Bu çalışmanın amacı iki farklı çilek üretim yönteminin karlılığını karşılaştırarak üretici gelirine katkısını ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında Mersin ilinde açıkta ve örtüaltında çilek üretimi yapan 100 adet üretici ile yüz yüze görüşülmüştür. Bu üreticilerin 62’si açıkta, 38’i örtüaltında (yüksek tünel) çilek üretimi yapmaktadır. Üreticilerin karlılıkları hesaplanmış ve üretim yöntemlerine göre t-testi ile karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre açıkta ve örtüaltında yetiştiricilik yapmak arasında masraf unsurları (değişken, sabit ve toplam masraf), brüt ürün değeri (brüt ve net kar) ve başabaş noktası bakımından istatistiki olarak önemli farklar bulunmaktadır. Örtüaltında çilek yetiştiriciliği daha yüksek brüt kar, net kar ve başabaş noktasına sahiptir. Araştırma sonucunda örtüaltında çilek üretimi yapmanın açıkta üretim yapmaya göre daha karlı olduğu söylenebilir.
Çukurova Üniversitesi
FBA-2016-7094
The aim of this study is to compare the profitability of two different strawberry production methods
and reveal their contribution to producer income. In this study, face-to-face interviews were made
with 100 producers producing strawberries in open-field and greenhouse in Mersin province. 62 of
these producers produce strawberries open-field, 38 of them greenhouses (high tunnel). The
profitability of the producers has been calculated and compared with the t-test according to their
production methods. Results show that there are statistically significant differences between openfield and greenhouses according to cost element (variable, fixed and total cost), gross product value,
profit elements (gross profit and net profit) and breakeven point. Strawberry production in
greenhouses has resulted in higher gross profit, net profit and breakeven point. According to results,
it can be said that strawberry production in greenhouses was more profitable than open-field
production.
FBA-2016-7094
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FBA-2016-7094 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 36 Sayı: 2 |
“Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.