Türkiye’de satışa sunulan toplamda 35 mutfak ekipmanında sağlık açısından risk oluşturabilecek olan PAA’lardan 6 tanesinin (anilin, 4,4'-metilendianilin, 2,4-toluendiamin, 2,6-toluendiamin, 3,3'-dimetilbenzidin ve 4,4'-diaminodifenil eter) varlığının belirlenmesi konusunda piyasa araştırması yapılması amaçlanmıştır. Materyal olarak 5 farklı firmanın 7 ürünü toplamda 35 örnek üzerinde çalışılmıştır. Örneklerde 6 adet PAA’nın varlığı HPLC/MS/MS sistemi ile belirlenmiştir. Araştırmada kullanılan 35 örneğin 16’sında anilin tespit edilememiş, tespit edilen örneklerde ise anilin miktarı 0.004-0.29 mg/kg aralığında belirlenmiştir. 4,4'-metilendianilin örneklerin birçoğunda (27 adet) tespit edilememiş, tespit edilen örneklerde ise 0.003-0.09 mg/kg aralığında belirlenmiştir.
The 6 of the PAAs (aniline, 4,4ˈ-Methylenedianiline, 2,6-Toluenediamine, 2,4-Toluenediamine, 3,3 ˈ-Dimethylbenzidine and 4,4'-Diaminodiphenylether) PAAs that may pose a health risk in 35 kitchenware sold in Turkey to determine the presence of market research is aimed. As material, 7 products of 5 different companies were studied on 35 samples in total. The presence of 6 PAAs in the samples was determined by HPLC/MS/MS system. Aniline could not be detected in 16 of the 35 samples used in the study, and the amount of aniline in the detected samples was determined in the range of 0.004-0.29 mg/kg. 4,4'-methylenedianiline could not be detected in most of the samples (27 samples), but it was determined in the range of 0.003-0.09 mg/kg in the samples detected.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 38 Sayı: 2 |
“Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.