Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Elmada Farklı Anaç-Çeşit Kombinasyonlarında Rizobakteri Uygulamasının Meyve Kalite Parametrelerine Etkisi

Yıl 2022, Cilt: 37 Sayı: 1, 21 - 29, 30.06.2022
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2022.69

Öz

Araştırma, Kayseri ili Yahyalı ilçesinde bulunan M9 ve MM106 anaçları üzerine aşılı 7 standart elma (Malus domestica L.) çeşidine uygulanan azot+fosfor çözücü (Azospirillum sp-245 + Bacillus megaterium M3) bakterilerinin meyve kalite parametreleri ve vejetatif özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amacı ile 2020-2021 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada çeşit*anaç kombinasyonlarında meyve ve bitkisel özellikler üzerine rizobakteri uygulamasının etkisi istatistiksel olarak önemli bulunurken, çeşit*anaç kombinasyonu bazında farklılıklar göstermiştir. Rizobakteri uygulaması meyvelerin ağırlığı ve boyutları ile bitkilerin vejetatif gelişmesi üzerine önemli pozitif katkılar sağlarken, SÇKM ve TEA içeriği ile MES değeri üzerine ise negatif etkisi söz konusu olmuştur. Rizobakteri uygulamasının pozitif katkı oranı değerlendirildiğinde, bu oranın meyve ağırlığında %15.81’e, yaprak alanında %9.97’ye, sürgün uzunluğunda %26.72’ye, yaprakların SPAD değerlerinde ise %8.42’ye kadar olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, bitki büyümesini teşvik edici azot+fosfor çözücü rizobakteri uygulamalarının elmada biyolojik gübre olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.

