Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Çukurova Bölgesinde Muz Tarımı Yapılacak Kimi Alanların Muza Uygunluk Düzeyinin Değerlendirilmesi

Yıl 2022, Cilt: 37 Sayı: 2, 146 - 154, 30.12.2022
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2022.83

Öz

Birim alandan daha fazla gelir elde etmek isteyen üreticilerin alternatif ürünlere yönelmesi en fazla görülen tarımsal uygulamalardan birisidir. Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olan Çukurova’da son birkaç yıldır muz alternatif bir ürün konumuna gelmiştir. Tüm Türkiye’de muz üretim alanlarına artışın paralelinde, Çukurova Bölgesi’nde de muz tarımı için kurulan seraların sayısında önemli artış görülmüştür. Adana ilinde muz üretim alanlarındaki artış %400lere çıkmıştır. Muzun insan beslenmesindeki yeterli düzeyde vitamin ve mineral içermesinin yanı sıra tokluk hissi vermesi sebebiyle de diyet beslenmede önemli bir yer tutmaktadır. Yapılan teknik analizlerde de, birim alandan kazancı yüksek olan ürünlerden biri olması sebebiyle, kurulacak olan bir muz serasının 7-8 yılda kurulum maliyetlerini karşıladığı, hatta yüksek düzeyde kar edildiği belirtilmiştir. Bu çalışmada, İl Toprak Koruma Kurulu tarafından izin verilen 10 adet muz serasının toprak/arazi özellikleri ele alınmıştır. Ovanın yukarı, orta ve aşağı kısımlarından tesadüfi olarak seçilen muz seralardan toprak örnekleri alınmış ve kimi fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmıştır. Bununla birlikte arazi özellikleri de dikkate alınarak bu 10 toprak örnekleme noktası özelinde Ovanın muza uygunluğu genel hatları ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar ova topraklarında kimi noktalarda önemli kısıtlamaların olduğunu göstermiştir. Özellikle taban suyu seviyesi yüksek, kısmen tuzlu ve yüksek pH değerine sahip ovanı aşağı kısımlarında muz üretiminde daha dikkate dilmesi gerektiğini ortaya çıkartmıştır.

Kaynakça

  • Anonim, (2021a). Anadolu Ajansı. İnternet erişim: https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/cukurovada-muz-uretim-alanlari-genisliyor/1883795
  • Anonim, (2021b). Meteoroloji Genel Müdürlüğü. İnternet erişim: https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=ADANA
  • Balcı Akova, S., Şahin, G. (2018). Mersin Meyveciliğinde Muzun Yeri ve Önemi. Marmara Coğrafya Dergisi, 37:271-289
  • Dinç, U., Sarı., M., Şenol, S., Kapur, S., Sayın, M., Derici, M.R., Çavuşgil, V., Gök, M., Aydın, M., Ekinci, H., Ağca, N. (1990). Çukurova Bölgesi Toprakları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yardımcı Ders Kitabı. Yayın No: 20. Adana
  • Eyduran, S.P., Akın, M., Eyduran, E., Çelik, Ş., Ertürk, Y.E., Ercişli, S. (2020). Forecasting Banana Harvest Area and Production in Turkey Using Time Series Analysis. Erwerbs-Obstbau, 62:281–291
  • FAOSTAT, (2017). Statistical Database of the Food and Agriculture Organization of the United Nations. İnternet erişim: http://faostat.fao.org/
  • Hazarika, M., Sarma, R., Phukon, K.K. (2021). An Analysis on Area Production and Productivity of Banana in Assam. Agricultural Science Digest, 41(2):334-337.
  • Kozak, B. (2003). Muz Yetiştiriciliği. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Anamur Ziraat Odası, Yayın No:237.
  • Kozak, B. (2020). Muz Yetiştiriciliği (Genişletilmiş 4. Baskı). 808 sayfa. ISBN: 978-975-92476-1-4
  • Kuyumcu A., Yıldız, M., (2020). Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Psikobiyotik Özellik Gösteren Besinlerin Tüketim Durumları ile Mutluluk Düzeyleri Arasındaki İlişkisi. Namık Kemal Tıp Dergisi, 8(2): 212-218. Doi: https://doi.org/10.37696/nkmj.688156
  • Polat, A.A. (2019). Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, 9(2): 52-62.
  • Sarıdaş, M.A., Paydaş Kargı, S., Bayıroğlu, B.M. ve Yağ, Ş. (2017). Türkiye Muz Yetiştiriciliği İçin Yeni Bir Ekoloji. YYU Journal of Agricultural Science, 27(3): 370-377
  • TÜİK, (2019). Türkiye İstatistik Kurumu. İnternet erişim: https://biruni.tuik.gov.tr/medas

Evaluation of Banana Suitability Level of Some Areas in Çukurova Region where Banana Cultivation Will Be Made

Yıl 2022, Cilt: 37 Sayı: 2, 146 - 154, 30.12.2022
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2022.83

Öz

It is one of the most common agricultural practices that the producers who want to earn more income from the unit area turn to alternative products. In Çukurova, which has the most fertile lands in Turkey, bananas have become an alternative product for the last few years. In parallel with the increase in banana production areas throughout Turkey, a significant increase has been observed in the number of greenhouses established for banana cultivation in the Çukurova Region. The increase in banana production areas in Adana has increased to 400%. Banana has an important in diet nutrition because it contains enough vitamins and minerals in human nutrition, as well as giving a feeling of satiety. In the technical analyzes made, it has been stated that a banana greenhouse to be established covers the installation costs in 7-8 years, and even makes a high level of profit, since it is one of the products with a high profit per unit area. In this study, the soil/land characteristics of 10 banana greenhouses allowed by the Provincial Soil Conservation Board were discussed. Soil samples were taken from banana greenhouses randomly selected from the upper, middle and lower parts of the plain and some physical and chemical analyzes were made. In addition, considering the land characteristics, the suitability of the Plain to bananas was evaluated in general terms for these 10 soil sampling points. The results showed that there are significant problems at some points in the plain soils. It has been revealed that more attention should be paid in the production of bananas, especially in the lower parts of the plain with high groundwater, salty and high pH value.

