BibTex RIS Kaynak Göster

Diyarbakır İl Merkezinde Satışa Sunulan Yumurtaların Bazı İç Kalite Özellikleri ve Kolesterol İçeriği Üzerine Bir Çalışma

Yıl 2015, Cilt: 30 Sayı: 2, 17 - 24, 01.12.2015

Öz

Mevcut çalışma Diyarbakır İl merkezinde satışa sunulan farklı kabuk rengindeki yumurtaların tüketiciye sunuşta iç kalite ve kolosterol konsantrasyonlarını incelemek amacıyla yürütülmüştür.
Çalışmada kahverengi veya beyaz kabuklu olan ve tüketiciye 4 farklı çeşitte sunulan (konvansiyonel,
serbest yetiştirme, fonksiyonel ve organik) 80 yumurtanın ağırlık, sarı rengi, sarı ağırlığı, sarı çapı, sarı
yüksekliği ve kolesterol konsantrasyonu saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar irdelendiğinde, organik sunuş
çeşitliliğinde olan kahverengi yumurtaların diğer sunuş çeşitliliğinde olanlardan daha ağır olduğu (sırasıyla
53.0±4.04 g, 63.4±2.37 g, 57.8±0.60 g ve 65.0±4.84 g) belirlenmiştir. Beyaz renkli yumurtalarda da organik
sunuş çeşitliliğinde olanların diğer sunuş çeşitliliğinde olanlara nazaran daha ağır (sırasıyla 51.6±5.50 g,
57.2±1.50 g, 60.6±4.20 g, 61.3±6.04 g) oldukları saptanmıştır. En düşük sarı renk skorlarının kahverengi ve
beyaz renkli yumurtalarda sırasıyla konvansiyonel (7.5±1.47) ve organik (11.7±0.81) sunuş çeşitliliğinde olan
yumurtalarda olduğu gözlenmiştir. Kahverengi yumurtalarda kolesterol konsantrasyonunun en düşük
(10.0±1.6 mg/g) konvansiyonel, en yüksek (12.2±3.36 mg/g) organik sunuş çeşitliliğinde sunulan yumurtalarda
olduğu belirlenmiştir. Beyaz renkli yumurtalarda ise kolesterol konsantrasyonunun en düşük (10.1±2.20 mg/g)
konvansiyonel, en yüksek (13.8±2.81 mg/g) fonksiyonel sunuş çeşitliliğinde bulunan yumurtalarda olduğu
saptanmıştır. Çalışma sonucunda yumurta kalitesi ve kolesterol konsantrasyonunun yumurta kabuk rengi ve
sunuş çeşitliliğine göre farklılık gösterdiği söylenebilir.

Cholesterol Content of Eggs Offered for Sale at the Centrum of Diyarbakir Province

Yıl 2015, Cilt: 30 Sayı: 2, 17 - 24, 01.12.2015

Öz

The aim of the study was to measure the egg quality and yolk cholesterol content of eggs differentiated by egg shell colour and presentation variety. Eighty brown and white shell colour eggs offered to customer by conventional, free-range, functional, and organic was evaluated egg weight, yolk weight, yolk width, yolk height, and cholesterol concentration. It was found that brown shelled eggs in organic presentation variety were greater than eggs in other presentation varieties (53.0±4.04 g, 63.4±2.37 g, 57.8±0.60 g ve 65.0±4.84 g, respectively). Similarly, white shelled eggs in organic presentation variety were greater than eggs in other presentation varieties (51.6±5.50 g, 57.2±1.50 g, 60.6±4.20 g, 61.3±6.04 g, respectively). The palest yolk in brown and white shelled eggs were determined in conventional presentation variety (7.5±1.47) and organic presentation variety (11.7±0.81), respectively. The lowest (10.0±1.60 mg/g) and highest (12.2±3.36 mg/g) cholesterol concentrations were determined in brown shelled eggs offered conventional and organic presentation varieties, respectively. White shelled eggs in conventional presentation variety had lowest cholesterol concentration (10.1±2.20 mg/g) while eggs in functional variety had highest cholesterol concentration (13.8±2.81 mg/g). It can be concluded that egg quality and cholesterol concentration can vary according to egg shell colour and presentation variety

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA22BB82YV
Bölüm Makale
Yazarlar

İlyas Kıran Bu kişi benim

Uğur Serbester Bu kişi benim

Ladine Çelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 30 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kıran, İ., Serbester, U., & Çelik, L. (2015). Diyarbakır İl Merkezinde Satışa Sunulan Yumurtaların Bazı İç Kalite Özellikleri ve Kolesterol İçeriği Üzerine Bir Çalışma. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(2), 17-24.
AMA Kıran İ, Serbester U, Çelik L. Diyarbakır İl Merkezinde Satışa Sunulan Yumurtaların Bazı İç Kalite Özellikleri ve Kolesterol İçeriği Üzerine Bir Çalışma. Ç.Ü.Z.F. Dergisi. Aralık 2015;30(2):17-24.
Chicago Kıran, İlyas, Uğur Serbester, ve Ladine Çelik. “Diyarbakır İl Merkezinde Satışa Sunulan Yumurtaların Bazı İç Kalite Özellikleri Ve Kolesterol İçeriği Üzerine Bir Çalışma”. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30, sy. 2 (Aralık 2015): 17-24.
EndNote Kıran İ, Serbester U, Çelik L (01 Aralık 2015) Diyarbakır İl Merkezinde Satışa Sunulan Yumurtaların Bazı İç Kalite Özellikleri ve Kolesterol İçeriği Üzerine Bir Çalışma. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30 2 17–24.
IEEE İ. Kıran, U. Serbester, ve L. Çelik, “Diyarbakır İl Merkezinde Satışa Sunulan Yumurtaların Bazı İç Kalite Özellikleri ve Kolesterol İçeriği Üzerine Bir Çalışma”, Ç.Ü.Z.F. Dergisi, c. 30, sy. 2, ss. 17–24, 2015.
ISNAD Kıran, İlyas vd. “Diyarbakır İl Merkezinde Satışa Sunulan Yumurtaların Bazı İç Kalite Özellikleri Ve Kolesterol İçeriği Üzerine Bir Çalışma”. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30/2 (Aralık 2015), 17-24.
JAMA Kıran İ, Serbester U, Çelik L. Diyarbakır İl Merkezinde Satışa Sunulan Yumurtaların Bazı İç Kalite Özellikleri ve Kolesterol İçeriği Üzerine Bir Çalışma. Ç.Ü.Z.F. Dergisi. 2015;30:17–24.
MLA Kıran, İlyas vd. “Diyarbakır İl Merkezinde Satışa Sunulan Yumurtaların Bazı İç Kalite Özellikleri Ve Kolesterol İçeriği Üzerine Bir Çalışma”. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 30, sy. 2, 2015, ss. 17-24.
Vancouver Kıran İ, Serbester U, Çelik L. Diyarbakır İl Merkezinde Satışa Sunulan Yumurtaların Bazı İç Kalite Özellikleri ve Kolesterol İçeriği Üzerine Bir Çalışma. Ç.Ü.Z.F. Dergisi. 2015;30(2):17-24.