Destekleyen Kurum

Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

FCD-2020-9930

Teşekkür

Bu çalışma Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi FCD-2020-9930 numaralı proje ile desteklenmiştir. Desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Acar, O. (2018) Bitki Büyümesini Artırıcı Rizobakterilerin Narda Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri (Yayımlanmamış Tüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Akbaş, Y. (2019) Bitki Büyümesini Artırıcı Rizobakterilerin Muzda Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesine Etkileri Etkileri (Yayımlanmamış Tüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Arıkan, Ş. (2017) Faydalı Rizobakteri Uygulamalarının Tuzlu Toprak Şartlarında Elma ve Kirazda Etkileri Etkileri (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Arıkan, Ş., İpek, M., Pırlak, L. (2013) Effects of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on yield and fruit quality of quince. International Conference on Agriculture and Biotechnology, 10.7763/IPCBEE. V60. 19.
  • Arikan, Ş., Pirlak, L. (2016) Effects of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on growth, yield and fruit quality of sour cherry (Prunus cerasus L.). Erwerbs-Obstbau, 58:221–226
  • Aslantaş, R., Çakmakçı, R., Şahin, F., (2007) Effect of plant growth promoting rhizobacteria on young apple tree growth and fruit yield under orchard conditions. Scientia Horticulture, 111: 371-377.
  • Atılgan, H., Mısırlı, A., Özaktan, H., Şen, F., Bilgin, N.A. (2019) Effects of bacteria and compost tea applications on fruit characteristics, yield and nutrient content on Salihli sweet cherry variety. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 56 (4):409-415
  • Blainped, G.D., Silsby, K.J. (1992) Prediction of harvest date windows for apples. Cornell Coop. Exten. Bull., 2212: 1-12, New York.
  • Çakır, M., Yıldırım, A.N., Çelik, C., Esen, M. (2021) Farklı bitki büyümeyi düzenleyici maddelerin Jeromine elma çeşidinde kalite ve biyokimyasal içerikleri üzerine etkisi. Anadolu J Agr Sci., 36:478-487.
  • Eşitken, A., Karlıdağ, H., Ercişli, S., Turan, M., Şahin, F. (2003) The effect of spraying a growth promoting bacterium on the yield, growth and nutrient element composition of leaves of apricot (Prunus armeniaca L. cv. Hacihaliloglu). Australian Journal of Agricultural Research,, 54 (4): 377-380.
  • Eşitken, A., Pırlak, L., Turan, M., Şahin, F. (2006) Effects of floral and foliar application of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on yield, growth and nutrition of sweet cherry. Scientia Horticulturae, 110 (4): 324-327.
  • Eşitken, A., Yıldız, H.E., Ercişli, S., Dönmez, M.F., Turan, M., Güneş, A. (2010) Effects of plant growth promoting bacteria (PGPB) on yield, growth and nutrient contents of organically grown strawberry. Scientia Horticulturae, 124: 62-66.
  • FAO, Word Production Data. Erişim tarihi: 10.01.2022, from http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC.
  • Gerçekcioğlu, R., Ertürk, A., Öz Atasever, Ö. (2018) Bitki büyümesini teşvik edici rizobakteri (PGPR) uygulamasının Eşme ayva çeşidinde (Cydonia vulgaris L.) verim ve meyve özellikleri üzerine etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35(3), 209-216.
  • Güneş, A., Ataoğlu, N., Turan, M., Eşitken, A., Ketterings, Q.M. (2009) Effects of phosphate-solubilizing microorganisms on strawberry yield and nutrient concentrations, Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 173: 385-392.
