Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Seasonal Variation of Macro Nutrients in The Leaves of Uslu Olive Variety

Yıl 2016, Cilt: 31 Sayı: 3, 207 - 213, 30.12.2016

Öz

The objective of the research was to determine the seasonal variations of leaf macroelements (N, P, K, Ca, Mg) of Uslu olive variety. The research was also undertaken to determine the stable period for leaf sampling in Uslu olive variety..

Leaf samples were taken montly from 2009 May to 2010 April and analyzed leaf macroelements. Accordig to analysis results, the contents of N, P, K, Ca and Mg varied between 0.89-2.78 %, 0.10-0.14 %, 0.72-1.43 %, 1.21-2.23 %, 0.13-0.19 % respectively for Uslu variety.

Results revealed that the stable period of macrolements is between November and January in Uslu olive variety and it can be recommended as the leaf sampling period for Uslu olive variety.

Kaynakça

  • Anonim (1993) Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Bölge Yaprak ve Toprak Analiz Laboratuvarı Survey Çalışmaları Kesin Sonuç Raporu. Bornova, İzmir, Türkiye.
  • Eryüce, N. (1979) Ayvalık bölgesi yağlık zeytin içindeki değişimleri. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 114s, Bornova, İzmir,
  • FAO (2016) Food and Agriculture Organization of The United Natıons Statistics Division. http://faostat3.fao.org/download/Q/QC/E Erişim Tarihi: 12.04.2016.
  • Güner, H. (1969) Zeytinin Kimyasal Yaprak Yapısı ile Ürün Verimi Arasındaki İlişkilere Dair Bir Araştırma. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları. Yayın No: 155, İzmir.
  • Kacar, B., İnal, A. (2008) Bitki Analizleri. Nobel Yayın No: 1241, 171-212s, Ankara.
  • Püskülcü, G. (1981) Memecik zeytin çeşidinde makro ve mikro besin elementlerinin mevsimsel değişimlerinin incelenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Uzmanlık Tezi, 76s, Bornova, İzmir.
  • Sarıfakıoğlu, M.C. (1995) Bazı zeytin çeşitlerinde yaprak ve meyvede mineral besin maddelerinin mevsimsel değişimi ve ürün ile kaldırılan besin maddelerinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 157s, Bornova, İzmir.
  • Soyergin, S. (1993) Bursa yöresi gemlik çeşidi zeytinlerinin bazı besin elementleri içeriği ve bu elementlerin mevsimsel değişimleri. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 182s, Bursa.
  • ZAE (2006) Zeytin Yetiştiriciliği. Emre Basımevi, Yayın No: 61, 137s, İzmir.
  • Zarcinas, B.A., Cartwrigt, B., Spauncer, L.P. (1987) Nitric acid digestion and multielement analysis of plant material by inductively coupled plasma spectrometry. Commun. Soil Sci. Plant Anal., 18:131-147.

Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi

Yıl 2016, Cilt: 31 Sayı: 3, 207 - 213, 30.12.2016

Öz

Bu çalışmada Uslu zeytin çeşidinin yapraklarındaki makroelementlerin (N, P, K, Ca, Mg) mevsimsel değişimlerinin incelenmesi ve bunun sonucunda yaprak örneklerinin alınması için en uygun dönemin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Araştırmada, Uslu zeytin çeşidinde Mayıs–2009 ile Nisan–2010 tarihleri arasında aylık olarak yaprak örnekleri alınarak makroelementler analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre yaprakların N, P, K, Ca ve Mg içerikleri sırası ile % 0.89-2.78; % 0.10-0.14; % 0.72-1.43; % 1.21-2.23; % 0.13-0.19 arasında değiştiği belirlenmiştir.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda Uslu zeytin çeşidinde makroelementler için stabil dönemin Kasım-Ocak ayları arası olduğu ve bu dönemlerin bu çeşit için en uygun yaprak örneği alma dönemi olabileceği belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Anonim (1993) Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Bölge Yaprak ve Toprak Analiz Laboratuvarı Survey Çalışmaları Kesin Sonuç Raporu. Bornova, İzmir, Türkiye.
  • Eryüce, N. (1979) Ayvalık bölgesi yağlık zeytin içindeki değişimleri. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 114s, Bornova, İzmir,
  • FAO (2016) Food and Agriculture Organization of The United Natıons Statistics Division. http://faostat3.fao.org/download/Q/QC/E Erişim Tarihi: 12.04.2016.
  • Güner, H. (1969) Zeytinin Kimyasal Yaprak Yapısı ile Ürün Verimi Arasındaki İlişkilere Dair Bir Araştırma. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları. Yayın No: 155, İzmir.
  • Kacar, B., İnal, A. (2008) Bitki Analizleri. Nobel Yayın No: 1241, 171-212s, Ankara.
  • Püskülcü, G. (1981) Memecik zeytin çeşidinde makro ve mikro besin elementlerinin mevsimsel değişimlerinin incelenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Uzmanlık Tezi, 76s, Bornova, İzmir.
  • Sarıfakıoğlu, M.C. (1995) Bazı zeytin çeşitlerinde yaprak ve meyvede mineral besin maddelerinin mevsimsel değişimi ve ürün ile kaldırılan besin maddelerinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 157s, Bornova, İzmir.
  • Soyergin, S. (1993) Bursa yöresi gemlik çeşidi zeytinlerinin bazı besin elementleri içeriği ve bu elementlerin mevsimsel değişimleri. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 182s, Bursa.
  • ZAE (2006) Zeytin Yetiştiriciliği. Emre Basımevi, Yayın No: 61, 137s, İzmir.
  • Zarcinas, B.A., Cartwrigt, B., Spauncer, L.P. (1987) Nitric acid digestion and multielement analysis of plant material by inductively coupled plasma spectrometry. Commun. Soil Sci. Plant Anal., 18:131-147.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Erol Aydoğdu Bu kişi benim

Hatice Sevim Turan

Tülin Pekcan Bu kişi benim

Bülent Torun

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 31 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Aydoğdu, E., Turan, H. S., Pekcan, T., Torun, B. (2016). Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 31(3), 207-213.
AMA Aydoğdu E, Turan HS, Pekcan T, Torun B. Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Aralık 2016;31(3):207-213.
Chicago Aydoğdu, Erol, Hatice Sevim Turan, Tülin Pekcan, ve Bülent Torun. “Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 31, sy. 3 (Aralık 2016): 207-13.
EndNote Aydoğdu E, Turan HS, Pekcan T, Torun B (01 Aralık 2016) Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 31 3 207–213.
IEEE E. Aydoğdu, H. S. Turan, T. Pekcan, ve B. Torun, “Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 31, sy. 3, ss. 207–213, 2016.
ISNAD Aydoğdu, Erol vd. “Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 31/3 (Aralık 2016), 207-213.
JAMA Aydoğdu E, Turan HS, Pekcan T, Torun B. Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2016;31:207–213.
MLA Aydoğdu, Erol vd. “Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 31, sy. 3, 2016, ss. 207-13.
Vancouver Aydoğdu E, Turan HS, Pekcan T, Torun B. Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2016;31(3):207-13.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu