TR
EN
BİR GRAMER TERİMİ OLARAK OSMANLI DÖNEMİ TÜRKÇE GRAMER KİTAPLARINDA ‘MEF‘ÛL’ KAVRAMI
Öz
Anadolu sahasında kaleme alınan Osmanlı Dönemi’ne ait Türkçe gramer kitaplarında, tercih edilen terimler, ortaya koyulan tanımlar ve sınıflandırmalar noktasında Arap gramerciliğini örnek alma geleneği, Müyessiretü’l-Ulûm’dan (M 1530) itibaren başlayıp Cumhuriyet’in ilk yıllarına dek etkisini devam ettirmiştir. Bu etki; ses bilgisi, şekil bilgisi, cümle bilgisi gibi gramerin birçok alt dalında varlığını hissettirir. Özellikle cümle bilgisi alanında, cümlenin tanımı, cümlelerin yapı ve anlam bakımından tasnifi, cümle unsurlarının tanımı ve tasnifi hususunda kullanılan terimlerin seçimi noktasında Arap gramerciliğinin etkileri açıkça görülür.
Osmanlı Dönemi’nde kaleme alınmış Türkçe gramer kitaplarında, fiil cümlelerinde özne ve yüklemin dışında kalan diğer cümle unsurlarını karşılamak için kullanılan “meful” terimi de diğer pek çok gramer teriminde olduğu gibi Arap gramerciliğinden alınmış ve Cumhuriyet Dönemi’ne dek Türkçe gramer kitaplarında kullanılmaya devam etmiştir. Bu unsurun tanımlanması, adlandırılması, kapsamının belirlenmesi ve türlerinin sınıflandırılması noktasında, büyük oranda Arap gramerciliğinin yaklaşımları belirleyici olmuştur. Cumhuriyet’ten sonra kaleme alınan başlıca Türkçe gramer kitaplarında ise “meful” teriminin yerine çoğunlukla “tümleç” teriminin tercih edildiği görülür. Ancak Osmanlı döneminde yazılan Türkçe gramer kitaplarında kullanılan mefuller ile bugünkü Türkçe gramer kitaplarında yer verilen tümleçler arasında işlev, kapsam ve ayırt edicilik noktasında birtakım farklar olduğu dikkati çekmektedir.
Bu çalışmanın amacı, Müyessiretü’l-Ulûm’dan Cumhuriyet Dönemi’ne dek kaleme alınan, Osmanlı Dönemi’ne ait başlıca Türkçe gramer kitaplarında bir cümle unsuru olarak yer verilen meful teriminin tanımını, kapsamını ve bu unsurun türleri üzerine yapılan tasnifleri tespit etmek ve bu mefullerin bugünkü Türkçe gramer kitaplarındaki tümleçler ile işlev ve kapsam bağlamında mukayesesini yapmaktır. Çalışma kapsamında, Osmanlı Türkçesinin gramerini konu alan kavait ve nahiv konulu kitaplar arasından seçilen başlıca kaynak eserlerde mefuller üzerine yapılan tanım, tasnif, açıklama ve örneklendirmeler tespit edilerek sırasıyla aktarılmıştır. İkinci aşamada, örnek olarak verilen birkaç basit cümleden yararlanılarak mefullerin modern Türkçe gramer kitaplarındaki tümleçler ile işlev, kapsam ve sınırlılık açısından karşılaştırması yapılmıştır. Bu yöntemle, meful konusunda Osmanlı Dönemi’ne ait Türkçe gramerlerin yaklaşımları, bu yaklaşımların olumlu, olumsuz ve farklı yönleri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Karabacak, E. (2002). Bergamalı Kadri, Müyessiretü’l-Ulûm. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
- Dağdelen, S. (2013). Selim Sabit Efendi, Nahv-i Osmânî. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kilis.
- Devellioğlu, F. (2006). Osmanlıca-Türkçe ansiklopedik lûgat. İstanbul: Aydın Kitabevi.
- Ediskun, H. (1993). Yeni Türk dilbilgisi. İstanbul: Remzi Kitabevi.
- Ertürk, H. ve Karaoğlu, E. G. (2020). Mükemmel sarf ve nahv-i Osmânî. Ankara: Gece Kitaplığı Yayınları.
- Gencan, T. N. (2007). Dilbilgisi. Ankara: Tek Ağaç Eylül Yayıncılık.
- Gülensoy, T. ve Fidan, M. (2004). Türkçe yeni sarf ve nahiv dersleri. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
- İdben, E. İ. (1999). Emsile-i Türkiyye (Abdullah Ramiz Paşa). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
21 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi
5 Eylül 2023
Kabul Tarihi
4 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 2
APA
Ertürk, H. İ. (2023). BİR GRAMER TERİMİ OLARAK OSMANLI DÖNEMİ TÜRKÇE GRAMER KİTAPLARINDA ‘MEF‘ÛL’ KAVRAMI. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi, 8(2), 713-728. https://doi.org/10.32321/cutad.1355642
AMA
1.Ertürk Hİ. BİR GRAMER TERİMİ OLARAK OSMANLI DÖNEMİ TÜRKÇE GRAMER KİTAPLARINDA ‘MEF‘ÛL’ KAVRAMI. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi. 2023;8(2):713-728. doi:10.32321/cutad.1355642
Chicago
Ertürk, Halil İbrahim. 2023. “BİR GRAMER TERİMİ OLARAK OSMANLI DÖNEMİ TÜRKÇE GRAMER KİTAPLARINDA ‘MEF‘ÛL’ KAVRAMI”. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi 8 (2): 713-28. https://doi.org/10.32321/cutad.1355642.
EndNote
Ertürk Hİ (01 Aralık 2023) BİR GRAMER TERİMİ OLARAK OSMANLI DÖNEMİ TÜRKÇE GRAMER KİTAPLARINDA ‘MEF‘ÛL’ KAVRAMI. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi 8 2 713–728.
IEEE
[1]H. İ. Ertürk, “BİR GRAMER TERİMİ OLARAK OSMANLI DÖNEMİ TÜRKÇE GRAMER KİTAPLARINDA ‘MEF‘ÛL’ KAVRAMI”, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi, c. 8, sy 2, ss. 713–728, Ara. 2023, doi: 10.32321/cutad.1355642.
ISNAD
Ertürk, Halil İbrahim. “BİR GRAMER TERİMİ OLARAK OSMANLI DÖNEMİ TÜRKÇE GRAMER KİTAPLARINDA ‘MEF‘ÛL’ KAVRAMI”. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi 8/2 (01 Aralık 2023): 713-728. https://doi.org/10.32321/cutad.1355642.
JAMA
1.Ertürk Hİ. BİR GRAMER TERİMİ OLARAK OSMANLI DÖNEMİ TÜRKÇE GRAMER KİTAPLARINDA ‘MEF‘ÛL’ KAVRAMI. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi. 2023;8:713–728.
MLA
Ertürk, Halil İbrahim. “BİR GRAMER TERİMİ OLARAK OSMANLI DÖNEMİ TÜRKÇE GRAMER KİTAPLARINDA ‘MEF‘ÛL’ KAVRAMI”. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi, c. 8, sy 2, Aralık 2023, ss. 713-28, doi:10.32321/cutad.1355642.
Vancouver
1.Halil İbrahim Ertürk. BİR GRAMER TERİMİ OLARAK OSMANLI DÖNEMİ TÜRKÇE GRAMER KİTAPLARINDA ‘MEF‘ÛL’ KAVRAMI. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi. 01 Aralık 2023;8(2):713-28. doi:10.32321/cutad.1355642