Kaynakça

  • Anonim, (2021a). Anadolu Ajansı. İnternet erişim: https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/cukurovada-muz-uretim-alanlari-genisliyor/1883795
  • Anonim, (2021b). Meteoroloji Genel Müdürlüğü. İnternet erişim: https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=ADANA
  • Balcı Akova, S., Şahin, G. (2018). Mersin Meyveciliğinde Muzun Yeri ve Önemi. Marmara Coğrafya Dergisi, 37:271-289
  • Dinç, U., Sarı., M., Şenol, S., Kapur, S., Sayın, M., Derici, M.R., Çavuşgil, V., Gök, M., Aydın, M., Ekinci, H., Ağca, N. (1990). Çukurova Bölgesi Toprakları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yardımcı Ders Kitabı. Yayın No: 20. Adana
  • Eyduran, S.P., Akın, M., Eyduran, E., Çelik, Ş., Ertürk, Y.E., Ercişli, S. (2020). Forecasting Banana Harvest Area and Production in Turkey Using Time Series Analysis. Erwerbs-Obstbau, 62:281–291
  • FAOSTAT, (2017). Statistical Database of the Food and Agriculture Organization of the United Nations. İnternet erişim: http://faostat.fao.org/
  • Hazarika, M., Sarma, R., Phukon, K.K. (2021). An Analysis on Area Production and Productivity of Banana in Assam. Agricultural Science Digest, 41(2):334-337.
  • Kozak, B. (2003). Muz Yetiştiriciliği. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Anamur Ziraat Odası, Yayın No:237.
  • Kozak, B. (2020). Muz Yetiştiriciliği (Genişletilmiş 4. Baskı). 808 sayfa. ISBN: 978-975-92476-1-4
  • Kuyumcu A., Yıldız, M., (2020). Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Psikobiyotik Özellik Gösteren Besinlerin Tüketim Durumları ile Mutluluk Düzeyleri Arasındaki İlişkisi. Namık Kemal Tıp Dergisi, 8(2): 212-218. Doi: https://doi.org/10.37696/nkmj.688156
  • Polat, A.A. (2019). Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, 9(2): 52-62.
  • Sarıdaş, M.A., Paydaş Kargı, S., Bayıroğlu, B.M. ve Yağ, Ş. (2017). Türkiye Muz Yetiştiriciliği İçin Yeni Bir Ekoloji. YYU Journal of Agricultural Science, 27(3): 370-377
  • TÜİK, (2019). Türkiye İstatistik Kurumu. İnternet erişim: https://biruni.tuik.gov.tr/medas
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yakup Kenan Koca 0000-0001-9285-1416

Yavuz Şahin Turgut 0000-0002-8566-6375

Gülden Koca 0000-0002-5818-5787

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 37 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Koca, Y. K., Turgut, Y. Ş., & Koca, G. (2022). Çukurova Bölgesinde Muz Tarımı Yapılacak Kimi Alanların Muza Uygunluk Düzeyinin Değerlendirilmesi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 37(2), 146-154. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2022.83
AMA Koca YK, Turgut YŞ, Koca G. Çukurova Bölgesinde Muz Tarımı Yapılacak Kimi Alanların Muza Uygunluk Düzeyinin Değerlendirilmesi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Aralık 2022;37(2):146-154. doi:10.36846/CJAFS.2022.83
Chicago Koca, Yakup Kenan, Yavuz Şahin Turgut, ve Gülden Koca. “Çukurova Bölgesinde Muz Tarımı Yapılacak Kimi Alanların Muza Uygunluk Düzeyinin Değerlendirilmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 37, sy. 2 (Aralık 2022): 146-54. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2022.83.
EndNote Koca YK, Turgut YŞ, Koca G (01 Aralık 2022) Çukurova Bölgesinde Muz Tarımı Yapılacak Kimi Alanların Muza Uygunluk Düzeyinin Değerlendirilmesi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 37 2 146–154.
IEEE Y. K. Koca, Y. Ş. Turgut, ve G. Koca, “Çukurova Bölgesinde Muz Tarımı Yapılacak Kimi Alanların Muza Uygunluk Düzeyinin Değerlendirilmesi”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 37, sy. 2, ss. 146–154, 2022, doi: 10.36846/CJAFS.2022.83.
ISNAD Koca, Yakup Kenan vd. “Çukurova Bölgesinde Muz Tarımı Yapılacak Kimi Alanların Muza Uygunluk Düzeyinin Değerlendirilmesi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 37/2 (Aralık 2022), 146-154. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2022.83.
JAMA Koca YK, Turgut YŞ, Koca G. Çukurova Bölgesinde Muz Tarımı Yapılacak Kimi Alanların Muza Uygunluk Düzeyinin Değerlendirilmesi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2022;37:146–154.
MLA Koca, Yakup Kenan vd. “Çukurova Bölgesinde Muz Tarımı Yapılacak Kimi Alanların Muza Uygunluk Düzeyinin Değerlendirilmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 37, sy. 2, 2022, ss. 146-54, doi:10.36846/CJAFS.2022.83.
Vancouver Koca YK, Turgut YŞ, Koca G. Çukurova Bölgesinde Muz Tarımı Yapılacak Kimi Alanların Muza Uygunluk Düzeyinin Değerlendirilmesi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2022;37(2):146-54.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu