Çocukların çok yönlü gelişebilmelerine imkân sunan okul hayatının içinde, çocuklar kimi becerilere karşı olumsuz tutum ve davranışlar geliştirebilir. Olumsuz tutum ve davranış geliştirilen becerilerin ilk sıralarında ise matematik becerileri yer almaktadır. Matematik becerilerinin yalnızca matematik dersinde edindirilmesine ilişkin düşünce ve uygulama çoğu zaman yeterli olmamaktadır. Bu nedenle matematiğin diğer disiplinlerle ilişkilendirilmesi çocukların tutumlarının ve davranışlarının olumlu yönde gelişmesini sağlayabilir. Matematik ile ilişkilendirilebilecek alanların başında çocuk edebiyatı gelmektedir. Çocuk edebiyatında yer alan nitelikli eserlerin çocuğun okuma kültürü edinmesinde etkisi olduğu gibi onların gelişimlerinde ve yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde edinecekleri tutumlar üzerinde de önemli etkisi bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı çocuk edebiyatı aracılığıyla matematik becerilerinin kazandırılmasında örnek bir eser olan "Fırat'ın Matematik Korkusu" adlı çocuk kitabında yer alan karakterlerin, verilen mesajların ve aktarım mekanizmalarının çocuklarda matematiğe yönelik olumlu tutum ve davranış geliştirmedeki rolünü ve çocuklara matematik becerilerini kazandırmadaki rolünü belirlemektir. Doküman incelemesi yöntemiyle ulaşılan veriler, betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Elde edilen veriler iki bölümde incelenmiştir. İlk bölümde eserin tasarım özelliklerine, kahramanlara ve kitabın konusuna yer verilmiştir. İkinci bölümde ise eserde çocuk edebiyatı ve matematik becerilerinin öğrenimi ilişkisine dair yer verilen iletiler incelenmiştir. Eserde matematiğin dersin ötesinde bir yaşam biçimi olduğu ifade edilmektedir. Bununla birlikte matematikle ilişkili kişi ve kavramların okura merak uyandırarak ve araştırma duygusu içine çekerek aktarıldığı görülmektedir. Araştırmada çocuk edebiyatının nitelikli eserlerinde uygulanan öğretim yöntem ve teknikler ile matematik becerilerinin kazandırılmasında çocuk edebiyatından faydalanılmasının önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
TÜBİTAK TR Dizin Dergi Değerlendirme Kriterlerinin 8. Maddesinin 1. Fıkrasında yer alan “sosyal bilimler dâhil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir” ifadesine istinaden Index Copernicus, ROAD, BASE, CiteFactor, Asos Index İndekslerinde taranan Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi’nde 1 Ocak 2020 tarihi itibarı ile Etik Kurul beyanı alınmasını kararlaştırılmıştır. Aşağıdaki formun doldurularak, etik kurul onayı gerekiyorsa, kurul onayının bir kopyası ile birlikte makale ile birlikte sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Makale Başlığı: Çocuk Edebiyatı Aracılığıyla Matematik Becerilerinin Kazandırılması Makale Yazarları: Dr. Songül KÜRECİ, Ayşe Nazlı ÖNDER Yukarıda başlık ve yazar bilgileri verilen makalemiz için Etik Kurul Onayı Gerekmemektedir.
YOK
YOK
In school life, which allows children to develop in many ways, children may develop negative attitudes and behaviors towards certain skills. Mathematics skills are among the first of the skills developed in negative attitudes and behavior. The thought and practice of acquiring mathematics skills only in mathematics course are often not enough. For this reason, the association of mathematics with other disciplines can ensure the positive development of children's attitudes and behaviors. Children's literature is one of the main areas that can be associated with mathematics. Qualified works in children's literature have an impact on a child's acquisition of reading culture, as well as having a significant impact on their development and attitudes that they will acquire later in life. The aim of this study is to determine the role of the characters, messages and transmission mechanisms contained in the children's book "Firat's Fear of Mathematics", which is an exemplary work for the acquisition of mathematical skills through children's literature, in developing positive attitudes and behaviors towards mathematics in children and in providing mathematical skills to children. The data obtained by document analysis method were analyzed by descriptive analysis technique. The obtained data were examined in two sections. In the first chapter, the design features of the work, the heroes and the subject of the book are given. In the second part, the messages given in the work about the relationship between the learning of children's literature and mathematics skills are examined. It is stated in the work that mathematics is a way of life beyond the lesson. However, it is seen that the people and concepts related to mathematics are conveyed to the reader by arousing curiosity and drawing him into a sense of research. In the research, it has been concluded that it is important to use children's literature to gain mathematical skills with teaching methods and techniques applied in qualified works of children's literature.
YOK
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Alan Eğitimleri (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | YOK |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 16 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 11 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 2 |