Factories that have transformed raw materials into products by providing services to consumers, both producers and consumers, demand better quality products in developed countries today. Milk has particular importance, especially when it comes to human nutrition and the broath range of products in the market is also taken into consideration. Milk somatic cell count (SCC) is of great importance for the milk maker as well as for the milk processing industry, which today wants to offer quality products to consumers. Because, a milk producer, daily practices such as milking or cleaning can affect the amount of milk SCC content and therefore the amount of milk and quality of the milk. The United States accepts as the commercial standard the maximum amount of somatic cells in goat milk as 1000 000 / ml70% of somatic cells in goat milk are composed of neutrophils, 21% are lymphocytes and 0.4% are epithelial cells. Compared to cow milk, goat's milk contains numerous cytoplasmic particles and leukocytes, as well as epithelial cells. This study will focus on the importance of the number of somatic cells and milk quality in dairy goats.
Bugün hayvancılığı gelişmiş ülkelerde, gerek üretici gerekse tüketiciye hizmet sunarak, ham maddeyi mamul maddeye dönüştüren fabrikalar, daha kaliteli ürün talep etmektedir. Özellikle, insan beslenmesinde ve pazardaki ürün yelpazesinin genişliği de dikkate alınırsa süt, ayrı bir önem arz etmektedir. Süt Somatik Hücre Sayısı (SHS) bugün tüketiciye kaliteli ürün sunmak isteyen süt işleme sanayisine olduğu kadar süt üreticisi için de çok büyük bir önem arz etmektedir. Çünkü bir süt üreticisi, günlük olarak yaptığı sağım veya gübre temizliği gibi uygulamalarla süt SHS içeriği ve dolayısıyla meme sağlığı ve sonuçta da ürettiği toplam süt miktarı üzerinde etkili olabilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri, ticari standart olarak keçi sütlerindeki azami somatik hücre miktarını 1000 000/ml olarak kabul etmektedir. Keçi sütlerindeki somatik hücrelerin %70’ini nötrofil, %21’ini lenfosit ve %0,4’ünün epitel hücreler oluşturur. İnek sütüne kıyasla keçi sütü çok sayıda sitoplazmik partiküller ve lökositlerin yanı sıra epitel hücreler de içerir. Bu çalışma ile süt keçilerinde SHS’ nın önemi ve süt kalitesine etkisi üzerinde durulacaktır.
Konular | Ziraat Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 1 |
“Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.