Araştırma Makalesi

KELÂMIN YENİLENMESİNE MUHALEFET TARTIŞMALARI ÜZERİNE BİR TAHLİL

Cilt: 19 Sayı: 2 30 Eylül 2019
PDF İndir
TR EN

KELÂMIN YENİLENMESİNE MUHALEFET TARTIŞMALARI ÜZERİNE BİR TAHLİL

Öz

Osmanlı’nın son döneminde yaşanan gerilemenin neticesi olarak her alanda ıslahat ve arayışlar öne çıkmıştır. Bu yenilenme çabaları sadece siyasî ve iktisadî değil aynı zamanda bilim, felsefe ve düşünce sahasında da başlamıştı. Çünkü Batı’da değişen bilim ve felsefe, oryantalistlerin İslâm’a yönelik itham ve iddiaları ve Allah’ın varlığını inkâr eden fikir akımları özellikle kelâm ilminde yenilenmeyi gerekli kılmıştır. Dinî düşüncenin merkezinde kelâm ilmi yer aldığı için son şeyhülislâmlardan Mûsâ Kâzım Efendi de kelâm kitaplarının çağın ihtiyaçlarına göre yenilenmesini talep etmiştir. Esasen âlimlerin ve münevverlerin kahir ekseriyeti mevcut durumun sürdürülemeyeceği ve kelâm ilminin yenilenmesi gerektiğine neredeyse “icmâ” etmiştir. Ancak Hüseyin Kâzım Kadri ve Besim Atalay kelâm ilminin yenilenmesine eserlerinde sert bir şekilde karşı çıkmıştır. Fakat onların muhalefeti kelâmın yenilenmesinden ziyade kelâm ilmine toptan bir itirazdır. Bunun yanında kelâmın yenilenmesine karşı olduğu iddia edilen Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi ise yenilenme karşıtı değil, bizzat taraftarıdır. Ayrıca Mustafa Asım da kelâmda yenilenmenin gerekliliğini savunmuştur. Ancak son iki müellifin yenilenme talepleri muhafazakâr bir yenilenme olarak değerlendirilebilir. İşte bu makalede yukarıda zikredilen isimlerin kelâmın yenilenmesine dair yaklaşımları ve onlara dair bir takım iddialar ele alınmıştır.


Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbulut, Ahmet. “Şeyhulislâm Mustafa Sabri ve Görüşleri”. İslâmi Araştırmalar Dergisi. 6/1, (1992). 32-43.
  2. Albayrak, Nureddin. “Hüseyin Kâzım Kadri”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 18: 554-555. (İstanbul: TDV Yayınları, 1998).
  3. Albayrak, Sadık. Son Devir Osmanlı Uleması I-IV. İstanbul: İBB Kültür İşleri Daire Başkanlığı Yayınları, 1996.
  4. Altıntaş, Ramazan. İslâm Düşüncesinde İşlevsel Akıl. İstanbul: Pınar Yayınları, 2003.
  5. Atalay, Besim. “İlm-i Kelâm Meselesi-I”, İslâm Mecmuası. Necm-i İstikbal Matbaası: Yıl 3, 4/44, (1334). 912-914.
  6. Atalay, Besim. “İlm-i Kelâm Meselesi-II: Din Akıl ile Tartılabilir mi”, İslâm Mecmuası, Necm-i İstikbal Matbaası: Yıl 3, 4/45, (1334). 928-930.
  7. Baloğlu, Adnan Bülent. “Sebilürreşad Dergisinde ‘Yeni İlmi Kelam’ Tartışmaları”. İzmirli İsmail Hakkı Sempozyumu. İstanbul: TDV Yayınları, 1996. 265-311.
  8. Bayram, İbrahim. “Son Devir Osmanlı Şeyhülislâmlarından Mustafa Sabri Efendi’nin Dinî Düşüncesi”. İstanbul: Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi. 2014.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2019

Gönderilme Tarihi

28 Haziran 2019

Kabul Tarihi

26 Eylül 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1970 Cilt: 19 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD
Sancar, Faruk - Suluoğlu, Muhammet Hanefi. “KELÂMIN YENİLENMESİNE MUHALEFET TARTIŞMALARI ÜZERİNE BİR TAHLİL”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 19/2 (01 Eylül 2019): 589-614. https://doi.org/10.33415/daad.583999.

Cited By