Araştırma Makalesi

İşletmelerde Karapara Aklamayı Önleme Politikaları Ölçeği’ne (KAPÖ) Yönelik Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması

Cilt: 13 Sayı: 2 3 Kasım 2026
PDF İndir
EN TR

İşletmelerde Karapara Aklamayı Önleme Politikaları Ölçeği’ne (KAPÖ) Yönelik Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması

Öz

Teknolojik gelişmeler, karapara aklama, kaçakçılık ve organize suçlar açısından hem önemli fırsatlar hem de çeşitli riskler ortaya çıkarmaktadır. Gelişen teknolojiler, suç faaliyetlerinin izlenmesini ve finansal hareketlerin takip edilmesini kolaylaştırırken, suç örgütleri de bu teknolojilerden yararlanarak yasa dışı faaliyetlerden elde edilen gelirlerin gizlenmesine, transfer edilmesine ve meşru ekonomik sisteme dahil edilmesine yönelik yeni yöntemler geliştirebilmektedir. Dolayısıyla teknolojik gelişmeler, bir yandan karapara aklama ve organize suçlarla mücadelede önemli araçlar sunarken, diğer yandan suçların işlenme biçimlerini dönüştürmekte ve yeni risk alanlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu araştırmanın amacı, işletmelerin karapara aklamanın önlenmesine yönelik algılarını ölçmek üzere geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmektir. Araştırma kapsamında, 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun esas alınarak bir anket formu hazırlanmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında, TRC3 Bölgesi'nde (Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak) faaliyet gösteren işletmelere pilot uygulama gerçekleştirilmiştir. Ölçme aracının uygunluğunu, geçerliliğini ve güvenilirliğini değerlendirmek amacıyla Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) ve Bartlett küresellik testleri, Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Cronbach Alfa güvenirlik analizi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarında ölçeğin “önleyici yeterlilik” ve “önleyici sorumluluk” olmak üzere iki boyutlu bir yapı sergilediği belirlenmiştir. Pilot uygulama sonuçları doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılarak anket formu yeniden düzenlenmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında, revize edilen anket TRC3 Bölgesi'nde faaliyet gösteren lojistik ve nakliye sektörü işletmelerine uygulanmıştır. Elde edilen veriler üzerinde Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) gerçekleştirilerek belirlenen faktör yapısının geçerliliği test edilmiştir. Araştırma sonucunda, işletmelerin karapara aklamanın önlenmesine yönelik algılarını değerlendirmede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir iki boyutlu bir ölçme aracı geliştirilmiştir. Geliştirilen bu ölçeğin, işletmelerin karapara aklamayla mücadeledeki önleyici yeterlilik ve sorumluluklarını belirlemelerine, farkındalıklarını artırmalarına ve kurumsal mücadele kapasitelerini güçlendirmelerine katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

“İşletmelerde Karapara Aklamayı Önleme Politikaları Ölçeği’ne (KAPÖ) Yönelik Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması” başlıklı çalışmanın yazım sürecinde bilimsel, etik ve alıntı kurallarına uyulmuş; toplanan veriler üzerinde herhangi bir tahrifat yapılmamıştır. Bu çalışmanın verileri 2020 yılından önce elde edilmiş olduğu için Etik Kurul İzin Belgesini gerektirmemektedir. Karşılaşılacak tüm etik ihlallerde Çağdaş Yönetim Bilimleri Dergisi Yayın Kurulu’nun hiçbir sorumluluğunun olmadığını, tüm sorumluluğun Sorumlu Yazara ait olduğunu ve bu çalışmanın herhangi başka bir akademik yayın ortamına değerlendirme için gönderilmemiş olduğunu taahhüt ederim.

Kaynakça

  1. 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi. (2018). Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, m. 231. T.C. Resmî Gazete, 30474.
  2. 4208 sayılı Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun. (1996). T.C. Resmî Gazete, 22822. 4208 sayılı Kanun – MASAK
  3. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu. (2004). T.C. Resmî Gazete, 25611.
  4. 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun. (2006). T.C. Resmî Gazete, 26323. Acar, N. V., & Öğretmen, T. (2007). Kendini belirleme (güvengenlik) ölçeği geliştirme çalışmaları. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 3(27), 67–78.
  5. Aluko, A., & Bagheri, M. (2012). The impact of money laundering on economic and financial stability and on political development in developing countries: The case of Nigeria. Journal of Money Laundering Control, 15(4), 442–457. https://doi.org/10.1108/13685201211266024
  6. Aydın, S., & Yılmazer, Y. (2007). Yolsuzluk ve mali suçlar. Adalet Yayınevi.
  7. Bahrin, N. L., Yusuf, S. N. S., Muhammad, K., & Ghani, E. K. (2022). Determinants of anti-money laundering program effectiveness among banks. International Journal of Management and Sustainability, 11(1), 21–30. https://doi.org/10.18488/11.v11i1.2939.
  8. Balcı, A. (2001). Sosyal bilimlerde araştırma: Yöntem, teknik ve ilkeler (3. basım). Pegem A Yayıncılık.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sosyoloji (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

