Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri

Yıl 2021, Cilt: 36 Sayı: 2, 187 - 200, 31.12.2021
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2021.47

Öz

Bu çalışmada Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay illerinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özelliklerini, mevcut sorunlarını ortaya koymak ve bu sorunlara çözüm önerileri geliştirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırma bölgesinde 166 süt sığırı işletmecisi ile anket yapılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma kullanılmıştır. Sonuç olarak; araştırma bölgesindeki işletmeler, ortalama 16.6 baş kültür ırkı inekten 272 L/gün süt elde etmektedirler. Ayrıca işletmelerde yem bitkileri ve silajlık mısır yetiştiriciliği oranı da düşüktür. İşletmelerin en önemli sorunu ise kaba ve kesif yem fiyatlarının yüksek olması ve ürünlerini pazarlama imkanının kısıtlı olmasıdır.

Kaynakça

  • Akman, N., Özkütük K., Kumlu S, Yener S.M. (2013). Türkiye’de Sığır Yetiştiriciliği ve Sığır Yetiştiriciliğinin Geleceği. ZMO, s:741-764.
  • Aksoy, A., Külekçi, M., Yavuz F. (2011). Analysis of The Factors Affecting The Adoption of Innovations in Dairy Farms in Erzurum Province, Turkey. African Journal of Agricultural Research, 6 (13): 2966-2970.
  • Anonim, (2021). Tarım Ürünleri Piyasaları Raporu, https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Belgeler/PDF%20Tar%C4%B1m%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Piyasalar%C4%B1/2020-Temmuz%20Tar%C4%B1m%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Raporu/S%C3%BCt,%20Temmuz-2020,%20Tar%C4%B1m%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Piyasa%20Raporu.pdf (Erişim Tarihi: 31.03.2021)
  • Boz, İ. (2013). Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 16(1): 24-32.
  • Curabaz, A. (2009). Adana İlinde Büyükbaş Süt Hayvancılık İşletmelerinin İncelenmesi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • FAO. (2020). Food And Agricultural Organization, http://www.fao.org/home/en
  • FAO. (2021). Food And Agricultural Organization, http://www.fao.org/home/en
  • Gönç, S., Oysun, G., Kınık, Ö., Uysal, H.R. (1993). Endotoksinin İçme Sütlerinin Kalitelerinin Tespitinde İndikatör Olarak Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma, TUBİTAK, Proje No: TBGAG 26.
  • Gürgen, Y. (2005). Mastitis (Meme İltihabı), Çukurova Üniversitesi, Tarımsal Yayım ve Haberleşme Araştırma ve Uygulama Merkezi, Çiftçi Broşürü, Adana.
  • Günhan, T., Demir, V., Bilgen, H. (2006). Çiftlik Tipi Süt Soğutma Tanklarının Performans Değerlerinin Deneysel Olarak Belirlenmesi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 2(4): 369-379.
  • Gülsün, B., Miç, P. (2018). Rasyon Hazırlamada Temel Yem Miktarlarının Ekonomik Olarak Belirlenmesi İçin Çok Amaçlı Programlama Yaklaşımı, Ömer Halis Demir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 7(2): 634-648.
  • Güğercin, Ö., Baytorun, N., Koç, D.L., Polat, B., Büyüktaş, K., Polat, Ö.D. (2017). Adana İlinde Bulunan Bazı Süt Sığırcılığı İşletmelerindeki Hayvan Barınaklarının Mevcut Durumlarının Belirlenmesi, Çukurova Tarım Gıda Bilimleri Dergisi, 32: 19-28. Newbold, P. (1995). Statistics for Business and Economics. Prentice-Hall International, New Jersey.
  • Saral, A., Vatandaş, M., Güner, M., Ceylan M., Yenice, T. (2000). Türkiye Tarımının Makinalaşma Durumu, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, V. Teknik Kongresi, S. 901-923, Ankara.
  • Sayar, S. (2018). Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Kadınların İşgücüne Katılımının Analizi: Erzurum İli Pasinler İlçesi Örneği, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.
  • Semerci, A., Çelik, A.D. (2017). Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Sermaye Yapısı: Hatay İli Örneği, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(3): 201-209.
  • Semerci, A., Parlakay, O., Çelik, A.D. (2014). Hatay İlinde Süt Üretiminin Ekonometrik Analizi, XI. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi 3-5 Eylül 2014, Samsun.
  • Şahin, K., Gül, A., Koç, B., Dağıstan, E. (2001). Adana İlinde Entansif Süt Sığırcılığı Üretim Ekonomisi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi,11 (2): 19-28.
  • Şeker, İ., Tasalı, H., Güler, H. (2012). Muş İlinde Sığır Yetiştiriciliği Yapılan İşletmelerin Özellikleri, Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 26(1):09-16.
  • TİGEM. (2019). Hayvancılık Sektör Raporu,Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü. https://www.tigem.gov.tr/WebUserFile/DosyaGaleri/2018/2/a374cc25-acc1-44e8-a54663b4c8bce146/dosya/2019%20YILI%20HAYVANCILIK%20SEKTOR%20RAPORU.pdf (Erişim Tarihi: 31.03.2021)
  • Tutkun, M., Denli, M. ve Sessiz, A. (2017). Diyarbakır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Durum Analizi, Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(5): 476-483.
  • TÜİK (2021). Hayvansal üretim istatistikleri. https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=tarim-111&dil=1 (Erişim: 31.03.2021)
  • Yılmaz, İ., Dağıstan, E., Koç, B., Özel, R. (2003). Hatay İlinde Projeli Ve Projesiz Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Süt Sığırcılığı Üretim Faaliyetlerinin ve faktör Verimliliklerinin Analizi, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(2): 169-178.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Bülent Özer Bu kişi benim 0000-0002-5755-3269

Emine İkikat Tümer 0000-0001-6336-3026

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 36 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özer, B., & İkikat Tümer, E. (2021). Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 36(2), 187-200. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2021.47
AMA Özer B, İkikat Tümer E. Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Aralık 2021;36(2):187-200. doi:10.36846/CJAFS.2021.47
Chicago Özer, Bülent, ve Emine İkikat Tümer. “Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 36, sy. 2 (Aralık 2021): 187-200. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2021.47.
EndNote Özer B, İkikat Tümer E (01 Aralık 2021) Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 36 2 187–200.
IEEE B. Özer ve E. İkikat Tümer, “Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 36, sy. 2, ss. 187–200, 2021, doi: 10.36846/CJAFS.2021.47.
ISNAD Özer, Bülent - İkikat Tümer, Emine. “Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 36/2 (Aralık 2021), 187-200. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2021.47.
JAMA Özer B, İkikat Tümer E. Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2021;36:187–200.
MLA Özer, Bülent ve Emine İkikat Tümer. “Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 36, sy. 2, 2021, ss. 187-00, doi:10.36846/CJAFS.2021.47.
Vancouver Özer B, İkikat Tümer E. Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2021;36(2):187-200.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu