This article examines slow journalism, which is the projection on the journalistic field of the “slowdown” trend that originated from the slow food movement in response to the negative consequences of globalization. It draws upon concepts such as field, capital, and doxa from Bourdieu’s sociology to establish the theoretical framework. The article explores the process from the slow food movement started in Italy to slow journalism in the historical flow. Drawing on notable works in the relevant literature, it gives special attention to the features differentiating slow journalism from other journalism types. Slow journalism develops in media outlets prioritizing slow and unhurried information consumption. This kind of journalism, by its nature, allows the ample time needed for producing detailed and in-depth information. For this reason, it can potentially captivate the readership who seek high-quality news. In this context, the article suggests that slow journalism can be considered a sub-field within the broader journalism field, and this unique approach contributes to its originality and importance. Contrary to the dominant practice in today’s media system controlled by powerful corporates, slow journalism, thanks to its specific finance model, offers the opportunity to ensure editorial independence and uphold the people’s right to know. Moreover, as a new player, slow journalism can revive traditional values or impede their further erosion in the whole field, provided it solidifies its position and gains wider acceptance.
Bu makalede küreselleşmenin olumsuz sonuçlarına karşı yavaş yemek akımıyla başlayan yavaşlama trendinin gazetecilik alanındaki izdüşümü olan yavaş gazetecilik, Bourdieu sosyolojisinden ödünç alınan alan, sermaye ve doxa kavramlarıyla kurulan kuramsal çerçeveden irdelenmektedir. Bu amaçla İtalya’da başlayan yavaş yemek hareketinden yavaş gazeteciliğe uzanan süreç tarihsel akış içinde ele alınmaktadır. İlgili alanyazında dikkat çeken eserlere dayanarak yavaş gazeteciliği diğer gazetecilik türlerinden farklılaştıran özellikleri ön plana çıkarılmaktadır. Yavaş gazetecilik enformasyonun yavaş ve zaman sınırı olmadan tüketimine dönük mecralarda gelişim göstermektedir. Doğası gereği, ayrıntılı ve derinlemesine enformasyon üretimi için ihtiyaç duyulan geniş zamanı ayırabilmektedir. O nedenle kaliteli bir şekilde işlenen haberleri okumak isteyen okuyucu kitlesinin dikkatini çekme potansiyeline sahiptir. Bu çerçevede yavaş gazeteciliğin gazetecilik alanı içinde bir alt alan olarak tasavvur edilebileceği ileri sürülmektedir. Çalışmanın özgünlüğü ve önemi de buradan kaynaklanmaktadır. Günümüzde büyük sermayenin kontolündeki medya sistemi içindeki genel işleyişin tersine, yavaş gazetecilik kendine özgü finansman modeliyle editoryal bağımsızlığı garantileme ve halkın haber alma hakkını sağlıklı biçimde kullanmasına hizmet etme imkânına sahiptir. Gazetecilik alanında yeni sayılabilecek bu oyuncunun, yerini sağlamlaştırması ve yaygınlaşması hâlinde, alanın tümünde geleneksel gazetecilik değerlerinin ihya edilmesi ya da en azından daha da fazla aşınmasını frenleme potansiyeli söz konusudur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gazetecilik Çalışmaları |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 5 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 32 Sayı: 2 |