Kanatlı eti üretiminde ekonomik yapıyı, miktarı ve kaliteyi etkileyen
birçok faktör (genetik
faktörler, sürü yaşı, kuluçkalık yumurta kalitesi, yumurta toplama zamanı,
yumurta depolama, kuluçka sıcaklığı, civciv kalitesi vs.) vardır. Bu faktörler damızlık hayvanların beslenmesinden, piliçlerin
kesimine kadar uzun bir süreci kapsar. Bütün bu faktörlerin etkilerine bağlı
olarak farklı kalitelerde civciv üretimi gerçekleşmektedir. Bu faktörler arasında civciv kalitesi diğer tüm parametrelerin
birleşiminden oluştuğundan yüksek verim için en önemli kriterdir. Bu
derlemede; civciv kalitesinin önemi, civciv kalitesini etkileyen faktörler ve
civciv kalite sınıflandırılmasında kullanılan kalitatif parametreler incelenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Derleme Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 2 |
“Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.