Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Zeytinde Eşeysel Uyuşmazlık Durumunun Belirlenmesi ve Uyuşmazlık Araştırmalarında Kullanılabilecek Tozlama Yöntemleri

Yıl 2024, Cilt: 39 Sayı: 1, 25 - 34, 28.06.2024

Öz

Çalışmanın amacı, kendine uyuşur ‘Saurani’, yarı uyuşur ‘Sarı ulak’ ve kendine uyuşmaz ‘Kilis yağlık’ zeytin çeşitlerinde eşeysel uyuşmazlık belirtilerinin ve zamanının belirlenmesi ayrıca iki farklı tozlama çalışmaları olan ‘emaskülasyon sonrasında kendileme’ ve ‘kese sallama yöntemi ile kendileme’ uygulayarak kullanılabilecek tozlama yöntemlerinin karşılaştırılması planlanmıştır. Çalışma sonucunda, kendine uyuşmaz ‘Kilis yağlık’ ve yarı uyuşur ‘Sarı ulak’ çeşitlerinde uyuşmazlık belirtilerinin özellikle tozlamadan sonraki 36. saatte görülmeye başladığı, kendine uyuşur ‘Saurani’de ise 36. saatte çiçek tozu çim borularının tohum taslağına ulaştığı tespit edilmiştir. Yapılan farklı tozlama uygulamaları açısından ise uyuşmazlığın başlangıç zamanının belirlenmesi amacı ile yapılacak hassas çalışmalarda emaskülasyon sonrasında tozlama işleminin kullanılması şart iken, sadece durum belirlemesi üzerine yapılacak çalışmalarda kese sallama yönteminin yeterli olacağı kanısına varılmıştır.

Kaynakça

  • Arzani, K., & Javady, T. (2000, September). Study of Flower Biology and Pollen Tube Growth of Mature Olive Tree Cv.'Zard'. In IV International Symposium On Olive Growing 586 (Pp. 545-548).
  • Ateyyeh, A. F., Stosser, R., & Qrunfleh, M. (2000). Reproductive Biology of The Olive (Olea Europaea L.) Cultivar ‘Nabali Baladi’. J. Appl. Bot, 74, 255-270.
  • Bartolini, S.; Guerrıero, R. (1995) Self-compatibility in several clones of oil olive cv. Leccino. Advances in Horticultural Science, 71-74.
  • Cuevas, J., Rallo, L., & Rapoport, H. F. (1993, September). Staining Procedure For The Observation of Olive Pollen Tube Behaviour. In II International Symposium on Olive Growing 356 (Pp. 264-267).
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Meyve Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Cemile Kaplan 0000-0001-6904-6021

Şenay Karabıyık 0000-0001-8579-6228

Dicle Dönmez 0000-0002-7446-9405

Öznur Çetin 0000-0003-4252-0357

Nurengin Mete 0000-0003-4357-8614

Özhan Şimşek 0000-0001-5552-095X

Yıldız Aka Kaçar 0000-0001-5314-7952

Yayımlanma Tarihi 28 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 17 Kasım 2023
Kabul Tarihi 30 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 39 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kaplan, C., Karabıyık, Ş., Dönmez, D., Çetin, Ö., vd. (2024). Zeytinde Eşeysel Uyuşmazlık Durumunun Belirlenmesi ve Uyuşmazlık Araştırmalarında Kullanılabilecek Tozlama Yöntemleri. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 39(1), 25-34.
AMA Kaplan C, Karabıyık Ş, Dönmez D, Çetin Ö, Mete N, Şimşek Ö, Aka Kaçar Y. Zeytinde Eşeysel Uyuşmazlık Durumunun Belirlenmesi ve Uyuşmazlık Araştırmalarında Kullanılabilecek Tozlama Yöntemleri. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Haziran 2024;39(1):25-34.
Chicago Kaplan, Cemile, Şenay Karabıyık, Dicle Dönmez, Öznur Çetin, Nurengin Mete, Özhan Şimşek, ve Yıldız Aka Kaçar. “Zeytinde Eşeysel Uyuşmazlık Durumunun Belirlenmesi Ve Uyuşmazlık Araştırmalarında Kullanılabilecek Tozlama Yöntemleri”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 39, sy. 1 (Haziran 2024): 25-34.
EndNote Kaplan C, Karabıyık Ş, Dönmez D, Çetin Ö, Mete N, Şimşek Ö, Aka Kaçar Y (01 Haziran 2024) Zeytinde Eşeysel Uyuşmazlık Durumunun Belirlenmesi ve Uyuşmazlık Araştırmalarında Kullanılabilecek Tozlama Yöntemleri. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39 1 25–34.
IEEE C. Kaplan, Ş. Karabıyık, D. Dönmez, Ö. Çetin, N. Mete, Ö. Şimşek, ve Y. Aka Kaçar, “Zeytinde Eşeysel Uyuşmazlık Durumunun Belirlenmesi ve Uyuşmazlık Araştırmalarında Kullanılabilecek Tozlama Yöntemleri”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 39, sy. 1, ss. 25–34, 2024.
ISNAD Kaplan, Cemile vd. “Zeytinde Eşeysel Uyuşmazlık Durumunun Belirlenmesi Ve Uyuşmazlık Araştırmalarında Kullanılabilecek Tozlama Yöntemleri”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39/1 (Haziran 2024), 25-34.
JAMA Kaplan C, Karabıyık Ş, Dönmez D, Çetin Ö, Mete N, Şimşek Ö, Aka Kaçar Y. Zeytinde Eşeysel Uyuşmazlık Durumunun Belirlenmesi ve Uyuşmazlık Araştırmalarında Kullanılabilecek Tozlama Yöntemleri. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2024;39:25–34.
MLA Kaplan, Cemile vd. “Zeytinde Eşeysel Uyuşmazlık Durumunun Belirlenmesi Ve Uyuşmazlık Araştırmalarında Kullanılabilecek Tozlama Yöntemleri”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 39, sy. 1, 2024, ss. 25-34.
Vancouver Kaplan C, Karabıyık Ş, Dönmez D, Çetin Ö, Mete N, Şimşek Ö, Aka Kaçar Y. Zeytinde Eşeysel Uyuşmazlık Durumunun Belirlenmesi ve Uyuşmazlık Araştırmalarında Kullanılabilecek Tozlama Yöntemleri. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2024;39(1):25-34.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu