The objective of this study was to evaluate the effect of factors such as irrigation, variety and collection time on mineral contents of olive leaves. The highest Ca (31115.73 mg/kg), K (8398.34 mg/kg) and S (1679.05 mg/kg) contents were determined in leaves of Gemlik variety collected in irrigated orchard. Olive leaves of Ayvalık variety grown in irrigated orchard contained the maximum levels of Mg (3394.94 mg/kg) and P (949.13 mg/kg). The P, K and Mg amounts of olive leaves, in general, showed an increase with irrigation treatment. Generally, a regular increase or decrease did not observe in levels of macro elements of olive leaves based on collection time. Concerning the micro element contents of leaves, the highest Na contents were found in Ayvalık (241.11 mg/kg) and Yağlık (237.65 mg/kg) varieties. An increase was obtained in Fe contents of Yağlık olive leaves with irrigation during collection period. The concentrations of both macro and micro elements showed differences depending on the collection time, irrigation process and variety of olive leaves.
Bu çalışmanın amacı, zeytin yapraklarının mineral içerikleri üzerine sulama, çeşit ve toplama zamanı gibi faktörlerin etkisinin değerlendirilmesidir. En yüksek Ca (31115.73 mg/kg), K (8398.34 mg/kg) ve S (1679.05 mg/kg) içerikleri sulanan bahçeden toplanan Gemlik çeşidinin yapraklarında belirlenmiştir. Sulanan bahçede yetişen Ayvalık çeşidinin yaprakları maksimum seviyede Mg (3394.94 mg/kg) ve P (949.13 mg/kg) içermektedir. Zeytin yapraklarının P, K ve Mg miktarları genel olarak sulama uygulaması ile artış göstermiştir. Genel olarak, zeytin yapraklarının makro element seviyelerinde toplama süresine bağlı olarak düzenli bir artış veya azalma gözlenmemiştir. Yaprakların mikro element içerikleri ile ilgili olarak, en yüksek Na içeriği Ayvalık (241.11 mg/kg) ve Yağlık (237.65 mg/kg) çeşitlerinde bulunmuştur. Yağlık çeşidine ait zeytin yapraklarının Fe içeriklerinde toplama periyodu boyunca sulama işlemiyle artış tespit edilmiştir. Hem makro hem de mikro elementlerin konsantrasyonları toplama zamanına, sulama işlemine ve zeytin yaprağı çeşidine bağlı olarak farklılık göstermiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
“Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.