Araştırma Makalesi

DÎVÂNÇE-İ BÂİS’İN YENİ TESPİT EDİLEN NÜSHASI VE EKLER

Cilt: 9 Sayı: 2 26 Aralık 2024
PDF İndir
EN TR

DÎVÂNÇE-İ BÂİS’İN YENİ TESPİT EDİLEN NÜSHASI VE EKLER

Öz

Kassâbzâde Ahmed Bâis, on sekizinci yüzyılın ortaları ile on dokuzuncu yüzyılın ilk yıllarında yaşamış bir şairidir. Biyografisi hakkında ayrıntılı bilgiler veren tespit edilebilen tek tarihî kaynak, Şeyhülislam Ârif Hikmet Bey’in şairler tezkiresidir. Bursa Mihaliç’te doğmuş, eğitimini İstanbul’da tamamlamış, Halim Geray Han’a hocalık vazifesiyle Rumeli’de Vize-Saray’a gitmiştir. Çeşitli görevlerde bulunduktan sonra, Bağdatlı İsmail Paşa’nın aktardığına göre 1215 (1800-1801) yılında Maraş’ta vefat etmiştir. Ârif Hikmet Bey’in verdiği bilgiye göre bilinen tek eseri dört cüz miktarı Dîvân’ıdır. Bu eserin, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde kayıtlı nüshası divançe hüviyetindedir. Bu nüsha üzerine daha önce İdil Can Mamaş, Akın Zengin ve Bilge Kaya-Yiğit tarafından üç ayrı çalışma yapılmıştır. İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi nüshasında, Bâis’e ait 1 kaside, 2 müseddes, 1 tahmis ve 57 gazel kayıtlıdır. Bu makalenin konusu olan Çorum Hasan Paşa Yazma Eser Kütüphanesi’nde kayıtlı yeni tespit edilen nüsha ise Bâis’e ait şimdiye kadar yayımlanmamış şiirleri ihtiva ettiği gibi onun edebî biyografisine dair yeni bilgilere ulaşılmasını sağlar. Toplam 124 manzumenin kayıtlı olduğu nüsha sayesinde, Bâis’e ait daha önce yayımlanmamış 2 kaside, kaside başlıklı 1 kıta-i kebire, 1 tahmis, 3 tarih kıtası, 37 gazel, 8 kıta, 7 matla ve 4 müfret daha ortaya çıkmıştır. Bâis’in Hoca Neşet’in talebelerinden biri olduğu, Şehbaz Geray Han’a ve Sünbülzade Vehbî’ye kasideler sunduğu, İsmail Begzâde Mehemmed Beg’nin doğumuna, Şeyhülislâm Mekkî Mehemmed Efendi’nin meşihat makamına getirilişine, Âsım İnşâsı Zeyli’nin tamamlanışına ebcedle tarih düşürdüğü; Türk şairlerinin yanında ‘Urfî-i Şîrâzî, Sâib-i Tebrîzî ve Hâfız-ı Şîrâzî gibi Farsça şiir söyleyen şairlere nazireler yazdığı tespit edilmiştir. Bu çalışma ve yeni belirlenen nüsha, daha önce yapılan çalışmalardaki bazı yanlış bilgilerin tashih edilmesini de sağlamıştır. Bâis’in şiirler sunduğu, Kevâkibzâde nisbesiyle anılan kişinin kimliği ortaya çıkmış, daha önce Fâzıl-ı Enderûnî’nin bir gazeline nazire yazdığı belirtilmişse de ilgili gazelin Hâfız Hacı Tahir Efendi’nin şiirine nazire olduğu anlaşılmıştır. Bâis, gelenekten beslenen bir şair olmakla birlikte orijinal hayaller peşinde koşan, Sebk-i Hindî üslubunun ve bu üslup devresine mensubiyeti bilinen şairlerin etkisinde şiirler kaleme alan renkli ve değerli bir şairdir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ‘Ārif Ģikmet (2014). Teźkire-i Şu‘arā (inceleme-çeviriyazı-indeksli tıpkıbasım). (Erdem, S., Haz.). Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  2. “Bais Ahmed”. (1977). Türk dili ve edebiyatı ansiklopedisi, devirler-isimler-eserler-terimler (C. 1, ss. 299). İstanbul: Dergâh Yayınları.
  3. Arat, R. R. (1987). Türk ilmî transkripsiyon kılavuzu. Reşit Rahmeti Arat Makaleler Cilt I (ss. 32-68). (Sertkaya, O. F., Haz.). Ankara: Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü Yayınları.
  4. Atacan, M. (2014). Hafız Mehmet Tahir Efendi divanı (inceleme-metin). Yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  5. Ayar, T. (2005). Sahhâflar Şeyhi-zâde Mehmed Es‘ad Efendi’nin “Üss-i Zafer” adlı eserinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi. Yüksek lisans tezi, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.
  6. Aydemir, İ. A. (1989). Refìʿ Āmidì dìvānı (edisyon-kritik). Yüksek lisans tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.
  7. Bağdatlı İsmail Paşa (1945). Keşf-el-Zunun Zeyli - Ìżāģ al-Maknūn fì al-Źayli ʿAlā Kaşf al-Žunūn ʿan Asāmì al-Kutubi va’l-Funūn (C. 1). İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  8. Bāʿiś. Dìvānçe-i Bāʿiś. Çorum Hasan Paşa Yazma Eser Kütüphanesi, Nr. 2139/1.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Osmanlı Sahası Klasik Türk Edebiyatı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