  • Güneş, A., Tarhan, L., Özdemir, B.S., Turan, M., Şahin, F. (2021) Effects of bacterial ınoculated tuff material on yield and physiological parameters of grape (Vitis vinifera) Plant. Erwerbs-Obstbau, 63(1), 43-51.
  • Hartmann, H.T., Kesler, D.E., Davies, F.T. Geneve, R.L. (2002) Plant propagation. Principles and practices. Vol. 849 p. 7th ed. Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey, USA
  • Hyson, D.A. (2011) A comprehensive review of apples and apple components and their relationship to human health. Advances in nutrition, 2(5), 408-420.
  • İpek, M., Arıkan, Ş., Pırlak, L., Eşitken, A. (2017) Effect of different treatments on branching of some apple trees in nursery, Erwerbs-Obstbau, 59 (2): 119-122.
  • İpek, M., Arıkan, Ş., Eşitken, A, Pırlak, L. (2018) Bitki gelişimini artırıcı rizobakterilerin “Heritage” ahududu (Rubus idaeus L.) çeşidinde bitki gelişimi, verim ve meyve kalitesi üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 28(1): 42-48.
  • Karakurt, H., Aslantas, R. (2010) Effects of some plant growth promoting rhizobacteria treated twice on flower thinning, fruit set and fruit properties on apple. African Journal of Agricultural Research, 5(5): 384-388.
  • Lam, C.K., Zhang, Z., Yu, H., Tsang, S.Y., Huang, Y., Chen, Z.Y. (2008) Apple polyphenols inhibit plasma CETP activity and reduce the ratio of non‐HDL to HDL cholesterol. Molecular nutrition & food research, 52(8), 950-958.
  • Pırlak, L., Turan, M., Şahin, F., Eşitken, A. (2007) Floral and foliar application of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) to apples increases yield, growth, and nutrient element contents of leaves. Journal of Sustainable Agriculture, 30 (4): 145-155.
  • Savvas, D., Savva, A., Ntatsi, G., Ropokis, A., Karapanos, I., Krumbein, A., Olympios, C. (2011) Effects of three commercial rootstocks on mineral nutrition, fruit yield, and quality of salinized tomato. Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 174(1), 154-162.
  • Singh, P., Boote, K.J., Kadiyala, M.D.M., Nedumaran, S., Gupta, S.K., Srinivas, K., Bantilan, M. C.S. (2017) An assessment of yield gains under climate change due to genetic modification of pearl millet. Science of the Total Environment, 601, 1226-1237.
  • Szalay, L., Ordidge, M., Ficzek, G., Hadley, P., Tóth, M., Battey, N.H. (2013) Grouping of 24 apple cultivars on the basis of starch degradation rate and their fruit pattern. Hort. Sci. (Prague), 40, 93-101.
  • Toprak, S. (2019) Elma’nın beslenmesi üzerine demir zengin organomineral gübrelerin etkisi. International Journal of Anatolia Agricultural Engineering, 3, 9-20.
  • Uzun, A., Turgunbaev, K., Abdullaev, A., Pınar, H., Özongun, Ş., Muratbekkızı, A., Badyrıv, M., İlbaş, A.İ., Gürcan, K., Kaymak, K. (2019) Genetic diversity in apple accessions belong to different species collected from natural populations of Tianshan Mountains, South-West Kyrgyzstan, Erwerbs-Obstbau, https://doi.org/10.1007/s10341-019-00441-5.
  • Üçüncü, O. (2018) Azotlu Mineral Gübre ve Azotobacter Sp Bakteri Uygulamasının Fındık Verimi Üzerine Etkileri, YL Tezi, Atatürk Üniversitesi, 53 s.
  • Valverdi, N. A., Kalcsits, L. (2021) Rootstock affects scion nutrition and fruit quality during establishment and early production of ‘Honeycrisp’ apple. HortScience, 56(2), 261-269
  • Yildiz, E., Yaman, M., Sumbul, A., Gunes, A. (2021) Determination of nutritional status of apple (Malus communis L.) orchards in Kayseri (Turkey) with soil and leaf analysis. International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 14(3), 194-200.
Yıl 2022, Cilt: 37 Sayı: 1, 21 - 29, 30.06.2022
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2022.69

