Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türk Etlik Piliç Sektörünün Rekabet Gücü ve Kendi Kendine Yeterliliği: Seçilmiş Ülkelerle Karşılaştırmalı Bir Analiz

Yıl 2023, Cilt: 38 Sayı: 2, 217 - 226, 29.12.2023

Öz

Bu araştırma, Türkiye’nin uluslararası etlik piliç ticaretindeki rekabet gücünü ve kendine yeterliliğini belirlemek ve dünya piliç eti ihracatında ve üretiminde öne çıkan Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin ve Avrupa Birliği (AB-27) ülkeleri ile karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmada kullanılan araştırma verileri, Gıda ve Tarım Örgütü veri tabanından (2061-2021) elde edilmiştir. Ülkelerin rekabet gücü Açıklanmış Simetrik Karşılaştırmalı Üstünlük (RSCA) endeksi kullanılarak, kendi kendine yeterlilikleri ise Kendi Kendine Yeterlilik Oranı (SSR) kullanılarak hesaplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, etlik piliç ticaretinde özellikle son yıllarda Türkiye’nin RSCA endeks skorları kademeli olarak artarak 2021 yılında 0.42’ye ulaşmıştır. Brezilya ve ABD ise önemli bir karşılaştırmalı üstünlüğe sahipken, AB-27 ve Çin bu üstünlüğe sahip değildir. Ayrıca Türkiye uzun yıllardır sektörde kendi kendine yeterli durumda olup, kendi kendine yeterlilik endeksi 2021’de %132.24 gibi yüksek bir seviyeye ulaşmıştır. Çin dışında araştırmaya dâhil edilen ülkelerin tamamı bu sektörde kendi kendine yeterlidir. Bu istatistiksel sonuçlar, rakipleri gibi Türkiye’nin de piliç eti sektöründe yüksek düzeyde kendi kendine yeterlilikten ve açık bir karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olma avantajından yararlandığını göstermektedir.

Kaynakça

  • Askan, E., Dagdemir, V. (2017) Türkiye broiler (etlik piliç) sektörünün durumu ve sektörün trend analizi. III. IBANESS Congress Series, Edirne, Türkiye, 1457-1465.
  • Balassa, B. (1965) Trade liberalization and “revealed” comparative advantage. The Manchester School of Economic and Social Studies 33(2):92-123.
  • Bashimov, G. (2015) Revealed comparative advantage of Turkish cotton sector. International Research Journal of Social Sciences 4(7):16-18.
  • Clapp, J. (2017) Food self-sufficiency: Making sense of it, and when it makes sense. Food Policy 66:88-96.
  • Daysal, H., Demirbas, N. (2017) Türkiye’nin tavuk eti ihracat performansının Brezilya örneğinde değerlendirilmesi. 4th International Poultry Meat Congress, Antalya, Türkiye, 636-640.

Competitiveness and Self-Sufficiency of The Turkish Broiler Sector: A Comparative Analysis with Selected Countries

Yıl 2023, Cilt: 38 Sayı: 2, 217 - 226, 29.12.2023

Öz

This research aims to determine the competitiveness and self-sufficiency of Türkiye in international broiler trade and to compare it with Brazil, the United States of America (USA), China, and the European Union’s 27-member (EU-27) countries that are prominent in world chicken meat exports and production. The research data was obtained from the Food and Agricultural Organization database (2061–2021). The competitiveness of countries was calculated using the Revealed Symmetric Comparative Advantage (RSCA) index, and their self-sufficiency was calculated using the Self-Sufficiency Ratio (SSR). According to the findings, Türkiye’s RSCA index scores increased gradually, particularly in recent years, and reached 0.42 in 2021. Brazil and the USA have a significant comparative advantage in the broiler trade, whereas the EU-27 and China do not. Furthermore, Türkiye has been self-sufficient in the sector for many years, with the self-sufficiency index reaching a high of 132.24% in 2021. Except for China, all of the countries included in the study are self-sufficient in this sector. These statistics demonstrate that Türkiye, like its competitors, has benefited from a high level of self-sufficiency and a clear comparative advantage in the chicken meat sector.

Kaynakça

  • Askan, E., Dagdemir, V. (2017) Türkiye broiler (etlik piliç) sektörünün durumu ve sektörün trend analizi. III. IBANESS Congress Series, Edirne, Türkiye, 1457-1465.
  • Balassa, B. (1965) Trade liberalization and “revealed” comparative advantage. The Manchester School of Economic and Social Studies 33(2):92-123.
  • Bashimov, G. (2015) Revealed comparative advantage of Turkish cotton sector. International Research Journal of Social Sciences 4(7):16-18.
  • Clapp, J. (2017) Food self-sufficiency: Making sense of it, and when it makes sense. Food Policy 66:88-96.
  • Daysal, H., Demirbas, N. (2017) Türkiye’nin tavuk eti ihracat performansının Brezilya örneğinde değerlendirilmesi. 4th International Poultry Meat Congress, Antalya, Türkiye, 636-640.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Tarım Ekonomisi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Deniz Sarıca 0000-0001-8206-4718

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 38 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sarıca, D. (2023). Competitiveness and Self-Sufficiency of The Turkish Broiler Sector: A Comparative Analysis with Selected Countries. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 38(2), 217-226.
AMA Sarıca D. Competitiveness and Self-Sufficiency of The Turkish Broiler Sector: A Comparative Analysis with Selected Countries. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Aralık 2023;38(2):217-226.
Chicago Sarıca, Deniz. “Competitiveness and Self-Sufficiency of The Turkish Broiler Sector: A Comparative Analysis With Selected Countries”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 38, sy. 2 (Aralık 2023): 217-26.
EndNote Sarıca D (01 Aralık 2023) Competitiveness and Self-Sufficiency of The Turkish Broiler Sector: A Comparative Analysis with Selected Countries. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38 2 217–226.
IEEE D. Sarıca, “Competitiveness and Self-Sufficiency of The Turkish Broiler Sector: A Comparative Analysis with Selected Countries”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 38, sy. 2, ss. 217–226, 2023.
ISNAD Sarıca, Deniz. “Competitiveness and Self-Sufficiency of The Turkish Broiler Sector: A Comparative Analysis With Selected Countries”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38/2 (Aralık 2023), 217-226.
JAMA Sarıca D. Competitiveness and Self-Sufficiency of The Turkish Broiler Sector: A Comparative Analysis with Selected Countries. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2023;38:217–226.
MLA Sarıca, Deniz. “Competitiveness and Self-Sufficiency of The Turkish Broiler Sector: A Comparative Analysis With Selected Countries”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 38, sy. 2, 2023, ss. 217-26.
Vancouver Sarıca D. Competitiveness and Self-Sufficiency of The Turkish Broiler Sector: A Comparative Analysis with Selected Countries. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2023;38(2):217-26.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu