Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Etlik Piliç Üretiminde Civciv Kalitesini Etkileyen Faktörler ve Kalite Sınıflandırılmasında Kullanılan Kalitatif Parametreler

Yıl 2019, Cilt: 34 Sayı: 2, 194 - 206, 31.12.2019

Öz

Kanatlı eti üretiminde ekonomik yapıyı, miktarı ve kaliteyi etkileyen
birçok faktör (
genetik
faktörler, sürü yaşı, kuluçkalık yumurta kalitesi, yumurta toplama zamanı,
yumurta depolama, kuluçka sıcaklığı, civciv kalitesi vs.
) vardır. Bu faktörler damızlık hayvanların beslenmesinden, piliçlerin
kesimine kadar uzun bir süreci kapsar.
Bütün bu faktörlerin etkilerine bağlı
olarak farklı kalitelerde civciv üretimi gerçekleşmektedir.
Bu faktörler arasında civciv kalitesi diğer tüm parametrelerin
birleşiminden oluştuğundan yüksek verim için en önemli kriterdir.
Bu
derlemede; civciv kalitesinin önemi, civciv kalitesini etkileyen faktörler ve
civciv kalite sınıflandırılmasında kullanılan kalitatif parametreler incelenmiştir.

Kaynakça

  • Decuypere, E., Bruggeman, V. 2007. The endocrine interface of environmental and egg factors affecting chick quality. Poultry Science 86:1037–1042.
  • Decuypere, E., Tona, K., Brugeman, V., Bramelis, F. 2001. The day-old chick: a cruical hinge between breeders and broilers. World Poultry Science Journal 57:135-138.
  • Deeming, D.C. 2000. What is chick quality?. World Poultry Science Journal 11:34-35.
  • Durmuş, M. (2018) Etlik Piliçlerde Civciv Kalitesi Ve Ön-Başlatma Yemi Uygulamasının Besi Performansına ve Karkas Özelliklerine Etkisi, (Yüksek Lisans Tezi), Çukurova Üniversitesi.
  • Elibol, O. (2009) Tavukçuluk Bilimi: Embriyo gelişimi ve kuluçka. M. Türkoğlu ve M. Sarıca (Ed.), 148-150, Bey Ofset Matbaacılık, Ankara.
  • Hill, D. 2001. Chick length uniformity profiles as a field measurement of chick quality. Poultry Avian Biology Reviews 12:188 (Abstr).
  • Kamanlı S, Durmuş İ, Demir S. 2010. Hatching Caracteristic of Abnormal Egg. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances 5(4):271-274.
  • Kamanlı, S., Durmuş, İ. 2014. Civciv Kalitesi Değerlendirme Yöntemleri ve Civciv Kalitesinin İyileştirilmesi Konusundaki Son Yaklaşımlar. Tavukçuluk Araştırma Dergisi 11(1):40-44.
  • Lapao, C., Gama, L.T., Soares, M.C. 1999. Effects of broiler breeder age and length of egg storage on albumen characteristics and hatchability. Poultry Science 78(5):640-645.
  • Meijerhof, R. 2009. Incubation principles: what does the embryo expect from us?. Proceedings of the 20th Annual Australian Poultry Science Symposium, February 9–11 2009, University of Sydney, Sydney, s.106–111.
  • Mırosh, L.W., Becker, W.A. 1974. Storage and incubation temperature effects on hatching time of coturnix quail eggs. Poultry Science 53:432-434.
  • Moran Jr, E.T. 1990. Effects of weight, glucose administration at hatch, and delayed access to feed and water on the poult at 2 weeks of age. Poultry Science 69:1718-1723.
  • Preez, J.H. (2007) The effect of different incubation temperatures on chick quality. (Master thesis), University of Stellenbosch.
  • Salahi, A., Mozhdeh, M.K., Seyed, N.M. 2011. Optimum time of in ovo injection in eggs of young broiler breeder flock. 18th European symposium on Poultry Nutrition, October 31-Noverber 04 2011 İzmir, s.557–559p.
  • Şeremet, Ç. 2012. Civciv Kalitesini Etkileyen Etmenler ve Değerlendirme Yöntemleri. Hayvansal üretim 53(1):38-43.
  • Sharma, J.M., Burmester, B.R. 1982. Resistance of Marek's disease at hatching in chickens vaccinated as embryos with the turkey herpesvirus. Avian Disease 26(1):134-149.
  • Tona, K., Bamelis, F., De Ketelaere, B., Bruggeman, V., Moraes, V. M.B., Buyse, J., Onagbesan, O., Decuypere, E. 2003. Effects of egg storage time on spread of hatch, chick quality, and chick juvenile growth. Poultry Science 82:736–741.
  • Tona, K., Bruggeman, V., Onagbesan, O., Bamelis, F., Gbeassor, M., Mertens, K., Decuypere, E. 2005. Day-old chick quality: relationship to hatching egg quality, adequate incubation practice and prediction of broiler performance. Poultry Avian Biology Reviews 16:109–119.
  • Tona, K., Onagbesan, O., Jego, Y., Kamers, B., Decuypere, E., Bruggeman, V. 2004. Comparison of embryo physiological parameters during incubation, chick quality and growth performance of three lines of broiler breeders differing in genetic composition and growth rate. Poultry Science 83:507–513.
  • Uni, Z., Ferket, P.R. 2004. Methods for early nutrition and their potential. World's Poultry Science Journal 60:101-111.
  • Williams, C. J., Hopkin, B.A. 2011. Field evaluation of the accuracy of vaccine deposition by two different commercially available in ovo injection systems. Poultry Science 90(1):223-226.
Yıl 2019, Cilt: 34 Sayı: 2, 194 - 206, 31.12.2019

