Cemil Meriç'e Göre İdeolojiler Karşısında Türk Toplumu

Cilt: 3 Sayı: 8 1 Haziran 2000
  • Kemalettin Taş
PDF İndir
TR EN

Cemil Meriç'e Göre İdeolojiler Karşısında Türk Toplumu

Öz

Bu makalede; ideolojiler Cemil Meriç’in perspektifinden ele alınmış ve Türk toplumu ile ilişkileri incelenmeye çalışılmıştır. Cemil Meriç, “izm”leri(ideolojileri) “idrakimize giydirilen deli gömlekleri”ne benzetir ve bunların toplumumuzda hüsnü kabul görmesini, Batı menşeli olmalarına bağlar. Halbuki, yazara göre Batı’dan gelen bütün ideolojiler birer “konserve” düşüncedir ve ancak Tanrı’yı saf dışı bırakan toplumların kılavuzu olabilir. Batı medeniyetine ve onun ürünleri olan ideolojileri Türkiye’ye aktarmanın doğru olmayacağı gibi ideolojilere tamamen kayıtsız kalmak da doğru değildir. O halde yapılması gereken; mâziden kopmadan ve kültürel mirasımıza sahip çıkarak, Batı kaynaklı ideolojileri süzgeç altına almak ve yeniden yorumlamaktır.


Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Kemalettin Taş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2000

Gönderilme Tarihi

11 Kasım 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2000 Cilt: 3 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA
Taş, K. (2000). Cemil Meriç’e Göre İdeolojiler Karşısında Türk Toplumu. Dini Araştırmalar, 3(8), 7-22. https://izlik.org/JA48XN87UM
AMA
1.Taş K. Cemil Meriç’e Göre İdeolojiler Karşısında Türk Toplumu. Dini Araştırmalar. 2000;3(8):7-22. https://izlik.org/JA48XN87UM
Chicago
Taş, Kemalettin. 2000. “Cemil Meriç’e Göre İdeolojiler Karşısında Türk Toplumu”. Dini Araştırmalar 3 (8): 7-22. https://izlik.org/JA48XN87UM.
EndNote
Taş K (01 Haziran 2000) Cemil Meriç’e Göre İdeolojiler Karşısında Türk Toplumu. Dini Araştırmalar 3 8 7–22.
IEEE
[1]K. Taş, “Cemil Meriç’e Göre İdeolojiler Karşısında Türk Toplumu”, Dini Araştırmalar, c. 3, sy 8, ss. 7–22, Haz. 2000, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48XN87UM
ISNAD
Taş, Kemalettin. “Cemil Meriç’e Göre İdeolojiler Karşısında Türk Toplumu”. Dini Araştırmalar 3/8 (01 Haziran 2000): 7-22. https://izlik.org/JA48XN87UM.
JAMA
1.Taş K. Cemil Meriç’e Göre İdeolojiler Karşısında Türk Toplumu. Dini Araştırmalar. 2000;3:7–22.
MLA
Taş, Kemalettin. “Cemil Meriç’e Göre İdeolojiler Karşısında Türk Toplumu”. Dini Araştırmalar, c. 3, sy 8, Haziran 2000, ss. 7-22, https://izlik.org/JA48XN87UM.
Vancouver
1.Kemalettin Taş. Cemil Meriç’e Göre İdeolojiler Karşısında Türk Toplumu. Dini Araştırmalar [Internet]. 01 Haziran 2000;3(8):7-22. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48XN87UM