilir sonuçlar gösterdi.
Anahtar Kelimeler: Örtücü, Permaseal, Biscover LV, Prebond, Renk değişikliği, Pürüzlülük
Sealant Permaseal Biscover LV Prebond Discoloration Roughness
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Restoratif Diş Tedavisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 8 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Current Research in Dental Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.