Öz

Kaynakça

  • Decuypere, E., Bruggeman, V. 2007. The endocrine interface of environmental and egg factors affecting chick quality. Poultry Science 86:1037–1042.
  • Decuypere, E., Tona, K., Brugeman, V., Bramelis, F. 2001. The day-old chick: a cruical hinge between breeders and broilers. World Poultry Science Journal 57:135-138.
  • Deeming, D.C. 2000. What is chick quality?. World Poultry Science Journal 11:34-35.
  • Durmuş, M. (2018) Etlik Piliçlerde Civciv Kalitesi Ve Ön-Başlatma Yemi Uygulamasının Besi Performansına ve Karkas Özelliklerine Etkisi, (Yüksek Lisans Tezi), Çukurova Üniversitesi.
  • Elibol, O. (2009) Tavukçuluk Bilimi: Embriyo gelişimi ve kuluçka. M. Türkoğlu ve M. Sarıca (Ed.), 148-150, Bey Ofset Matbaacılık, Ankara.
  • Hill, D. 2001. Chick length uniformity profiles as a field measurement of chick quality. Poultry Avian Biology Reviews 12:188 (Abstr).
  • Kamanlı S, Durmuş İ, Demir S. 2010. Hatching Caracteristic of Abnormal Egg. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances 5(4):271-274.
  • Kamanlı, S., Durmuş, İ. 2014. Civciv Kalitesi Değerlendirme Yöntemleri ve Civciv Kalitesinin İyileştirilmesi Konusundaki Son Yaklaşımlar. Tavukçuluk Araştırma Dergisi 11(1):40-44.
  • Lapao, C., Gama, L.T., Soares, M.C. 1999. Effects of broiler breeder age and length of egg storage on albumen characteristics and hatchability. Poultry Science 78(5):640-645.
  • Meijerhof, R. 2009. Incubation principles: what does the embryo expect from us?. Proceedings of the 20th Annual Australian Poultry Science Symposium, February 9–11 2009, University of Sydney, Sydney, s.106–111.
  • Mırosh, L.W., Becker, W.A. 1974. Storage and incubation temperature effects on hatching time of coturnix quail eggs. Poultry Science 53:432-434.
  • Moran Jr, E.T. 1990. Effects of weight, glucose administration at hatch, and delayed access to feed and water on the poult at 2 weeks of age. Poultry Science 69:1718-1723.
  • Preez, J.H. (2007) The effect of different incubation temperatures on chick quality. (Master thesis), University of Stellenbosch.
  • Salahi, A., Mozhdeh, M.K., Seyed, N.M. 2011. Optimum time of in ovo injection in eggs of young broiler breeder flock. 18th European symposium on Poultry Nutrition, October 31-Noverber 04 2011 İzmir, s.557–559p.
  • Şeremet, Ç. 2012. Civciv Kalitesini Etkileyen Etmenler ve Değerlendirme Yöntemleri. Hayvansal üretim 53(1):38-43.
  • Sharma, J.M., Burmester, B.R. 1982. Resistance of Marek's disease at hatching in chickens vaccinated as embryos with the turkey herpesvirus. Avian Disease 26(1):134-149.
  • Tona, K., Bamelis, F., De Ketelaere, B., Bruggeman, V., Moraes, V. M.B., Buyse, J., Onagbesan, O., Decuypere, E. 2003. Effects of egg storage time on spread of hatch, chick quality, and chick juvenile growth. Poultry Science 82:736–741.
  • Tona, K., Bruggeman, V., Onagbesan, O., Bamelis, F., Gbeassor, M., Mertens, K., Decuypere, E. 2005. Day-old chick quality: relationship to hatching egg quality, adequate incubation practice and prediction of broiler performance. Poultry Avian Biology Reviews 16:109–119.
  • Tona, K., Onagbesan, O., Jego, Y., Kamers, B., Decuypere, E., Bruggeman, V. 2004. Comparison of embryo physiological parameters during incubation, chick quality and growth performance of three lines of broiler breeders differing in genetic composition and growth rate. Poultry Science 83:507–513.
  • Uni, Z., Ferket, P.R. 2004. Methods for early nutrition and their potential. World's Poultry Science Journal 60:101-111.
  • Williams, C. J., Hopkin, B.A. 2011. Field evaluation of the accuracy of vaccine deposition by two different commercially available in ovo injection systems. Poultry Science 90(1):223-226.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Derleme Makalesi
Yazarlar