3 Kasım 2026

Gönderilme Tarihi

18 Ağustos 2026

Kabul Tarihi

24 Eylül 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Uğurlu, F., & Bezirci, M. (2026). İşletmelerde Karapara Aklamayı Önleme Politikaları Ölçeği’ne (KAPÖ) Yönelik Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması. Çağdaş Yönetim Bilimleri Dergisi, 13(2), 129-148. https://izlik.org/JA99PP38ZY
AMA
1.Uğurlu F, Bezirci M. İşletmelerde Karapara Aklamayı Önleme Politikaları Ölçeği’ne (KAPÖ) Yönelik Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması. ÇYBD. 2026;13(2):129-148. https://izlik.org/JA99PP38ZY
Chicago
Uğurlu, Ferhat, ve Muhammet Bezirci. 2026. “İşletmelerde Karapara Aklamayı Önleme Politikaları Ölçeği’ne (KAPÖ) Yönelik Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması”. Çağdaş Yönetim Bilimleri Dergisi 13 (2): 129-48. https://izlik.org/JA99PP38ZY.
EndNote
Uğurlu F, Bezirci M (01 Kasım 2026) İşletmelerde Karapara Aklamayı Önleme Politikaları Ölçeği’ne (KAPÖ) Yönelik Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması. Çağdaş Yönetim Bilimleri Dergisi 13 2 129–148.
IEEE
[1]F. Uğurlu ve M. Bezirci, “İşletmelerde Karapara Aklamayı Önleme Politikaları Ölçeği’ne (KAPÖ) Yönelik Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması”, ÇYBD, c. 13, sy 2, ss. 129–148, Kas. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99PP38ZY
ISNAD
Uğurlu, Ferhat - Bezirci, Muhammet. “İşletmelerde Karapara Aklamayı Önleme Politikaları Ölçeği’ne (KAPÖ) Yönelik Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması”. Çağdaş Yönetim Bilimleri Dergisi 13/2 (01 Kasım 2026): 129-148. https://izlik.org/JA99PP38ZY.
JAMA
1.Uğurlu F, Bezirci M. İşletmelerde Karapara Aklamayı Önleme Politikaları Ölçeği’ne (KAPÖ) Yönelik Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması. ÇYBD. 2026;13:129–148.
MLA
Uğurlu, Ferhat, ve Muhammet Bezirci. “İşletmelerde Karapara Aklamayı Önleme Politikaları Ölçeği’ne (KAPÖ) Yönelik Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması”. Çağdaş Yönetim Bilimleri Dergisi, c. 13, sy 2, Kasım 2026, ss. 129-48, https://izlik.org/JA99PP38ZY.
Vancouver
1.Ferhat Uğurlu, Muhammet Bezirci. İşletmelerde Karapara Aklamayı Önleme Politikaları Ölçeği’ne (KAPÖ) Yönelik Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması. ÇYBD [Internet]. 01 Kasım 2026;13(2):129-48. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99PP38ZY

Başvuru yapılan makalenin değerlendirmeye alınabilmesi için dergi yazım kurallarına göre yazılmış olması, tam metnin yazar bilgilerini içermemesi, makale şablonuna göre yazılması, benzerlik raporunun yüklenmesi ve telif hakkı devir formunun imzalanarak yüklenmesi gerekmektedir.  Değerlendirme süreci tamamlanarak yayına kabul edilen makaleler, yazar/lar tarafından düzeltmeleri yapılıp, yazar bilgileri eklenerek yeniden dergi sitesine yüklenmelidir. Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar ile ilgili bilgilere Etik İlkeler ve Yayın Politikası sayfasından ulaşılabilir. Etik Kurul İzni gerektirmeyen çalışmalar için in Etik Kurul İzni Gerektirmeyen Çalışma Beyan Formu doldurularak sisteme yüklenmeli ve makalede belirtilmelidir.