Araştırma Makalesi

Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi

Cilt: 39 Sayı: 2 30 Aralık 2024
PDF İndir
TR EN

Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi

Öz

Hayvansal gıdalardan biri olan süt, zengin besin madde içerikleri nedeniyle zihin ve beden sağlığı için çok önemlidir. Ancak, modern dünyada süt tüketim alışkanlıkları, bireylerin beslenme tercihleri, yaşam tarzları, ekonomik durumları ve sağlık bilinçleri gibi çeşitli faktörlerden etkilenerek değişim göstermektedir. Bu çalışmada, hayvansal üretim konusunda eğitim alan Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü öğrencilerinin süt tüketim alışkanlıklarını belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla öğrencilere demografik özellikleri ve süt tüketim alışkanlıkları ile ilgili sorular içeren bir anket yapılmıştır. Hayvansal üretim konusunda eğitim alan Zootekni Bölümü öğrencilerinin %85.05’i süt tüketmektedir. Ancak sadece %16.48’i günlük, %28.47’si haftada bir, %47.25’i 2-3 haftada bir süt tükettiğini ifade etmektedir. Günlük süt tüketen öğrencilerin %73.33’ü bir bardak süt ve %38.46 sabah tüketmektedir. Ayrıca, öğrencilerin sütle bulaşan hastalık risklerine karşı yeterli bilgiye sahip olmadığı anlaşılmaktadır. Yapılan ki kare analizi sonucuna göre, annelerin eğitim düzeyi ile öğrencilerin hastalıklar hakkında bilgi sahibi olup olmaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.01).

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arslan, P., Pekcan G. (1985). Yurtta kalan yüksek öğrenim gençlerinin beslenme durumları ve sorunları Diabet Yıllığı 4. Temel Matbaası, İstanbul.
  2. Arslan, Ö., Sevim, A., Güler, D., Saner, G. (2020). İzmir ilinde tüketicilerin çiğ süt satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin analizi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 51(3):279-287.
  3. Ayhan, N. Y., İplikçi, A. G. G., Şimşek, I. (2018). Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketimi üzerine bir araştırma. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi 6(67):370-380.
  4. Beck, K. L., Coad, J. (2017). Dairy product (calcium) consumption and iron nutrition. In Watson, R. et al. Nutrients in dairy and their implications on health and disease. Cambridge, USA: Academic Press, p. 149-160. ISBN-13: 9780128097625.
  5. Çetinkaya, A. (2010). Kafkas üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 5(2):73-84.
  6. Derin, D. Ö., Emdirme, N. (2012). Selçuk üniversitesi öğrencilerinin süt ve fermente süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Akademik Gıda 10(4):37-44.
  7. Durmaz, H., Sağun, E., Tarakçı, Z. (2002). Yüksekokul öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 13(1-2): 69-73.
  8. Ha, E. J., Caine-Bish, N., Holloman, C., Lowry-Gordon, K. (2009). Evaluation of effectiveness of class-based nutrition intervention on changes in soft drink and milk consumption among young adults. Nutrition Journal 8:1-6.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Zootekni, Genetik ve Biyoistatistik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

30 Temmuz 2024

Kabul Tarihi

12 Kasım 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 39 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Çelik Güney, M., & Goncu, S. (2024). Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 39(2), 462-469. https://izlik.org/JA99PJ92TD
AMA
1.Çelik Güney M, Goncu S. Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2024;39(2):462-469. https://izlik.org/JA99PJ92TD
Chicago
Çelik Güney, Melis, ve Serap Goncu. 2024. “Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39 (2): 462-69. https://izlik.org/JA99PJ92TD.
EndNote
Çelik Güney M, Goncu S (01 Aralık 2024) Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39 2 462–469.
IEEE
[1]M. Çelik Güney ve S. Goncu, “Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 39, sy 2, ss. 462–469, Ara. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99PJ92TD
ISNAD
Çelik Güney, Melis - Goncu, Serap. “Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39/2 (01 Aralık 2024): 462-469. https://izlik.org/JA99PJ92TD.
JAMA
1.Çelik Güney M, Goncu S. Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2024;39:462–469.
MLA
Çelik Güney, Melis, ve Serap Goncu. “Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 39, sy 2, Aralık 2024, ss. 462-9, https://izlik.org/JA99PJ92TD.
Vancouver
1.Melis Çelik Güney, Serap Goncu. Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. [Internet]. 01 Aralık 2024;39(2):462-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99PJ92TD

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu