Araştırma Makalesi

GÜMRÜK BİRLİĞİ SONRASI ALMANYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İHRACAT FONKSİYONUN EKONOMETRİK TAHMİNİ

Cilt: 25 Sayı: 1 30 Nisan 2016
PDF İndir

GÜMRÜK BİRLİĞİ SONRASI ALMANYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İHRACAT FONKSİYONUN EKONOMETRİK TAHMİNİ

Öz

Bu çalışmanın amacı, 1996 yılında AB ile imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması ile Türkiye‟nin Almanya‟ya yapmış olduğu ihracat eğilimini tahmin etmektir. 1996-2014 dönemine ait çeyrek verilerin kullanıldığı bu çalışmada, eş bütünleşme analizi için koşul olan serilerin durağanlığı birim kök testleriyle araştırılmış, serilerin düzeyde durağan olmadığı 1.farklarında durağanlaştığı sonucuna varılmıştır. Eş-bütünleşme testi için gecikme sayısı Var analizine dayanılarak belirlenmiş, 2 olarak alınmıştır Engle Granger ve Johansen eş-bütünleşme test sonuçları ise ihracat, yabancı gelir ve göreli fiyatlar arasında uzun dönemli ilişkinin varlığını ortaya koymuştur. Test sonuçlarına göre ihracatın gelir ve fiyat esneklik katsayıları bulunmuş,anlaşma sonrası ihracatın fiyat esnekliğinin gelir esnekliğine göre daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Seriler koentegre olduğu için nedensellik ve yönünün belirlenmesi için Granger Nedensellik analizi kullanılmıştır. Test sonucuna göre her bir değişken arasında ihracattan gelire, göreli fiyatlardan gelire ve ihracattan göreli fiyatlara doğru tek yönlü ilişki saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aktaş C, Yılmaz V. (2008) „Gümrük Birliği Sonrası Türkiye‟nin İhracat Fonksiyonun Tahmini, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi ,Yıl:7,Sayı:13
  2. Aydın, F. ,Saygılı H. ve Saygılı M. (2007), “Empirical Analysis of Structural Change in Turkish Exports”, TCMB Çalışma Tebliği No: 07/08.
  3. Bakkalcı A.C Argın .N (2013). ‟ Türk Dış Ticareti ve Ekonomi Politikaları Arasındaki Nedensellik İlişkileri‟, Yönetim Bilimleri Dergisi , sayı 21 ,s .44-73
  4. Berument, M. H. ve N.N. Dinçer, Z. Mustafaoğlu, (2014), “External Income Shocks and Turkish Exports: A Sectoral Analysis”, Economic Modelling, 37 s. 476-484
  5. Binatlı, A. O. ve N. Sohrabji (2009), “Elasticities of Turkish Exports and Imports”, Izmir University of Economics, Working Paper, No: 0906.
  6. Coşar,E. (2002), “Price and Income Elasticities of Turkish Export Demand: A Panel Data Application”, Central Bank Review 2.
  7. Demirtaş, G. (2014) „ Türkiye ve Almanya Arasındaki Dış Ticaret Dengesinin Sınır Testi Yaklaşımıyla İncelenmesi „ Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı: 43 s. 83-106
  8. Doğanlar, M. H. Bal ve M. Özmen (2004), “Uluslararası Ticaret ve Türkiye‟nin İhracat Fonksiyonu”, Manas Üniversitesi S.B.E Dergisi, Sayı:7, s.83-109

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Elifcan Firikci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2016

Gönderilme Tarihi

8 Kasım 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Özmen, M., & Firikci, E. (2016). GÜMRÜK BİRLİĞİ SONRASI ALMANYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İHRACAT FONKSİYONUN EKONOMETRİK TAHMİNİ. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25(1), 125-140. https://izlik.org/JA26BR75PL
AMA
1.Özmen M, Firikci E. GÜMRÜK BİRLİĞİ SONRASI ALMANYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İHRACAT FONKSİYONUN EKONOMETRİK TAHMİNİ. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2016;25(1):125-140. https://izlik.org/JA26BR75PL
Chicago
Özmen, Mehmet, ve Elifcan Firikci. 2016. “GÜMRÜK BİRLİĞİ SONRASI ALMANYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İHRACAT FONKSİYONUN EKONOMETRİK TAHMİNİ”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 25 (1): 125-40. https://izlik.org/JA26BR75PL.
EndNote
Özmen M, Firikci E (01 Nisan 2016) GÜMRÜK BİRLİĞİ SONRASI ALMANYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İHRACAT FONKSİYONUN EKONOMETRİK TAHMİNİ. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 25 1 125–140.
IEEE
[1]M. Özmen ve E. Firikci, “GÜMRÜK BİRLİĞİ SONRASI ALMANYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İHRACAT FONKSİYONUN EKONOMETRİK TAHMİNİ”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy 1, ss. 125–140, Nis. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26BR75PL
ISNAD
Özmen, Mehmet - Firikci, Elifcan. “GÜMRÜK BİRLİĞİ SONRASI ALMANYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İHRACAT FONKSİYONUN EKONOMETRİK TAHMİNİ”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 25/1 (01 Nisan 2016): 125-140. https://izlik.org/JA26BR75PL.
JAMA
1.Özmen M, Firikci E. GÜMRÜK BİRLİĞİ SONRASI ALMANYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İHRACAT FONKSİYONUN EKONOMETRİK TAHMİNİ. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2016;25:125–140.
MLA
Özmen, Mehmet, ve Elifcan Firikci. “GÜMRÜK BİRLİĞİ SONRASI ALMANYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İHRACAT FONKSİYONUN EKONOMETRİK TAHMİNİ”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy 1, Nisan 2016, ss. 125-40, https://izlik.org/JA26BR75PL.
Vancouver
1.Mehmet Özmen, Elifcan Firikci. GÜMRÜK BİRLİĞİ SONRASI ALMANYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İHRACAT FONKSİYONUN EKONOMETRİK TAHMİNİ. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2016;25(1):125-40. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26BR75PL