Öz

Proje Numarası

FCD-2020-9930

Kaynakça

  • Acar, O. (2018) Bitki Büyümesini Artırıcı Rizobakterilerin Narda Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri (Yayımlanmamış Tüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Akbaş, Y. (2019) Bitki Büyümesini Artırıcı Rizobakterilerin Muzda Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesine Etkileri Etkileri (Yayımlanmamış Tüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Arıkan, Ş. (2017) Faydalı Rizobakteri Uygulamalarının Tuzlu Toprak Şartlarında Elma ve Kirazda Etkileri Etkileri (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Arıkan, Ş., İpek, M., Pırlak, L. (2013) Effects of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on yield and fruit quality of quince. International Conference on Agriculture and Biotechnology, 10.7763/IPCBEE. V60. 19.
  • Arikan, Ş., Pirlak, L. (2016) Effects of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on growth, yield and fruit quality of sour cherry (Prunus cerasus L.). Erwerbs-Obstbau, 58:221–226
  • Aslantaş, R., Çakmakçı, R., Şahin, F., (2007) Effect of plant growth promoting rhizobacteria on young apple tree growth and fruit yield under orchard conditions. Scientia Horticulture, 111: 371-377.
  • Atılgan, H., Mısırlı, A., Özaktan, H., Şen, F., Bilgin, N.A. (2019) Effects of bacteria and compost tea applications on fruit characteristics, yield and nutrient content on Salihli sweet cherry variety. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 56 (4):409-415
  • Blainped, G.D., Silsby, K.J. (1992) Prediction of harvest date windows for apples. Cornell Coop. Exten. Bull., 2212: 1-12, New York.
  • Çakır, M., Yıldırım, A.N., Çelik, C., Esen, M. (2021) Farklı bitki büyümeyi düzenleyici maddelerin Jeromine elma çeşidinde kalite ve biyokimyasal içerikleri üzerine etkisi. Anadolu J Agr Sci., 36:478-487.
  • Eşitken, A., Karlıdağ, H., Ercişli, S., Turan, M., Şahin, F. (2003) The effect of spraying a growth promoting bacterium on the yield, growth and nutrient element composition of leaves of apricot (Prunus armeniaca L. cv. Hacihaliloglu). Australian Journal of Agricultural Research,, 54 (4): 377-380.
  • Eşitken, A., Pırlak, L., Turan, M., Şahin, F. (2006) Effects of floral and foliar application of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on yield, growth and nutrition of sweet cherry. Scientia Horticulturae, 110 (4): 324-327.
  • Eşitken, A., Yıldız, H.E., Ercişli, S., Dönmez, M.F., Turan, M., Güneş, A. (2010) Effects of plant growth promoting bacteria (PGPB) on yield, growth and nutrient contents of organically grown strawberry. Scientia Horticulturae, 124: 62-66.
  • FAO, Word Production Data. Erişim tarihi: 10.01.2022, from http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC.
  • Gerçekcioğlu, R., Ertürk, A., Öz Atasever, Ö. (2018) Bitki büyümesini teşvik edici rizobakteri (PGPR) uygulamasının Eşme ayva çeşidinde (Cydonia vulgaris L.) verim ve meyve özellikleri üzerine etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35(3), 209-216.
  • Güneş, A., Ataoğlu, N., Turan, M., Eşitken, A., Ketterings, Q.M. (2009) Effects of phosphate-solubilizing microorganisms on strawberry yield and nutrient concentrations, Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 173: 385-392.
  • Güneş, A., Tarhan, L., Özdemir, B.S., Turan, M., Şahin, F. (2021) Effects of bacterial ınoculated tuff material on yield and physiological parameters of grape (Vitis vinifera) Plant. Erwerbs-Obstbau, 63(1), 43-51.
  • Hartmann, H.T., Kesler, D.E., Davies, F.T. Geneve, R.L. (2002) Plant propagation. Principles and practices. Vol. 849 p. 7th ed. Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey, USA
  • Hyson, D.A. (2011) A comprehensive review of apples and apple components and their relationship to human health. Advances in nutrition, 2(5), 408-420.
  • İpek, M., Arıkan, Ş., Pırlak, L., Eşitken, A. (2017) Effect of different treatments on branching of some apple trees in nursery, Erwerbs-Obstbau, 59 (2): 119-122.
  • İpek, M., Arıkan, Ş., Eşitken, A, Pırlak, L. (2018) Bitki gelişimini artırıcı rizobakterilerin “Heritage” ahududu (Rubus idaeus L.) çeşidinde bitki gelişimi, verim ve meyve kalitesi üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 28(1): 42-48.
  • Karakurt, H., Aslantas, R. (2010) Effects of some plant growth promoting rhizobacteria treated twice on flower thinning, fruit set and fruit properties on apple. African Journal of Agricultural Research, 5(5): 384-388.
  • Lam, C.K., Zhang, Z., Yu, H., Tsang, S.Y., Huang, Y., Chen, Z.Y. (2008) Apple polyphenols inhibit plasma CETP activity and reduce the ratio of non‐HDL to HDL cholesterol. Molecular nutrition & food research, 52(8), 950-958.
  • Pırlak, L., Turan, M., Şahin, F., Eşitken, A. (2007) Floral and foliar application of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) to apples increases yield, growth, and nutrient element contents of leaves. Journal of Sustainable Agriculture, 30 (4): 145-155.
  • Savvas, D., Savva, A., Ntatsi, G., Ropokis, A., Karapanos, I., Krumbein, A., Olympios, C. (2011) Effects of three commercial rootstocks on mineral nutrition, fruit yield, and quality of salinized tomato. Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 174(1), 154-162.
  • Singh, P., Boote, K.J., Kadiyala, M.D.M., Nedumaran, S., Gupta, S.K., Srinivas, K., Bantilan, M. C.S. (2017) An assessment of yield gains under climate change due to genetic modification of pearl millet. Science of the Total Environment, 601, 1226-1237.
  • Szalay, L., Ordidge, M., Ficzek, G., Hadley, P., Tóth, M., Battey, N.H. (2013) Grouping of 24 apple cultivars on the basis of starch degradation rate and their fruit pattern. Hort. Sci. (Prague), 40, 93-101.
  • Toprak, S. (2019) Elma’nın beslenmesi üzerine demir zengin organomineral gübrelerin etkisi. International Journal of Anatolia Agricultural Engineering, 3, 9-20.
  • Uzun, A., Turgunbaev, K., Abdullaev, A., Pınar, H., Özongun, Ş., Muratbekkızı, A., Badyrıv, M., İlbaş, A.İ., Gürcan, K., Kaymak, K. (2019) Genetic diversity in apple accessions belong to different species collected from natural populations of Tianshan Mountains, South-West Kyrgyzstan, Erwerbs-Obstbau, https://doi.org/10.1007/s10341-019-00441-5.
  • Üçüncü, O. (2018) Azotlu Mineral Gübre ve Azotobacter Sp Bakteri Uygulamasının Fındık Verimi Üzerine Etkileri, YL Tezi, Atatürk Üniversitesi, 53 s.
  • Valverdi, N. A., Kalcsits, L. (2021) Rootstock affects scion nutrition and fruit quality during establishment and early production of ‘Honeycrisp’ apple. HortScience, 56(2), 261-269
  • Yildiz, E., Yaman, M., Sumbul, A., Gunes, A. (2021) Determination of nutritional status of apple (Malus communis L.) orchards in Kayseri (Turkey) with soil and leaf analysis. International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 14(3), 194-200.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ercan Yıldız 0000-0003-1445-2385