Murat Durmuş 0000-0002-4221-7449

Hasan Rüştü Kutlu 0000-0002-3891-1534

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Durmuş, M., & Kutlu, H. R. (2019). Etlik Piliç Üretiminde Civciv Kalitesini Etkileyen Faktörler ve Kalite Sınıflandırılmasında Kullanılan Kalitatif Parametreler. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 34(2), 194-206.
AMA Durmuş M, Kutlu HR. Etlik Piliç Üretiminde Civciv Kalitesini Etkileyen Faktörler ve Kalite Sınıflandırılmasında Kullanılan Kalitatif Parametreler. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Aralık 2019;34(2):194-206.
Chicago Durmuş, Murat, ve Hasan Rüştü Kutlu. “Etlik Piliç Üretiminde Civciv Kalitesini Etkileyen Faktörler Ve Kalite Sınıflandırılmasında Kullanılan Kalitatif Parametreler”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 34, sy. 2 (Aralık 2019): 194-206.
EndNote Durmuş M, Kutlu HR (01 Aralık 2019) Etlik Piliç Üretiminde Civciv Kalitesini Etkileyen Faktörler ve Kalite Sınıflandırılmasında Kullanılan Kalitatif Parametreler. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 34 2 194–206.
IEEE M. Durmuş ve H. R. Kutlu, “Etlik Piliç Üretiminde Civciv Kalitesini Etkileyen Faktörler ve Kalite Sınıflandırılmasında Kullanılan Kalitatif Parametreler”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 34, sy. 2, ss. 194–206, 2019.
ISNAD Durmuş, Murat - Kutlu, Hasan Rüştü. “Etlik Piliç Üretiminde Civciv Kalitesini Etkileyen Faktörler Ve Kalite Sınıflandırılmasında Kullanılan Kalitatif Parametreler”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 34/2 (Aralık 2019), 194-206.
JAMA Durmuş M, Kutlu HR. Etlik Piliç Üretiminde Civciv Kalitesini Etkileyen Faktörler ve Kalite Sınıflandırılmasında Kullanılan Kalitatif Parametreler. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2019;34:194–206.
MLA Durmuş, Murat ve Hasan Rüştü Kutlu. “Etlik Piliç Üretiminde Civciv Kalitesini Etkileyen Faktörler Ve Kalite Sınıflandırılmasında Kullanılan Kalitatif Parametreler”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 34, sy. 2, 2019, ss. 194-06.
Vancouver Durmuş M, Kutlu HR. Etlik Piliç Üretiminde Civciv Kalitesini Etkileyen Faktörler ve Kalite Sınıflandırılmasında Kullanılan Kalitatif Parametreler. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2019;34(2):194-206.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu