Araştırma Makalesi

ÖTEKİNİN ÖTEKİSİ: HRİSTİYAN FEMİNİST DİNLER TEOLOJİLERİ

Cilt: 20 Sayı: 2 30 Eylül 2020
PDF İndir
TR EN

ÖTEKİNİN ÖTEKİSİ: HRİSTİYAN FEMİNİST DİNLER TEOLOJİLERİ

Öz

Feminist teoloji ve dinler teolojisi yirminci yüzyılda ortaya çıkmış ve Hristiyan teolojisi içerisinde gelişmiş birbirinden farklı fakat aynı zamanda birbiriyle ilişkili teolojilerdir. Feminist teoloji, Hristiyan teolojisi içerisinde genel olarak Hristiyan geleneğinin ataerkil geçmişi, doktrinleri ve öğretilerini tarihsel ve toplumsal olarak ötekileştirilmiş kadın bakış açısıyla yeniden yorumlayan bir akademik disiplindir. Dinler teolojisi ise, yine Hristiyan teolojisi içerisinde bir akademik disiplin olup yirminci yüzyılda ortaya çıkmış Hristiyanlık dışındaki dinlerin hakikat söylemini ve bu dinlere inananların kurtuluşa erip eremeyeceğini inceler. Bu iki teoloji alanını buluşturan ortak nokta ise iki alanın da ötekilerle (biri dini öteki diğeri ise cinsiyet olarak öteki) ilgili teoriler üretmeleridir. Fakat feminist teolojide kadınlar öteki olarak özne iken dinler teolojisinde ötekiler nesne durumdadırlar, yani dinler teolojisi daha çok ötekine yaklaşımı betimleyici bir karaktere sahiptir. Feminist dinler teolojisi ana damar olarak bilinen dinler teolojisindeki yaklaşımlara farklı bakış açıları sağlamıştır. Bu makalenin öncelik amacı feminist dinler teolojisini Türkçe okuyucuya tanıtmak ve bu teoloji içerisindeki çeşitliliği göstermektir. Burada feminist dinler teolojisi üç başlık altında kategorize edilmiş ve incelenmiştir; çoğulcu, çoğulculuk eleştirisi ve ötesi, post-kolonyalist. Öncü feminist teologların görüşleri her bir başlık altında ele alınmış ve bu kategorilerin öne çıkan yönlerinin gösterilmesi hedeflenmiştir. Kendi arasındaki çeşitliliğe rağmen, feminist dinler teolojisinin en ayırt edici yönü kadın tecrübesine dayanması ve bunu ön plana çıkarması olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ali, Kecia. “The Politics of Citation”. GenderAvenger. 31 Mayıs 2019. https://www.genderavenger.com/blog/politics-of-citation.
  2. Butler, Judith. Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity. New York: Routledge, 1990.
  3. Clooney, Francis X. Comparative Theology: Deep Learning Across Religious Borders. Malden: Wiley-Blackwell, 2010.
  4. Daggers, Jenny. Postcolonial Theology of Religions: Particularity and Pluralism in World Christianity. Oxon: Routledge, 2013.
  5. Daggers, Jenny. “The Christian Past and Interreligious Future of Religious Studies and Theology” 7/4 (2010): 961-990.
  6. D’Costa, Gavin. The Meeting of Religions and the Trinity. Maryknoll: Orbis Books, 2000.
  7. Egnell, Helene. Other Voices: A Study of Christian Feminist Approaches to Religious Plurality East and West. Swedish Institute of Mission Research, 2006.
  8. Fletcher, Jeannine Hill. “Feminism: Syncretism, Symbiosis, Synergetic Dance”. Christian Approaches to Other Faiths. Ed. Alan Race - Paul Hedges. 136-154. London: SCM Press, 2008.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2020

Gönderilme Tarihi

8 Nisan 2020

Kabul Tarihi

5 Ağustos 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 20 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD
Akay Dag, Esra. “ÖTEKİNİN ÖTEKİSİ: HRİSTİYAN FEMİNİST DİNLER TEOLOJİLERİ”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 20/2 (01 Eylül 2020): 871-902. https://doi.org/10.33415/daad.716799.

Cited By