Öğretmen Adaylarının Dürüst Olmayan Davranışlarla İlgili Görüşlerini Belirlemeye Yönelik Nitel Bir Araştırma

Cilt: 8 Sayı: 20 1 Aralık 2010
  • Halil Işık
PDF İndir

Öğretmen Adaylarının Dürüst Olmayan Davranışlarla İlgili Görüşlerini Belirlemeye Yönelik Nitel Bir Araştırma

Öz

Dürüstlük tüm toplumlarda insan davranışlarına ilişkin aranan bir özelliktir. Dolayısıyla dürüst olmayan insan davranışları hiçbir toplumda kabul görmeyen davranışlardır. Dürüst olamayan davranışlar üç grupta ele alınabilir. Bunlar yalancılık, hırsızlık ve aldatmak olarak sıralanabilir. Dürüst olmayan davranışları açıklamaya yönelik kuramlar ekonomik ve psikolojik temelli olarak iki grupta ele alınabilir.Bu çalışmanın amacı öğretmen adaylarının dürüst olmayan davranışlara ilişkin deneyim ve düşüncelerini belirlemektir. Bu çalışma nitel bir çalışmadır. Nitel çalışmaların doğası gereği, elde edilen sonuçların herhangi bir evrene genellemesi söz konusu değildir. Bu çalışma için Batı illerimizden birinde yer alan öğretmen yetiştirme kurumunun son sınıfta devam eden 35 öğrencinin dürüst olmayan davranışlara ilişkin yazdıkları kompozisyonlarından veriler toplanmıştır. Katılımcı öğretmen adaylarının her birinden araştırmanın amaç ve alt amaçlarına göre üç açık uçlu soruya ilişkin kompozisyon yazmaları istenmiştir. Her bir katılımcı öğretmen adayından, cevabını diğer katılımcılardan bağımsız olarak okul dışında hazırlanıp, bir hafta sonra araştırmacıya teslim etmesi istenmiştir. veriler araştırmanın amaç ve alt amaçlarına uygun olarak analiz edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre en çok rastlanan dğrğst olmayan davranış türlarinin hırsızlık ve yalancılık olduğu görülmektedir. Dürüst olmayan davranışların nedenleri ile ilgili bulgular psikolojik, toplumsal, ekonomik, ailevi ve yönetimsel sorunlar olarak kategorize edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre dürüst olmayan davranışlara yönelik düzeltici önlemler, telafi edici ve uzun vadeli önlemler olmak üzere iki şekilde kendisini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aronson, E. (1992). The return of the repressed: Dissonance theory makes comeback. Psychological Inquiry, 3(4), 303-311.
  2. Begley, A. M. (2008). Truth telling, honesty and compassion: A virtue-based exploration of a dilemma in practice. International Journal of Nursing Practice, 14, 336-341.
  3. Bergmann, T. C. , Mundt, D. H., & Illgen, E. J. (2010). The evolution of honesty tests and means for their evaluation. Employee Responsibilities and Rights Journal, 313), 215-223.
  4. Coyne, I. & Bartram, D. (2002). Assessing the effectiveness of integrity tests: A review. International Journal of Testing, 2(1), 15-34.
  5. Ekman, P. (1996). Why don't we catch liars? Social Research, 63(3), 801-817.
  6. Guastello, S. J. & Reike, M. L. (1991). A review and critique ofhonesty test research. Behavioral Sciences and the Law, 9, 501-529.
  7. Hickey, R. (2006). Stealing abondoned goods: Possessory title in proceedings for theft. Legal Studies, 26(4), 584-601.
  8. Kamat, S. S. & Kanekar, S. (2001). Prediction of and recommendation for honest behavior. The Journal of Social Psychology, 130(5), 597-607.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Halil Işık Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2010

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2010

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010 Cilt: 8 Sayı: 20

Kaynak Göster

APA
Işık, H. (2010). Öğretmen Adaylarının Dürüst Olmayan Davranışlarla İlgili Görüşlerini Belirlemeye Yönelik Nitel Bir Araştırma. Değerler Eğitimi Dergisi, 8(20), 81-95. https://izlik.org/JA78CF97TW
AMA
1.Işık H. Öğretmen Adaylarının Dürüst Olmayan Davranışlarla İlgili Görüşlerini Belirlemeye Yönelik Nitel Bir Araştırma. ded. 2010;8(20):81-95. https://izlik.org/JA78CF97TW
Chicago
Işık, Halil. 2010. “Öğretmen Adaylarının Dürüst Olmayan Davranışlarla İlgili Görüşlerini Belirlemeye Yönelik Nitel Bir Araştırma”. Değerler Eğitimi Dergisi 8 (20): 81-95. https://izlik.org/JA78CF97TW.
EndNote
Işık H (01 Aralık 2010) Öğretmen Adaylarının Dürüst Olmayan Davranışlarla İlgili Görüşlerini Belirlemeye Yönelik Nitel Bir Araştırma. Değerler Eğitimi Dergisi 8 20 81–95.
IEEE
[1]H. Işık, “Öğretmen Adaylarının Dürüst Olmayan Davranışlarla İlgili Görüşlerini Belirlemeye Yönelik Nitel Bir Araştırma”, ded, c. 8, sy 20, ss. 81–95, Ara. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78CF97TW
ISNAD
Işık, Halil. “Öğretmen Adaylarının Dürüst Olmayan Davranışlarla İlgili Görüşlerini Belirlemeye Yönelik Nitel Bir Araştırma”. Değerler Eğitimi Dergisi 8/20 (01 Aralık 2010): 81-95. https://izlik.org/JA78CF97TW.
JAMA
1.Işık H. Öğretmen Adaylarının Dürüst Olmayan Davranışlarla İlgili Görüşlerini Belirlemeye Yönelik Nitel Bir Araştırma. ded. 2010;8:81–95.
MLA
Işık, Halil. “Öğretmen Adaylarının Dürüst Olmayan Davranışlarla İlgili Görüşlerini Belirlemeye Yönelik Nitel Bir Araştırma”. Değerler Eğitimi Dergisi, c. 8, sy 20, Aralık 2010, ss. 81-95, https://izlik.org/JA78CF97TW.
Vancouver
1.Halil Işık. Öğretmen Adaylarının Dürüst Olmayan Davranışlarla İlgili Görüşlerini Belirlemeye Yönelik Nitel Bir Araştırma. ded [Internet]. 01 Aralık 2010;8(20):81-95. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78CF97TW