26 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

5 Mayıs 2024

Kabul Tarihi

11 Aralık 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kolbaş, O. (2024). DÎVÂNÇE-İ BÂİS’İN YENİ TESPİT EDİLEN NÜSHASI VE EKLER. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi, 9(2), 726-789. https://doi.org/10.32321/cutad.1478987
AMA
1.Kolbaş O. DÎVÂNÇE-İ BÂİS’İN YENİ TESPİT EDİLEN NÜSHASI VE EKLER. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi. 2024;9(2):726-789. doi:10.32321/cutad.1478987
Chicago
Kolbaş, Ozan. 2024. “DÎVÂNÇE-İ BÂİS’İN YENİ TESPİT EDİLEN NÜSHASI VE EKLER”. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi 9 (2): 726-89. https://doi.org/10.32321/cutad.1478987.
EndNote
Kolbaş O (01 Aralık 2024) DÎVÂNÇE-İ BÂİS’İN YENİ TESPİT EDİLEN NÜSHASI VE EKLER. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi 9 2 726–789.
IEEE
[1]O. Kolbaş, “DÎVÂNÇE-İ BÂİS’İN YENİ TESPİT EDİLEN NÜSHASI VE EKLER”, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi, c. 9, sy 2, ss. 726–789, Ara. 2024, doi: 10.32321/cutad.1478987.
ISNAD
Kolbaş, Ozan. “DÎVÂNÇE-İ BÂİS’İN YENİ TESPİT EDİLEN NÜSHASI VE EKLER”. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi 9/2 (01 Aralık 2024): 726-789. https://doi.org/10.32321/cutad.1478987.
JAMA
1.Kolbaş O. DÎVÂNÇE-İ BÂİS’İN YENİ TESPİT EDİLEN NÜSHASI VE EKLER. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi. 2024;9:726–789.
MLA
Kolbaş, Ozan. “DÎVÂNÇE-İ BÂİS’İN YENİ TESPİT EDİLEN NÜSHASI VE EKLER”. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi, c. 9, sy 2, Aralık 2024, ss. 726-89, doi:10.32321/cutad.1478987.
Vancouver
1.Ozan Kolbaş. DÎVÂNÇE-İ BÂİS’İN YENİ TESPİT EDİLEN NÜSHASI VE EKLER. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi. 01 Aralık 2024;9(2):726-89. doi:10.32321/cutad.1478987

Cited By