Mehmet Yaman 0000-0002-2899-2238

Ahmet Sümbül 0000-0001-9510-0992

Osman Sönmez 0000-0002-9134-6466

Proje Numarası FCD-2020-9930
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 37 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yıldız, E., Yaman, M., Sümbül, A., Sönmez, O. (2022). Elmada Farklı Anaç-Çeşit Kombinasyonlarında Rizobakteri Uygulamasının Meyve Kalite Parametrelerine Etkisi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 37(1), 21-29. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2022.69
AMA Yıldız E, Yaman M, Sümbül A, Sönmez O. Elmada Farklı Anaç-Çeşit Kombinasyonlarında Rizobakteri Uygulamasının Meyve Kalite Parametrelerine Etkisi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Haziran 2022;37(1):21-29. doi:10.36846/CJAFS.2022.69
Chicago Yıldız, Ercan, Mehmet Yaman, Ahmet Sümbül, ve Osman Sönmez. “Elmada Farklı Anaç-Çeşit Kombinasyonlarında Rizobakteri Uygulamasının Meyve Kalite Parametrelerine Etkisi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 37, sy. 1 (Haziran 2022): 21-29. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2022.69.
EndNote Yıldız E, Yaman M, Sümbül A, Sönmez O (01 Haziran 2022) Elmada Farklı Anaç-Çeşit Kombinasyonlarında Rizobakteri Uygulamasının Meyve Kalite Parametrelerine Etkisi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 37 1 21–29.
IEEE E. Yıldız, M. Yaman, A. Sümbül, ve O. Sönmez, “Elmada Farklı Anaç-Çeşit Kombinasyonlarında Rizobakteri Uygulamasının Meyve Kalite Parametrelerine Etkisi”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 37, sy. 1, ss. 21–29, 2022, doi: 10.36846/CJAFS.2022.69.
ISNAD Yıldız, Ercan vd. “Elmada Farklı Anaç-Çeşit Kombinasyonlarında Rizobakteri Uygulamasının Meyve Kalite Parametrelerine Etkisi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 37/1 (Haziran 2022), 21-29. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2022.69.
JAMA Yıldız E, Yaman M, Sümbül A, Sönmez O. Elmada Farklı Anaç-Çeşit Kombinasyonlarında Rizobakteri Uygulamasının Meyve Kalite Parametrelerine Etkisi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2022;37:21–29.
MLA Yıldız, Ercan vd. “Elmada Farklı Anaç-Çeşit Kombinasyonlarında Rizobakteri Uygulamasının Meyve Kalite Parametrelerine Etkisi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 37, sy. 1, 2022, ss. 21-29, doi:10.36846/CJAFS.2022.69.
Vancouver Yıldız E, Yaman M, Sümbül A, Sönmez O. Elmada Farklı Anaç-Çeşit Kombinasyonlarında Rizobakteri Uygulamasının Meyve Kalite Parametrelerine Etkisi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2022;37(1):21-9.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu